Kosmorama’15 dag 1: Museumsvandring, hockey og islandske gangstere


Disse fordømte syklistene! (Kosmorama)

Disse fordømte syklistene! (Kosmorama)

Så var vårens vakreste eventyr i gang igjen!  Kosmorama-tid! Jeg tjuvstartet faktisk i går ved å få med med Gulosten når den gikk på NRK. Flott, for da åpnet det seg en mulighet for å stokke om på programmet!

Planen i dag var å få med meg de to museumsdokumentarene Das Grosse Museum og The New Rijksmuseum – The Film. Det var på hengende håret gitt.  Museene i Sør-Trøndelag var nemlig invitert, og de kjenner visst sin besøkelsestid og stilte mannsterke. (Menn av begge kjønn da.) Men heldigvis fikk jeg nesa innenfor døren, og selv om den første filmen ble opplevd på klappstol var det verd det.

Det er alltid artig å se to filmer som har like utgangspunkt, som disse to dokumentarene om nasjonalmuseer som fornyer seg, og se hvor annerledes resultatene kan bli.

Kulturarvestridigheter

I Das Grosse Museum er vi kun flue på veggen,  mens i The New Rijksmuseum er det friere bruk av fortellerteknikker. Sistnevnte er også mer lekende i stilen, og det er lett å ha sympati med fortørnede arkitekter, hardt prøvede museumsdirektører og entusiastiske kuratorer.  For det er ikke bare bare å fornye et museum med 1800 objekter, særlig ikke når lokale særinteressegruper stikker nesa si i planprosessen og setter kjepper i hjulene.  (I dette tilfellet, syklister som insistrer på å få beholde sykkelpassasjen tvers gjennom museet.)  Det går selvsagt godt til slutt og i begge tilfeller avsluttes det med åpninger medn henholdsvis presidensiell og kongelig pomp og prakt. Jeg likte begge filmene godt, men jeg tror utvilsomt den nederlandske er mest underholdende, så slik sett var det lurt de kom i den rekkefølgen de gjorde.

Kald krig

Etter en liten proviantering var det duket for kald krig i flere betydninger av ordet.  Sovjets legendariske landslag i ishockey er temaet for Red Army.  Det er ikke kun en symbolsk tittel,  landslaget var også klubblaget til den røde armé,  spillerene var offisielt offiserer,  og måtte pent finne seg i å bo på en evigvarende treningsleir, med kun korte permisjoner hjem til familien.

Tovarisch NHL venter (Kosmorama)

Med kommunistisk planøkonomi var det vanskelige forhold,  her har for eksempel bare 60% av laget  fått utdelt køller (Kosmorama)

Filmen tar utgangspunkt i Slava Fetisov,  back i den legendarisk linjen «de fem» og tar for seg oppturer og nedturer.  Hvordan han satte hardt mot hardt for å få lov til å reise ut til proffkarrière i Sovjettidens skumring, og hvilke prøvelser det medførte.  Vi stifter bekjentskap med de to trenerne  Anatoli Tarasov,  en trollmann som fremelsket total-hockey, og så på spillet som et sjakkparti, og Viktor Tikhonov, en drakonisk general med fortid i KGB.  Det er en facinerende film som tydeligjør hvordan sovjetisk idrett speilet det sovjetiske samfunnet.  Fra samhold og maktdemonstrasjoner, til en raknende stormakt der alle tenker mest på seg selv.  Anbefales på det sterkeste.

Knallhardi kjeltringur

Kvelden med rundet av med litt islandsk gangsteraction med Brave Men’s Blood.  Hannes er en ung politimann som prøver å leve opp til ryktet til sin legendariske far.  Når han ikke klarer opptaket til spesialstyrkene blir han interetterforsker i stedet.  Ikke før har han blitt ansatt før den arresterte gangsteren Gunnar frister han med opplysninger om en narkokonspirasjon som strekker seg helt til topps i det islandske politivesenet.  Spørsmålet er om Hannes egentlig vet hva han begir seg ut på, og om han er villig til å gi djevelen en lillefinger…  (Vi vet jo hvordan det pleier å gå.)

"Gutter, gutter, vi er omringet!" (Kosmorama)

«Gutter, gutter, vi er omringet!» (Kosmorama)

Jeg er ikke veldig imponert over skuespillerprestasjonene,  og jeg er usikker på hvor realistisk plottet egentlig er.  På den andre siden likte jeg godt hvordan det er en stadig høk over høk-situasjon. De kriminelle har andre kriminelle de er presset av, så det er lag på lag i konspirasjonen, og konsekvensene av Hannes etterforskning sprer seg som ringer i vann fra lag til lag.

Tallenes tale 1 av 7 dager

  • Antall filmer sett i dag: 4
  • Antall filmer sett totalt: 4
  • Språk hørt i dag: 7 (tysk, engelsk, nederlandsk, japansk, russisk, islandsk, serbisk)
  • Språk totalt: Norsk, tysk, engelsk, nederlandsk, japansk, russisk,islandsk, serbisk