Fi4sko


The-Thing2

Omtrent så blide var filmanmelderne etter førpremieren
(Fox)

Alt tyder på at den nyeste inkarnasjonen av Fantastiske 4 på filmlerretet er akkurat så katastrofalt dårlig som det var grunn til å frykte. Jeg hadde selvsagt ikke tenkt å betale penger for å se den, på det prinsipielle grunnlaget at jeg misliker «Marvelfilmer» som ikke er laget av Marvel.  Men når nær sagt alle som har sett den hater den, er det ikke kun min personlige mening.  I skrivende stund har den er rating på 10% på Rotten Tomatoes, og  4,1 på Imdb, ingen filmbloggere har annet enn ukvemsord til over, og det spekuleres i om dette kan ødelegge karrieren til hovedrolleinnehaverne. Åpningstallene gir dessuten grunn til bekymring, men kun 2,7 millioner fra 2900 saler på torsdag.

Du vet det er et dårlig tegn når regissøren slakter sin egen film før premieren…

Det er nesten så dårlig at man skulle tro at Fox har torpedert sin egen film med vilje.  Sist noen laget en F4-film kun for å beholde rettighetene hyret de inn Richard Corman, men det var jo en billig produksjon.  Her har det tydeligvis ikke manglet på penger å kaste inn i prosjektet, summene har bare blitt veldig dårlig utnyttet.

La oss oppsummere noen av de mest åpenbare feilene.

Filmen er mørk og «realistisk»

Altså ikke bare unødvendig dyster, men rett og slett vanskelig å se. (Jfr. bildet øverst i artikkelen.) Superheltfilmer skal være nesten pinlig fargerike. Hele konseptet med en superhelt er å rope «SE PÅ MEG»!  Da kan du ikke samtidig forsøke å lage en «hard» sci-fi film, som nesten skammer seg over å handle om superhelter.  Pusher man det for langt over i edgy, gritty territorium så ender vi ved den naturlige konsekvensen: Deadpool. En vandrende parodi på alle superheltserier som tar seg selv alvorlig. (Deadpool-filmen er ironisk nok ogsålaget av Fox, men helt åpenbart er den en kjærlighetserklæring til sjangeren fra Ryan Reynolds, som skjønner tegneserier, og har fått styre showet ganske fritt etter 10 år med masing.)

De valgte feil firerbande

Ultimate Fantastic Four

Ultimate Fantastic Four
(Marvel)

Av uvisse årsaker tok man utgangspunkt i Ultimates-versjonen av Fantastiske Fire.  En serie som ikke akkurat solgte som varme hvetebrød.Dynamikken i firkløveren blir dermed helt feil. Den klassiske beskrivelsen av F4 som beskrevet av Stan Lee:  Reed er i midten av 40-årene, omtrent jevngammel med Ben.  Sue er omtrent 30, mens Johnny er rundt 25.

Originalene, inkludert Reed og Sues barn Franklin og Valeria  (Marvel)

Originalene, inkludert Reed og Sues barn Franklin og Valeria
(Marvel)

Reed Richards er prototypen på en gal vitenskapsmann som lever for Vitenskapen™.  Om ikke han hadde hatt resten av teamet til å holde hans ego og arroganse i sjakk, så hadde Avengers hatt hendene fulle med å stoppe ham. Han er typen som neppe hadde tenkt seg om to ganger om det fantastiske nye eksperimentet hans hadde en viss fare for å åpne et svart hull i Central Park som uheldig bieffekt.

Den gamle testpiloten Ben Grimm er hans barndomsvenn, som Reed har litt dårlig samvittighet for siden Ben trakk nitloddet. Den kosmiske stålingen hadde den kjipeste effekten på ham. Samtidig er han en enkel sjel som like sport på tv, øl og grillmat, synes alt var bedre før, og antagelig har stemt republikansk hele livet.

Sue Richards er  limet som holder teamet sammen, den evige diplomaten, men også utvilsomt den med de største kreftene. Hun er Reeds menneskelighet og er den evige storesøster og barnevakt når Johnnys bravado tar av. Johnny er jyplingen som ikke vet sine egne begrensninger, går Ben på nervene, men får en solid tabbekvote av ekteparet Richards.

I filmen derimot er Sue,  som en kjernen i teamet, redusert til en birolle, som ikke engang er med på turen til tyggegummiplaneten som gir de kosmiske krefter. Hallo? Når en tegneserie fra 1960 er mindre misogynisk en et filmskript fra 2015 er noe riv ruskende galt.

…og feil skuespillere

Nei,  problemet er ikke at Sue og Johnny er søsken med forskjellig hudfarge,  det er uvanlig, men ikke utenkelig. Jessica Alba og Chris Evans har ikke samme etniske bakgrunn de heller, uten at noen reagerte på det. Problemet er at Reed Richards ikke skal se ut som en furten 16 åring. Ferdig snakka.

"Ååååh, mamma har strupet wi-fi'en igjen... ukult!" (Fox)

«Ååååh, mamma har strupet wi-fi’en igjen… ukult!»
(Fox)

Victor von Doom

doctor-doom1

Kneel before DOOM!
(Marvel)

Sist men ikke minst,  hvor komplett blåst må du være for å fucke opp mannen i jernmasken?  Ta et teknologisk geni, gjør ham til stormannsgal dikator i et oppdiktet øst-europeisk land, og gi ham ubegrensede magiske krefter. Han vet mer om Pym-partikler enn Hank Pym, har mer våpen og penger enn Tony Stark, en uendelige rekke av Doom-bots som lokkeduer og stand-ins og diplomatisk immunitet. Han var inspirasjon for DARTH VADER for svarte svingende!

Det er kun hans patologiske mindreverdighetskompleks ovenfor Reed Richards som hindrer ham i å legge jorden for sine føtter. (Og en ikke så liten mengde misunnelse,  siden det er Reed som er den bejublede helten med en ung og vakker kone, ikke ham.)

Finn en skuespiller som er god til å overspille dramatisk.  (Victor omtaler seg selv i tredjeperson, og alt ved ham skriker teatralsk overdrivelse.)  Kle nevnte skuespiller i en approksimasjon av den legendariske drakten, og slipp ham løs.  Mine favoritter for rollen hadde vært enten Jeremy Irons eller Sean Benn.

Hva feiler det Fox

Dette er nå tredje (fjerde om du regener med Cormans kalkun) på å bringe Fantastiske 4 til lerretet og fremdeles er det Pixars F4-pastisj Incredibles som er den beste gjengivelsen!

Det hjelper heller ikke at Marvel ikke er interessert i å gi gratis reklame til konkurrerende franchiser, så både mutantene og «the first family of Marvel» har vært lite i søkelyset i Marvels utgivelser det siste tiåret.

Håpet nå er at filmen bomber så katastrofalt at Fox rett og slett gir opp. At de velger å ikke risikere å forgifte X-men franchisen sin, som omsider har klart å stable seg på bena etter katastrofene X3 og X-Men Origins:Wolverine…  At de kryper til korset, og gjør som Sony, som innså at det er dårlig business å produsere superheltfilmer som knapt går med overskudd, når man kan le hele veien til banken gjennom et samspill med Marvel. For ikke å glemme at der Sony satt med ganske utvidede rettigheter til en stor kakebit av Marveluniverset gjennom Spider-Man, så er Fox stort sett bare innehaver av retten til mutanter, og en flik av F4.  (De har for eksempel ikke retten til She-Hulk, Bombastic Bag-Man, She-Thing eller andre som har vært innom teamet.)

Det sies at «Spite» er en sterk naturkraft, men den når ikke «Greed» til anklene,  så hvem vet!