Flak 38! (Ferdigbygget ACE 1:48)


Flak38

Flak 38

Det er en pussig ting med tyske kanoner fra forrige krig.  Hvis vi ser bort i fra stormannsgale jernbanekanoner  var det forbausende mange av designene som fant størst suksess når de ble brukt til noe helt annet enn de først ble utviklet for.

Kanonen

Den mest kjente er utvilsomt 88mm’eren kjent som Flak 18/36/37/41, kanskje krigens beste kanon, uavhengig av kaliber og opphavsland.  Men i motsatt ende av skalaen finner vi en annen kanon. 20mm’eren Flak 3o/38.

Et pent restaurert eksemplar (via Wikipedia)

Et pent restaurert eksemplar (via Wikipedia)

Flak er en sammentrekning av Flugabwehrkanone med andre ord antiluftskyts.  Men i praksis var en lett automatkanon brukbar til så mangt.  Antiluftskyts, antipersonell, upansrede kjøretøy og lett panser.

Byggesettet

Boksen er profft illustrert

Boksen er pent illustrert

ACE er en ukrainsk produsent som ligger i grenselandet mellom shortrun og mainstream.  Selve byggesettet kommer på to støpetrær (pluss en ekstra separat del) og et bittelite ark med dekaler til den ene profilen. Boksen er av bunn&lokk typen og er liten og nett i tynn papp, men den gjør nytten.

Delene

Delene

Den lysegrå plasten er veldig behagelig å jobbe med, og reagerer godt på Tamiya-limet jeg bruker. Det er ikke overvettes mange deler, men vær obs på at det ikke er del-nummer på selve støpetreet.  Da må du sammenlikne med skjema på byggebeskrivelsen, om du er i tvil.  Detaljnivået er absolutt akseptabelt for denne skalaen.  Det var fint lite flash, men et sted var det en støpefeil. Det var på en av fornakringspunktene for lavetten, og jeg reapererte det ganske enkelt med litt putty.  Men det minner deg om at dette er et lavkost-sett fra en liten produsent, ikke «TamiGawa» Jeg synes egentlig det er litt sjarmerende når det ikke er verre enn det her.

Byggeanvisningen derimot kunne godt vært noe klarere.  Det lønner seg å finne frem gode referansebilder.  Heldigvis er ikke det særlig vanskelig å finne.  Jeg brukte særlig to walkarounds jeg fant via Scalemates:  Walkaround 1, walkaround 2.

De tre forslagene til finish er:

  • Whitewash over Panzergrey «Wehrmacht winter 1942-43»
  • Green over Sand Yellow, kanonpipe i Gunmetal «Wehrmacht summer 1943»
  • Panzergrey Luftwaffe: Hermann Göring div. ingen stedsangivelse (med dekaler)

Siden jeg hadde lyst til å prøve dekalene til ACE, så ble det alternativ 3.  I praksis var de fleste av disse kanonene uten spesielt mange unike merker, og jeg mistenker at det siste alternativet bygger på et eller annet propagandafoto, med sin iøynefallende «scorecard» på skjoldet.

Flak38 fotografert syd i Russland, sommeren 1943. (via Bundesarchiv)

En Flak 38 fotografert syd i Russland, sommeren 1943 (via Bundesarchiv)

Hermann Göring Division

Jeg ville finne ut litt mer om Hermann Göring Div. Det viste seg at denne enheten var en oppgradering av det som opprinnelig het Polizei Regiment General Göring. I 1935 ble dette regimentet overført fra politiet til Luftwaffe.  Enheten inneholdt da blant annet det som i 1938 skulle skilles ut til å bli Tysklands første fallskjermjegere. De fungerte som livgarde for Hermann Göring, men primært var det antiluftskyts som var hovedbeskjeftigelsen.  Deler av enheten var med i de fleste felttog i starten av krigen, blant annet invasjonen av Norge.

I juli 1942 ble regimentet forsterket opp til brigadestørrelse, og i  oktober 1942 ble det ytterliger forsterket igjen med 5000 frivillige fra Luftwaffe, samt Fallschirmjäger-Regiment 5, som bestod av restene av 3 ulike fallskjermjeger-enheter som hadde deltatt i invasjonen av Kreta. Den nye divisjonen ble i januar 1943 sendt til Tunisia, der de utmerket seg i kamp frem til mai 1943 da de overga seg sammen med resten av de tyske styrkene i Afrika.  Svært få at troppene unnslapp så når Panzerregiment Hermann Göring gjenopstod høsten 1943 var det med utgangspunkt i tropper som aldri hadde rukket å slutte seg til divisjonen i Afrika.

Vel,  vi vet altså at gitt at ACE har sitt på det tørre er profilen fra en eller annen gang mellom oktober 1942 og mai 1943.  Neste spor er fargen.  Som denne siden viser, German Vehicle Camouflage, var det også i oktober 1942 det ble bestemt at gråfargen RAL 7021 Dunkelgrau skulle erstattes med den mørke gulfarge RAL 7028 Dunkelgelb som grunnfarge på alt utstyr.  Men fra mars 1941 hadde alt utstyr i Afrika vært malt i en 2-til-1 kamuflasje av  RAL 8020 Gelbbraun & RAL 7027 Sandgrau.

Det er nærliggende å tro at man ikke valgte å male om eksisterende grått utstyr til den nye gule fargen, hvis planen var å sende det til Afrika i nær fremtid, da det ville kreve enda en runde med malerkosten.

Derfor blir mitt notat at kanonen representere en del av utstyret den nye divisjonen hadde til rådighet i Italia eller Sør-Frankrike senhøsten 1942. Og siden den snart skal males om til Afrikakorps-farger har den fått et svært synlig «kill card» malt på til ære for fotografen.

Dekalene var forvørig tynne og gode.

Dekalene var forvørig tynne og gode.

Det finnes PE-sett å få kjøpt om man plages av at panserskjold som er for grove for skalaen. Det er jo begrenset hvor tynt man kan støpe dem i plast. Men jeg synes ikke det ser for ille ut! og PE hadde øket prisen på settet til det tredobbelte!

Det finnes PE-sett å få kjøpt om man plages av at panserskjold er for grove for skalaen. (Det er jo begrenset hvor tynt man kan støpe dem i plast.) Men jeg synes ikke det ser for ille ut og PE hadde øket prisen til det tredobbelte!

Modellen

Som sagt, det krevde litt bildejakt på nett, men i det store og hele er dette et ganske elegant og lettbygget lite sett.  Det representerer et nær sagt allestedsnærværende stykke utstyr, og prisen var ikke ille (jeg betalte ca 75,- NOK i den polske nettbutikken jeg bruker.)  En pinsett kommer godt med,  og det er mulig å bygge settet så både rotasjon og elevasjon kan stilles inn, og kanonen kan hektes på lavetten. (Jeg valgte å lime kanonen i en fast elevasjon for å unngå malingavskraping, men den kan rotere på foten.

Det eneste ekstra jeg gjorde var å bore ut munningen på kanonrøret , ved hjelp av det tynneste boret jeg hadde. Mesteparten av malingen er Citadels serie akrylmaling, men jeg brukte også litt vanlig kunstner-oljemaling og fettfritt kritt fra Derwent til finpussen.

Modellen burde dessuten ha en godt crossover-potensial, og appellere både til de som konsentrerer seg om fly, og de som holder seg mer på bakken.

Kanon og lavett

Kanon og lavett

Euro for skala! ;)

Euro for skala! 😉