Leselystig 6: To hendige felt-håndbøker fra Osprey


"Jizz is a term used by birders to describe the overall impression or appearance of a bird garnered from such features as shape, posture, flying style or other habitual movements, size and colouration combined with voice, habitat and location."  (Wikipedia)

«Jizz is a term used by birders to describe the overall impression or appearance of a bird garnered from such features as shape, posture, flying style or other habitual movements, size and colouration combined with voice, habitat and location.»
(Wikipedia)

På tross av det trønderske drittværet avslører kalenderen umiskjennelig at det drar seg mot sommer.  Varmere temperatur og lysere netter betyr at vi tilbringer mer tid utendørs, enten det er ute i naturen eller i mer siviliserte strøk.

Når du går slik å vandrer har du kanskje med en kikkert, eller kanskje til og med et kamera?   Men se for deg følgende scenario:  Plutselig hører du en ukjent lyd,  titter opp, og ser en artig liten krabat du ikke har sett før.  Eller det dukker frem en raring bak granleggen, like overrasket for å se deg som du er for å se den.  I slike situasjoner er det ikke så dumt om du har puttet en god felthåndbok i sekken sammen med nistepakka.  Ja selv erfarne turfolk kan ha nytte av en slik bok om man støter på et mer uvanlig eksemplar.

I denne lille omtalen tar jeg for meg to praktiske håndbøker fra britiske Osprey publishing.

Kjekt å ha

Bokstavelig talt håndbøker!

Begge bøkene er i et hendig lengdeformat.  De er kanskje litt store for de fleste anorakklommer, men tar ikke mye plass i sekken. Den blå boka på 216 sider oppgir Tony Holmes som opphavsmann, og har en veil. pris på £5.99.  Den grønne er det Marcus Cowper og  Christopher Pannell som står bak.  De har begrenset seg til 128 sider, og den veiledende prisen er litt rimeligere, £4.99.

Begge bøkene er rikt illustrert, naturligvis, og gir en fyldig bakgrunnsinformasjon, uten å fortape seg i detaljer. Det varierer litt i hvilken grad utbredelsesområder er opplyst,  ingen kart for eksempel.  I motsetning til mange lignende håndbøker har forfattere heller ikke konsentrert seg om å oppgi kjenningslyder i lydskrift, eller tilby illustrasjoner av typiske sportegn.  Dette er likevel ikke noen stor svakhet, min erfaring er at de fleste hobbyister ikke er så stø i lydskrift i utgangspunktet.

Eksempel på illustasjon

Eksempel på illustasjon

Begge bøkene dekker et formidabelt utvalg, og skulle absolutt dekke de fleste tilfeller vi kan støte på her til lands.

Tank Spotters Guide ISBN: 978-1-84908-222-8
Plane Spotters Guide ISBN: 978-1-78096-051-7