Bond på spøkelsesjakt


I går ble den første fullverdige traileren til neste Bond-film sluppet. (Visste du det het «trailer» fordi de opprinnelig ble visst etter hovedfilmen? I våre dager har jo folk knapt tid til å sitte i ro for å vente på scenene etter rulleteksten i selve filmen!)

SPECTER or (especially British) spectre
[spek-ter]

noun

  1. a visible incorporeal spirit, especially one of a terrifying nature; ghost; phantom; apparition.
  2. some object or source of terror or dread:the specter of disease or famine.

https://www.youtube.com/watch?v=jB8hdWLzVeU

SPECTRE Logo

SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion) er et globalt kriminelt syndikat som spesialiserer seg på spionasje og terrorisme. Ledet av Ernest Stavro Blofeldt, har denne organisasjonen ingen fast oppdragsgiver, og opptrer apolitisk (med andre ord, der fortjenesten er størst),  selv om Ian Flemming åpenbart lot seg inspirerer av tanken på hemmelige nettverk opprettet av nazister som gikk under gjorden etter det tredje rikets fall. (Et populært tema i spenningsromaner på 60 og 70 tallet,  jamfør ODESSA-file og lignende.)

SPECTRE dukker opp alt i den første James Bond filmen, Dr. No, og de står også bak utfordringene i filmene Thunderball, You Only Live Twice og On Her Majesty’s Secret Service, mens i bøkene er det kun i Thunderball de er hovedmotstander.   Thunderball ble gitt ut i 1961 og fire år senere, i 1965 ga Marvel ut Strange Tales #135, der verden første gang introduseres for den kriminelle organisasjonen Hydra. Det er mer eller mindre bekreftet at Stan Lee hadde lest boken til Flemming når han skapte sin egen verdensomspennede terroristorganisasjon bygget opp at krigsforbrytere fra Nazi-Tyskland.  Og som jeg tror jeg har nevnt tidligere: Hydra stod igjen modell for Cobra,  G.I.Joes Nemesis.  Marvel laget nemlig tegneserien om G.I.Joe, og ikledde da egentlig bare Nick Fury&co og Hydra nye klær.

Det virker lovende, svært lovende. Med Daniel Craigs tolkning av rollen (dette er hans fjerde ekskursjon som Agent 007), har prestert å vekke liv i film-franchise som på mange måter var blitt en parodi på seg selv. En renessanse Michelangelo verdig, og selv om de omfavner alle de klisjeene som finnes, er det samtidig en film som tar seg selv alvorlig. Jeg må si jeg gleder meg litt til november nå!