Svarte Enke: Misogyni eller feminisme i praksis.


(Marvel)

(Marvel)

I kjølevannet av den fabelaktige suksessen til Avengers: Age of Ultron er det ikke overraskende en del ufisk som samler seg. En med potensielt stor skadevirkning er påstanden om at filmen er kvinnefiendtlig, særlig i portretteringen av Scarlett Johanssons Black Widow.  For det første er Joss Whedon kjent for ikke akkurat å skrive gammeldagse kvinneskikkelser. Tvert i mot er han en uttalt forkjemper for at hunkjønn kan sparke like mye rumpe som menn. E.g. Buffy Summers. Etter sigende var han og en ivrig pådriver for å skrive inn Black Widow i det nåværende Marvel-filmuniverset. Ryktene om at han kuttet ut Twitter etter en storm av sinte feminister spammet ham er dog ikke sant. Selv om han har et poeng når han sier at visse grupper oppfører seg som judeiske frigjøringskjempere i Life of Brian:

«Believe me, I have been attacked by militant feminists since I got on Twitter. That’s something I’m used to.Every breed of feminism is attacking every other breed, and every subsection of liberalism is always busy attacking another subsection of liberalism, because God forbid they should all band together and actually fight for the cause.»

Da heller jeg mer til at han kanskje fikk litt mye tyn fra filmselskapet etter at han latterligjorde teaserscenen som ble sluppet fra Jurassic World.  Mest sannsynlig er det likevel at han sier sannheten, når han sier Twitter ble eliminert i et forsøk på å fjerne tidstyver.  Han er en hektisk opptatt herremann tross alt! Uansett, det som har fått noen rabiate fans og/eller feminister til å miste konseptene var det gryende forholdet mellom Natasha og Bruce Banner, og særlig den påståtte replikken “You’re not the only monster on the team.” Med veldig mye vrangvilje kan den nemlig tolkes som at sterilisering er mer monstrøst enn å bli til en 3 meter høy grønn klump av muskler og aggresjon når du blir sint. For å ta det siste først.  I virkeligheten var replikkvekslingen som følger:

Bruce Banner: [Ser utover Bartons hjem] I can’t have this, any of this. There is no place on Earth I can go where I’m not a monster.
Natasha Romanoff: You know what my final test was in the Red Room? They sterilized me, said it was one less thing to worry about. You think you’re the only loner on the team?

Replikken henspiller på hele prosessen der hun ble den perfekte leiemorderen, og kommer også som et svar på Banners anger og motløshet med tanke på hvor mange han potensielt drepte og skadet i Johannesburg når han var under Scarlett Witch forhekselse.  Dette subplottet tar altså opp igjen tråden var Captain America: The Winter Soldier.  I den filmen må Black Widow stå ansikt til ansikt med erkjennelsen om at hun og Winter Soldier er to sider av samme mynt.  Men der han er en hjernevasket brikke som nullstilles med elektrosjokk etter hvert oppdrag, er det underforstått at hun var langt mer samarbeidsvillig med sine t kommandanter og håndterere, før hun hoppet av.

At Black Widow har «rødt i regnskapsboka» løper som en rød tråd gjennom hele hennes historie, og det hjelper selvsagt ikke at hun er eksepsjonelt dyktig på å ikke la folk komme henne for nær.  Det er lag på lag av personlighet, og det er et åpent spørsmål om Natasha selv er helt sikker på hva som er ekte og hva som er en opplært fasade.

Så til kjærlighetshistorien, eller forsøket på en sådan.  Bruce har samme problem som henne,  han tørr ikke slippe noen innpå seg, rett og slett fordi han er i en stadig frykt for å miste kontrollen.  Dermed har de en fellesnevner, og det er ikke så rart at de utvikler en viss report seg i mellom. Det er Black Widow som via subliminale meldinger, «The Sun is getting real low» og taktil berøring, kan gi Banner kontroll over Hulk og reversere prosessen. På tross av Steve Rogers oppmuntringer (han er den selverklærte mesteren i å vente for lenge, med nærmere 70 år), så er det til syvende og sist ikke et forhold som kan vare.  Natalia Romanova egner seg ikke som «jomfru i nød».

Om noe er det Bruce Banner som er den som spiller den mer eller mindre hjelpeløse og stakkarslige parten i det gryende forholdet.  Når Bruce Banner under finalen tar mot til seg og spør Natasha om hun blir med og rømmer vekk sammen med ham, er hennes svar umulig å misforstå: Hun ser han kjærlig inn i øynene og sier «I adore you…» før hun dytter ham utfor kanten «…but I need the Other Guy.» Kjærlighet er vel og bra, men det er en tid og sted for alt, og så lenge verden er truet så er hun seg sitt ansvar bevisst.

Det Avengers: Age of Ultron derimot gjør helt rett i er å avkrefte alle ideene om at Hawkeye og Black Widow egentlig er kjærester. Som vi fant ut er de faktisk akkurat det de sa de var: To gode venner og kolleger fra way back, som har hverandre dekket. Med det blir enda en actionfilm-klisje dekonstruert.  Da blir det også for lett å kritisere skuespillerne når fleiper om at Widow er tøsete.  Hun er tross alt den proverbiale honningfella,  og som hun beviste i Iron Man 2 har hun ingen skrupler med å flørte og fremstå som et lett bytte for å komme innpå målet sitt.  (Det hjelper selvsagt at Tony Stark er en enorm playboy, som selv om han er trofast til sin Pepper, ikke kan hjelpe å titte på menyen når han får sjansen.)Poenget er at nesten ingen har møtt den ekte Natalia,  kanskje ikke andre enn Clint og familien hans.

Det siste elementet av kritikk er at Black Widow ennå ikke har fått en solofilm.  Jeg tror det er flere årsaker til det. For det første har denne rollefiguren vært med i fire filmer hittil, med en femte på vei, så hun er ikke akkurat underrepresentert. For det andre kom Lucy ut i fjor, og Marvel er helt sikkert forsiktig med å lage noe som kan virke som en kopi, om enn aldri så tangensielt. En tredje årsak er at det potensielt kan finnes et metningspunkt for Marvel-felaterte filmer.  Planene frem mot 2018  legger opp til tre filmer i året, og selv da prøver man å få en miks av rollene.

På den andre siden,  Black Widow har blitt en publikumsfavoritt, og det er ikke tilfeldig at rollen har blitt større for hver film.  Sist men ikke minst, Scarlett Johansson er entusiastisk, og det er kanskje det viktigste av alt. En av de store styrkene til filmserien er jo at hovedrolleinnehaverne nå har sine respektive alter egoer under huden. Så at Scarlett liker å tenke langsiktig, er bare gode nyheter. Er det sannsynlig at det kommer enn ren Black Widow-film?  Min spådom er «ikke før Avengers: Infinity War 1», men om det er aktuelt å lage en «prequel» så er tidsrommet mellom A:IW1 og A:IW2 perfekt, særlig om man kan legge inn noen hint om hvordan det vil gå  (og noen villspor også).  Vi vet jo for eksempel ennå ikke hva som egentlig skjedde i Budapest, gjør vi vel?

(Marvel)

(Marvel)

Så nei, jeg er ikke enig i at Black Widow i Avengers er en kvinnefiendtlig fremstilling. På den andre siden, det finnes nok bedre rollemodeller for unge kvinner enn en dødelig trippelagent med ekstreme tilknytningsproblemer og varierende personlighetsforstyrrelser takket være år med manipulasjon og skittent arbeid. I stedet forslår jeg at kritikerene, og alle andre, heller leser noen av de mange gode albumene som er skrevet med henne i hovedrollen. Nerdythingsthatdontsuck.com har for eksempel plukket ut sine seks anbefalinger i forbindelse med premieren på Avengers: Age of Ultron.