99 problems: 21 – Storm i et klesskap


Nå kan du kjøpe sprit!

Nå kan du kjøpe sprit!

Det sies at en av markørene for om et samfunn er likestilt eller ei, er hvorvidt media i større grad fokuserer på klær (eller mangel på sådanne) hos kvinner i nyhetsbilde, enn hos menn.  Hvis det holder stikk burde Per Sandberg få årets likestillingspris! For det har ikke vært mangel på spaltemetre etter at han stilte i en t-skjorte med anker på under Fremskrittspartiets landsmøte nylig.

Retorikkeksperter (?) gremmer seg, og på twitter er det tett i tett med mishagsytringer. Sandberg, sin vane tro, mener at angrep er det eneste forsvar og langer ut svingslag mot kritikerne, og sier det er kritikerne som skaper «en ufyselig, smålig kobling til tragedien i Middelhavet.»  Det er litt som å klage på at du mistenkes for å være rasist bare fordi du snakker om «negerjobbing», «slavedriving» og «svart arbeid» hver gang noen nevner arbeidsinnvandring. Det er ikke sikkert du er rasist, det kan hende du bare er normalt dum, men det lønner seg uansett å tenke gjennom eventuell dobbeltbunn i kommunikasjonen din.

Men ærlig talt:  Er det ikke egentlig å tro for godt om Sandberg at han skulle valgt en såpass subtil måte å tone flagg på?  Jeg er egentlig rede til å tro ham på hans ord, at det var et tilfeldig valg.  (Selv om han selvsagt utmerked godt forstår kritikken i etterkant, og melker den for det han kan, for å posisjonerer seg som et mobbeoffer.)

Natt&Dag påviste at de ter snakk om en t-skjorte design av den typen du får kjøpt i de litt simplere formene for postordrebutikk. En dusinvare t-skjorte med et anonymt og tidløst motiv, av den typen elsket av kjedelige middelaldrende kontorister. Mennesker som bruker T-skjorter i Syden og under fellesferien, og ellers kun under blåskjorta eller til hagearbeid. Gjerne utført i simpleste kvalitet bomull, så det ser ut som en støvklut etter tre vask. Slike med et trykk og design som skal gjøre en ensfarget t-trøye «tøffere»  uten å kommunisere noe som helst.

Om du ikke skjønner hva jeg mener,  her er et lite utvalg komplett intetsigende t-skjorter fra årets kolleksjon:

Eksempler hentet fra nettbutikkene til Klingel, Ellos, Dressman, H&M og Cellbes.

Eksempler hentet fra nettbutikkene til Klingel, Ellos, Dressman, H&M og Cellbes.

Jeg er sikker på at opptil flere av dem med letthet kan tolkes som politiske uttrykk om man bare prøver hardt nok!

Jeg nekter nemlig å tro at Per Sandberg  er sofistikert nok til å planlegge antrekket sitt utover å forsøke å unngå brudd på bluferdighetsloven.  Han dyrker et image som en lettere krakilsk og mannevond bygdeoriginal som snakker «rett fra levra», og utspekulert t-skjorteagitasjon faller ham neppe inn i halvfylla.

Hadde det derimot vært Gjedda som hadde dratt et slikt stunt kunne jeg vært troende til å ta det for et stille opprør mot samarbeidslinjen.  Han er Carl I. opp av dage,  som talsmann for den særegne menneskefiendtlige sosialliberalismen som FrP er tuftet på. Den der du tar de verste sidene av Arbeiderpartiet og Høyre respektivt, sauser det sammen i en glattslikket politikergrøt, og  krydrer rikelig med lettvinte løsninger og kynisk populisme.

Med andre ord,  kan vi slutte å diskutere t-skjortevalgene til de mørkemørkeblå raringene, og heller stille dem til veggs for det de sier og gjør?