Sånn ser ingeniører ut.


Om du frekventerer Twitter har du kanskje lagt merke til hashtaggen #ILookLikeAnEngineer. Det hele startet med at bedriften OneLogin i San Fransico skulle lage en rekrutteringskampanje for seg selv.  Du vet den typen bedrifter som ekspandere raskt gjerne bruker. De laget derfor noen reklameboards der blant annet tre nyansatte software-ingeniører i firmaet var portrettert, sammen med et sitat.

Kampanje slik den så ut på en t-banestasjon

Kampanje slik den så ut på en t-banestasjon

Javisst oppfyller den kanskje noen fordommer om hvordan «IT-folk»  ser ut:  En tykkladen herre med solbriller, skjegg og flosshatt, en nerdete jente med hipsterbriller, en indier. Men som så mange fordommer, har vel også denne et snev av sannhet.

Det som så skjedde var litt overraskende: Noen postet bildet på sosiale medier, og tilbakemeldingene var mildt sagt blandet. Det var nemlig en ikke ubetydelig andel som mente om jenta i midten, Isis Wenger Anchalee,  at «sånn, sånn ser ikke ingeniører ut»,  og insinuerte at firmaet hadde brukt en fotomodell.

Stridens kjerne

Stridens kjerne

Ikke overraskende ble Isis irritert, så hun grep til Twitter

https://twitter.com/IsisAnchaleeW/status/628705803181105153

Det tok ikke lang tid før andre kastet seg på, og hashtagen trendet.

For si hva du vil om ingeniører, de jobber tross alt med innsiden av hodet. Det betyr at det per definisjon er umulig å kunne fastslå basert på utseende hvem som er ingeniør eller ei,  i hvert fall så lenge de er i «sivil». Og hva faen betyr egentlig «Hun er for pen til å være ingeniør»?  «Hun er for pen…» er i samme kategori som «Jeg har for mye penger…», rent grammatisk kan du forme setningen, men det gir ingen mening.

Isis sørget også for å benytte sin nyvunnede internettberømthet (i.e. mange kom til å google henne) til noe matnyttig: Hun postet en hendig guide til andre som kunne tenke seg å jobbe med coding på sikt, men linker til lavterskel-ressurser. Smart tenkt, siden det fortsatt er fryktelig skjev kjønnsfordeling i den bransjen. Mange steder, kanskje mer i USA, men her hjemme og, er det forbausende  mange som fortsatt tenker «gutter=data», og  glemmer at jenter kan være minst like nerdete og geeky.