Kosmorama’15 dag 6: Bedlam, borgerrettigheter og en dobbelt Viggo


Fabelaktig plakat!

Fabelaktig plakat! (IMDB)

Etter rolig program i går var det «business as usual» i dag. Det merkes at det er helg og flere har tid til å dra på kino,  tre av dagens filmer var i nesten full sal, og den første hadde nok vært det om den ikke var i Nova 1.

Alt i alt har det vært godt gjennomføring fra organisasjonen, selv om informasjonsflyten er litt svekket av at den tradisjonelle infoskranken mellom Nova 2 og 3 er fjernet på grunn av ombygging. Det har også virket som om nettsiden oppdateres litt i rykk og napp.

Men bevares,  word of mouth fungerer det og.  Det jeg derimot håper de diskuterer før neste år er når filmvisninger strykes fra programmet bør de settes opp som ekstravisninger hvis overhode mulig.  Særlig når det er snakk om potensielle publikumsfavoritter som Wild Tales og Stonehearst Asylum!

«Når de gale styrer asylet»

Julaften 1899 dukker en ung mann opp ved det avsideliggende Stonehearst Asylum. Han presenterer seg som Edward Newgate, legestudent fra Oxford.  Han møter den enigmatiske Dr. Silas Lamb,  som har mange, uortodokse tilnærminger til behandling av psykisk syke, og slår an tonen med pasienten Eliza Graves. Hun er innesperret etter at hun vansiret sin voldelige ektemann, og nå er asylet hennes eneste fristed.  men det går ikke lenge før den nyankommede oppdager at det har vært noen urovekkende utskiftninger i staben…

Dette er en gjennomført proff film, med makeløs tidskoloritt. Skriptet er solid, og basert på en historie av Edgar Allan Poe.  Og så er det et smørgåsbord av kjente skuespillere,  med Ben Kingsly, Kate Beckinsale og David Niven i første rekke.

En utmerked thriller som jeg lett hadde sett på kino ellers, om jeg ikke hadde hatt sjansen til å se den her.

Det er deilig å være dansk i Patagonia

Jauja var en gang i tiden hovedstaden i kolonien Spansk Peru.  Kjent for overveldende rikdom og luksus  gikk ordet inn i språket som et synonym for utopia,  særlig for de som aldri hadde vært der.  Det ble et nytt El Dorado.

I filmen Jauja  møter vi den danske kapteinen Gunnar Dinesen som befinner seg i Patagonia, Argentina, på et ikke nærmere definert landmålingoppdrag.  Med seg har han sin 15 år gamle datter Ingeborg.

Du skal få en hund, når vi reiser hjem,  slutt å gnåle om at ørkenen fyller deg, dansken min er ikke så stødig! (Kosmorama)

Du skal få en hund når vi reiser hjem,  bare du slutter å gnåle, dansken min er ikke stødig! (Kosmorama)

Året er 1882, det er uro i landet, og de lokale soldatene som skal beskytte kapteinen er bekymret fordi en mytisk general som forsvant på tur til fortet sitt, etter sigende nå operere som leder for urbefolkningen, omtalt som «kokosnøttskallene».

Bedre blir det ikke når Ingeborg rømmer ut i ødemarken sammen med en ung soldat, sendt ut for å speide etter generalen.

Dinesen saler opp og reiser ut for å finne henne,  og derifra og ut tar filmen stadig nye absurde vendinger.  Det er åpenbart at jo lenger Dinesen kommer fra sivilisasjonen, jo mer glir han inn i ett drømmeland der ingenting er som forventet.

Dette er et en tour de force for Viggo Mortensen,  som atpåtil snakker dansk i store deler av filmen! Han var og involvert i alt fra undertekster til filmplakaten.  Drømme-effekten forsterkes av at filmen er i 3:4 format med avrundede hjørner,  og fargen er sterke og falske på en gang. Som på et farge-postkort fra 60-tallet.  Jeg mistenker at Viilbjork Agger Malling som spiller Ingeborg, kommer til å gå en lys fremtid i møte om hun velger å satse på en karriere som skuespiller.

Bromance

Tid for med Mortensen.  I fransk Far From Men spiller han Daru, en algirsk lærer av europeisk avstamming.  En dag kommer den algirske frigjøringskrigen til hans lille plett i Atlasfjellene.  En ung mann, Mohammed, er anklaget for drap og må eskorteres til nærmeste by med domstol. Som reserveoffiser faller det på Daru.  Han er motvillig, men han innser at han ikke har noe annet valg enn å legge ut på vandring.  Både slektninger av Mohammed ute etter blodhevn,  opprører, franskmenn på jakt etter opprører og lynche og den franske hæren legger hinder i veien for de to.  Men på reisen lærer de hverandre å kjenne.  Daru begynner å forstå hvorfor Mohammed er så oppsatt på å nå frem til lovens lange arm, samtidig som hans ikke-volds overbevisning stadig settes på prøve.

Hysj Moa, indianarene kjem! (Kosmorama)

Hysj Moa, indianarene tuaregene kjem! (Kosmorama)

En riktig bra film, som viser at en western ikke behøver være satt til USA på slutten av 1800-tallet.  Den ingår i New Directors-programmet og fikk en 4’er av meg.

50 årsjubileum

Ja faktisk.  Kvelden ble nemlig rundet av med Selma, på dagen 50 år siden den første marsjen for å sikre stemmeretten for fargede i Sørstatene i USA. Den 7. mars 1965 begynte en kampanje for å få en slutt på diskrimineringen ved stemmerregistrering. Martin Luther King Jr. valgte seg den lille byen Selma i Alabama som slagmark.  En av de mest bakstreverske statene, under guvernør George Wallace. Kings plan var rett og slett å sørge for et så tydelig eksempel på at lik stemmerett kun fantes på papiret, at president Lyndon B Johnson ikke hadde noe annet alternativ enn å innføre føderale lover for å sikre dem.

Det var en hard kamp, mot rasistiske rødnakker, så vel som politikere såre klar over at de ville miste sine posisjoner når den store befolkningen av negre i disse statene fikk lik stemmerett som de hvite.

Så går vi her da, arm i arm i arm i arm i arm... (Kosmorama)

Så går vi her da, arm i arm i arm i arm i arm i arm… (Kosmorama)

Filmen er godt sammenskrudd, og det er mye kjentfolk på rollelisten.  Selvsagt smører den på med patos i god amerikansk stil, men det kan vel forsvares, tematikken tatt i betraktning. En morsom detalj er at filmes regissør Ava DuVernay måtte skrive om alle Kings taler som brukes i filmen, da filmskaperne ikke fikk sikret seg rett til å bruke den opprinnelige teksten, fra rettighetshaverne.

Dagens trivia fra IMDB: «During their White House meeting, President Johnson pleads with Alabama Governor George Wallace to consider his future legacy, saying, «George, you and I shouldn’t be thinking about 1965; we should be thinking about 1985.» In 1985, George Wallace received an honorary degree from Tuskegee University, the historically black university, made famous by George Washington Carver. This was after he had renounced his position on segregation and had made a record number of black appointments to State positions during his final term as governor.»

Tallenes tale 6 av 7 dager

  • Antall filmer sett i dag: 4
  • Antall filmer på programmet sett: 23
  • Språk hørt i dag: 5 (engelsk, spansk, dansk, fransk, arabisk)
  • Språk totalt: Norsk, tysk, engelsk/amerikansk, nederlandsk, japansk, islandsk, serbisk, russisk, indonesisk, fransk, arabisk, hebraisk, spansk, dansk, navajo, hindi, urdu, persisk. (18)