Guzzoline & the cult of V8


George Miller har et poeng når han poengterer hvor stor rolle kjøretøyene spiller i Mad Max,  og hvorfor det var en av grunnene til at de bevisst valgte å filme den «old school»  med minimalt med CGI.

Totalt bygget de altså over 120 kjøretøy,  selvsagt var noen av dem kopier av samme «heltekjøretøy»,  siden virkelighetens verden er fysikken noe mer brutal enn den er på filmlerretet.

Det som slo meg er at her burde jo en byggesett-produsent kjenne sin besøkelsestid.  For det første er mange modellbyggere fryktelige glade i å legge på massevis med «weathering» og «distress», altså få modeller til å se gamle, slitte, rustne og nedkjørte ut.  (I en slik grad at mange dommere ved konkurranser har begynt å trekke for overdreven lek med pensler og pigment, siden det ikke finnes den armé i verden som sender rusthauger ut i krigen.)  Løsningen for mange er selvsagt å bygge dioramaer i stedet. 

Den andre årsaken er jo at hele estetikken er som skapt for kitbashing.  Kjøretøyene i Mad Max’ universe er automotive zombier, skrudd, sveiset og mekket sammen av det man måtte ha for hånden.  Teknikerne som bygget kjøretøyene som brukes i filmen brukte samme strategi,  og de sørget også for å velge australske biler så ofte som mulig.

Riktignok er det mange som lager sine egne prosjekter fra scratch,  men likevel er det en nisje som virker rimelig åpen.  Med unntak av japanske Aoshima som slapp en modell av Mad Max ikoniske Interceptor for over 10 år siden,  (og har gitt settet ut i nye opplag med jevne mellomrom siden den gang), er det tynt.  Dessuten var det i den tradisjonelle personbilskalaen 1:24.  Noe som ville gjøre selv The Big Foot eller The Gigahorse til reale hylleplass-tyver,   for ikke å snakke om kjøretøy som The War Rig eller Doof Wagon.  Da burde 1:48, quartescale, være en mer passende skala.  Særlig siden den dekker både fly, panserkjøretøy og noen sivile kjøretøy.

For det er vel ingen som kan nekte for at det er en egen stygg-pen estetikk i Mad Max verden.   Filmselskapet har satt sammen en fiffig side med presentasjon av noen av de behjulede rollekarakterene. Og jeg er ikke snauere enn å låne noen bilder derfra for å illustrere hva jeg mener!

The Gigahorse

The Gigahorse

Buggy #9

Buggy #9

Cranky Frank

Cranky Frank

Elvis

Elvis

FDK

FDK

Dodge

Dodge

Prince Valiant

Prince Valiant

Fire Car #4

Fire Car #4

Peacemaker

Peacemaker

Plymouth Rock

Plymouth Rock