Tegnet magi 24: Great Pacific 1 – Trashed!


Det sies at jula varer helt til påske, men nå er det kanskje på tide å gjøre seg ferdig med årets julepresanger.

Fjorårets siste album er noe så særegent som en løssluppen sci-fi fabel som tar utgangspunkt i en ekte miljøkatastrofe, nemlig The Great Pacific Garbage Patch.

Great Pacific 1 (Image)

Great Pacific 1 (Image)

Great Pacific 1 – Trashed!

Av Joe Harris & Martín Morazzo. Image Comics. ISBN13: 978-1-6070-6684-2 Utgitt 2013 (samler #1 – 6)  – Julegave (84,- på adlibris)

Oljearvingen Chas Worthington har gått lei av rotteracet. Han føler at det er lite handlingsrom for hans egne drømmer og intensjoner om å redde verden.  Så han faker sin egen død og rømmer fra det. Han legger i stedet den beryktede menneskeskapte «øya» for sine føtter, planter et flagg, og erklærer det hans egen suveren nasjon. Realiteten er at denne miljøkatastrofen er bare er begynnelsen på hans odyssey. For han er slett ikke alene, og det er mange andre, mer eller mindre lysskye grupper som har sett poensialet i et nytt, kunstig kontinent.

Serien er skrevet av  Joe Harris (blant annet kjent fra HellBoy og som manusforfatter for X-files) og artist er argentinske  Martin Morazzo. Han ble først introdusert for amerikanske serielesere som tegner på DC’s nå nedlagte Absolute Magnitude. De to har kokt sammen et viltvoksende eventyr som kreativt  bruker jordens nyeste og underligste ingenmannsland som scene.

En side fra første album (Image)

En side fra første album (Image)

Morazzo har en ren, men ultrarealistisk stil. Om jeg skal sammenlikne den med noe, så er kanskje Herman Huppens berømte serie om Jeremiah det første jeg tenker på. Harris har kanskje litt bråttom med å få etablert historien, og særlig de tre første albumene i denne TPBen lider litt av det.

Det er kanskje også verdt å huske på at serieskaperne tar seg noen friheter, og solid overdriver dette søplebergets størrelse og egenskaper.  Men det må de jo ha lov til. Det er tross alt ikke ment som en dokumentar det her. Derimot er det en fiffig og jordnær sci-fi setting som skiller seg ut fra mange andre nyere serieprosjekt, både i utseende og tematikk.