RNoAF i miniatyr: Eduard lanserer norsk Starfighter


Det er ikke hver måned det gis ut byggesett med norske objekter fra de store produsentene.  En av grunnene er selvsagt at vi ikke har særlig store militære styrker, så det er ikke så mye å velge mellom. En annen grunn er at Norge er et lite land, så med mindre det er noe svært spesielt, eller det er en veldig iøynefallende livré. Så i praksis er du ofte henvist til å bruke ettermarkeds-dekaler.

Derfor er det gledelig at Eduard i april ikke bare slår til med et sett der det er en norsk profil, men det er attpåtil den som får pryde esken.

Først noe ord om selve flyet. Lockheed F-104 Starfighter var en supersonisk avskjæringsjager som ble tatt i bruk første gang i 1958, og pensjonert i 2004 (Italia var siste land til å ta de ut av tjeneste).  Få jetfly har oppfylt den barnslige beskrivelsen av et jetfly, «rakett med vinger», på samme måte.  Utseende avslører egenskapene, dette var det første flyet som holdt verdens hastighetsrekord og høyderekord samtidig. (Henholdsvis 2260 km/t og 91,243 fot.)  Tilsammen var det 45 F-104 Starfightere i norsk tjeneste, i to skvadroner: 331. og 334. fra 1963 frem til F-16 overtok i 1984. (Du kan lese historien om Starfighteren i Norge her.)

(Eduard)

(Eduard)

Eduard kit nr 1196: NATO fighter 1:48 (limited edition)

Det er noen ganger lett å glemme at Eduard begynte som et selskap som laget ettermarkedssett.  Resindeler, maskeringer, dekaler og så videre.  Derfra begynte de å lage sett der plasten kom fra et annet selskap, vanligvis det beste som  markedet hadde å by på, før de i dag produserer de fleste settene sine fra scratch.  Vel dette er et av unntakene.

Plasten kommer fra Hasegawas F-104G sett første gang gitt ut i 2000, men Eduard har stappet boksen full av ekstra godsaker. Katapultseter i resin, PE og ekstra dekaler. Dekalene dekker fem profiler og en av dem er altså:

(Eduard)

(Eduard)

FN-K, c/n 683C-4025, 331. Skvadron, det Kongelig Norske Luftforsvaret, stasjonert i  Bodø på slutten av 60- og starten av 70-tallet.

Full anmeldelse av settet på Aeroscale.

I skrivende stund har jeg bestemt for en en liten innkjøpsstans til jeg a) har redusert størrelsen på stashen med ubyggede modeller og b) funnet en bedre plan for å ha samlingen på utstilling, men jeg er alvorlig fristet av denne!