Kosmorama’15 dag 2: Finne seg sjæl, karikere makten og hyle mot månen


Dagens innsats ble todelt.  Opprinnelig hadde jeg nemlig tenk å f med meg Stonehearst Asylum  klokka sju, men den var utsatt.  Og erstatningsfilmen var Kvinner i for store herreskjorter, som alt var satt opp i 6 saler. Nedtur.  Hadde jeg hatt interesse av å se en rotete kjærlighetshistorie med for store aldersforskjeller mellom en studine og en penneknekt  kan jeg jo bare mimre over egen datinghistorikk siste par år.  Nei,  da ble det en utvidet middagspause i stedet.  Men det gjelder å ta de pusterommene man får!

Hvorfor ingen kjøper fisk fra Snake River

"Jeg klarer ikke se hva du mener..." (Kosmorama)

«Jeg klarer ikke se hva du mener…» (Kosmorama)

I dag åpner jeg ballet med litt indonesisk folkemord. Look of Silence er oppfølgeren til Act of Killing som kom i 2012.  Det handler fortsatt om opprører i Indonesia i 1965, der nær en million kommunister og «kommunister»  ble tatt av dage av paramilitære grupper, med hæren som stilletiende tilskuer. I denne filmen er det ofrenes søken etter sannhet.  Optikeren Adi ble født etter omveltningene, men han vil finne ut hva som skjedde med storebroren som forsvant. Moren er skeptisk, og faren har glidd inn hundreåringenes senile drømmeverden.  Adi oppsøker vitner, gjerningsmenn og familie, og han blir stadig mer desillusjonert over en situasjon der drapsmennene fortsatt regner seg som helter som forsvarte hjemlandet mot skadelige politiske strømninger.  Jeg har ikke sett den første filmen, men det er nok tilbakeblikk i denne til at det ikke er noe hinder. Dessuten,  med Werner Herzog som «executive producer» er årets Herzog-kvote oppfylt! Forøvrig er rulleteksten full av «Anonymous».  Det er farlig å nøste opp i folkemord når gjerningsmennene fortsatt sitter i regjeringsposisjon!

Ut på tur, aldri sur

"Husket jeg gnagsårplaster?"

«Husket jeg gnagsårplaster?» (Kosmorama)

Jeg hadde opprinnelig tenk å se den argentinske Wild Tales i dag, men jeg lot meg heller lokke til å se Wild.  Renee Witherspoon briljerer i rollen som Cathy Strayed. Jenta som uten trening legger ut på The Pacific Crest Trail.  En over 4000 kilometer lang vandringslei fra Mexicos grense til grensen i Canada.  Cathy rømmer ut i ødemarken etter å ha ødelagt ekteskapet sitt med hedonistiske løssluppenhet som en sorgreaksjon på morens bortgang, og en generell håpløshet over at livet ikke ble som hun ville. Mens milene legges under hennes føtter får vi tilbakeblikk som forklarer hva som skjedde og kanskje hvorfor.  Hun lærer fort, og møter mange på sin vandring, og hvert møte gir henne nye perspektiv.  Og hun nekter. Å. Gi. Seg. Og kanskje det er slik at det du leter mest etter, er det du har hatt hele tiden?

Witherspoon er herlig overbevisende som hun som både er så svak og så sterk på samme tid. (Ikke rart det ble Oscarnominasjon både på henne og Laura Dern i rollen som moren, Bobbi.) Det er en ganske annerledes film enn hun har pleid å spille, men det kler henne!  De scenen der hun er den voksne datteren til Dern (som bare er ni år eldre enn henne i virkeligheten) redder hun i land fra å bli «Dawsons Casting».

Nick Hornby er en av manusforfatteren,  den andre er Cheryl selv. For jada,  dette er basert på en sann historie, som fortalt i Cheryl Strayeds bok «Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail».  Rett og slett en riktig fin film som fortjener solid suksess når den får kinopremiere!

Pennen er sterkere enn sverdet

Siste film før middagspausen var Caricaturistes – Fantassins de la démocratie eller «Karikaturtegnere – Demokratiets infanteri» om du vil. Et høyaktuelt portrett av 12 avistegnere fra alle verdens hjørner.  Fra Elfenbenskysten og Venezuela til Kina, Israel og Russland, de har alle utfordringer og lever under stadige trusler fra dem de setter til veggs.  For er det en ting maktmennesker, enten det er presidenter, politikere eller islamister ikke takler, er det å stilles ut til spott og spe som de latterlige figurene de er.

Nadia Khiari,  via sitt alter ego "Willis from Tunis" tar særlig opp kampen mot mørkemenn som ønsker å redusere kvinners rettigheter i hjemlandet Tunisia

En av de tolv: Nadia Khiari, som via sitt alter ego «Willis from Tunis»  tar opp kampen mot religiøse mørkemenn som ønsker å redusere kvinners rettigheter i hjemlandet Tunisia (BusinessNews.com.tn)

Franske Plantu er mannen som binder det hele sammen, og han er og en av initiativtakerne bak Cartoonist for Peace. For nettopp nå som sterke krefter vil innskrenke ytringsfriheten, og den kommer under angrep, tenk bare på Muhammed-kariakturstriden fra 2006, eller årets angrep i Paris, er det viktig at vi kjemper for at ytringsfriheten skal og må være absolutt.  En karakturtegner skal aldri bekymre seg om han eller hun tråkker noen på tærne,  tvert i mot bør bekymringen være om det tråkkes hardt nok, fortrinnsvis med piggsko!

Ulv, ulv!

"Manikyr i det 19. århundre: Nord-Amerika" (Kosmorama)

«Manikyr i det 19. århundre: Nord-Amerika» (Kosmorama)

Varulvwestern er en kraftig undervurdert sjanger! I Blood Moon tas vi tilbake til Colorados skoger anno 1887, og den fraflyttede småbyen Pine Flatts som nå kun er et hestebytte for stagecoach-tjenesten. Noe unaturlig lusker i skogene og utsetter vår dramatis personae for prøvelser.  Bland inn to bankranere, en mystisk framandkar og assorterte indianerlegender så nærmer vi oss en full beskrivelse.  Fredrik som jeg så den med beskrev det som om Cowboys and Aliens  hadde blitt filmet på minibudsjett. Spesialeffektene er ganske spesielle, altså. Filmen forsyner seg rundhåndet både to og tre ganger av det som er av klisjeer i begge sjangere, uten skam.

Dette er en film av den typen du lett hadde nappet med deg en torsdagkveld når du likevel var innom videosjappa på det glade 80-tallet.  Den tar seg ikke for alvorlig, men faller heller ikke for fristelsen til å gjøgle det til, heldigvis.  Stor filmkunst er det med andre ord ikke, men absolutt en underholdende halvannen time i kinosalen

Tallenes tale 2 av 7 dager

  • Antall filmer sett i dag: 4
  • Antall skutte hester i dag: 2
  • Antall filmer på programmet sett: 8
  • Språk hørt i dag: 9 (indonesisk, amerikansk, fransk, arabisk, hebraisk, spansk, dansk, russisk, navajo)
  • Språk totalt: Norsk, tysk, engelsk, nederlandsk, japansk, islandsk, serbisk, russisk, indonesisk, fransk, arabisk, hebraisk, spansk, dansk, navajo (15)