RCAF Dark Earth/Dark Green


Astronaut Chris Hadfield hilser på Captain Denis Beaulieu i dennes CF-18 Hornet. (Ottawa Sun)

Astronaut Chris Hadfield hilser på Captain Denis Beaulieu i dennes CF-18 Hornet.
(Ottawa Sun)

Kom over en morsom sak i en artikkel om den canadiske astronauten Chris Hadfield.  Han besøkte nylig Canadian Forces Snowbirds, oppvisningsteamet til det Kongelige Canadiske Luftvåpen, RCAF. Anledningen er at han skal fly i formasjon med dem på flyshowet Wings Over Gatineau.

Hadfield skal fly en jetjager fra 50’tallet, en F-86 Sabre i fargene til de legendariske RCAF Golden Hawks, luftakrobatikkteamet som fløy mellom 1959 og 1964. Tøft nok i seg selv, men det var ikke det som fanget oppmerksomheten min.

Det var i stedet årets design på demonstrasjonsflyettil RCAF for 2015-sesongen.  I anledning 75 års jubileet for Slaget om Storbritannia er nemlig flyet  lakkert på oversiden i RAFs kamuflasjefarger anno 1940:  Dark Earth og Dark Green. Halefinnene er dekorert med illustrasjoner  til minne om viktige personer og hendelser fra det canadiske bidraget til RAF i denne perioden.

Årets "CF-18 Hornet Demonstration Aircraft" ble avduket 27 Mars 2015  hos 3 Wing Bagotville in Saguenay, Québec. (www.rcaf-arc.forces.gc.ca)

Årets «CF-18 Hornet Demonstration Aircraft» ble avduket 27 mars 2015 hos 3 Wing Bagotville i Saguenay, Québec.
(www.rcaf-arc.forces.gc.ca)

Illustrasjonen er i følge RCAFs hjemmeside:

  • Sir Winston Churchill, britisk statsminister under andre verdenskrig.
  • Et tysk Heinkel He111 bombefly flygende  over London Dockyards.
  • Flight Lieutenant Gordon Roy MacGregor, et medlem av No. 1 Squadron, som ble «ace» under slaget og ble tildelt Distinguished Flying Cross for sin innsats mot fiendtlige fly.
  • En kanadisk pilot.
  • St. Paul-katedralen, sett gjennom røyken fra blitzen i London.
  • En Messerschmitt Bf109.
  • En Spitfire.

Totalt deltok over 100 canadiske piloter, hvorav 23 mistet livet,  i slaget, hovedsakelig i No 1. Sqn RCAF og 242. (“All Canadian”) Sqn RAF.

Demoflyet otografert  over Saguenay-elva  1 april 2015 nær 3 Wing Bagotville, Saguenay, Québec (www.rcaf-arc.forces.gc.ca)

Demoflyet otografert over Saguenay-elva 1 april 2015 nær 3 Wing Bagotville, Saguenay, Québec
(www.rcaf-arc.forces.gc.ca)

Kan ikke si annet enn at det er et lekkert design, og gjør ære på RCAFs bidrag. Jeg er vanligvis ikke så begeistret for å bygge moderne jetjagere, men kan ikke si annet en at akkurat denne tror jeg jeg kunne ryddet plass til i samlingen, om noen skulle lage en limited edition.