H#1:AD 186 – «Wrestling is fake, mostly»


"The 22. february incident"

«STARDOMs tragedie»

«Wrestling er bare på liksom.»  Det har i alle år vært det som tilsynelatende alle utenforstående føler behov for å fortelle fansen.  Pussig nok har jeg ikke opplevd at folk har overbærende følt behov for å fortelle meg at Tegneserier ikke er virkelig, Starwars bare er CGI eller at Sherlock Holmes er oppdiktet, men okke som, man trekker på skuldren og sier «Jeg vet, er det ikke gøy!».

Men selv om det er et avtalt spill hender det at ting går galt.  Delvis fordi det er bittesmå marginer før det går galt når man kaster seg gjennom plywoodbord fra 3 meter oppe eller slår en dobbelt salto ut av ringen og bare må håpe at du beregnet avstandene riktig før avsats. Delvis fordi wrestlere, i motsetning til sirkusartister og stuntmenn, svært sjelden har gjennomkoreograferte matcher.  Det er like deler improvisasjon, inspirasjon og ett og annet fast punkt på veien frem til den avtale avgjørelsen på nogenlunde rett tidspunkt.  Gjerne med en motstander som du ikke kjenner så godt, noen ganger er det sågar en språkbarriere i veien.

Det går som oftest bra, og går det galt er det vanligvis ikke vondt ment.  AJ Styles brakk ikke nakken på Yoshi Tatsu med vilje,  når Nikki Bella fikk sparket inn fortennene av Tamina Snuka var det et uhell, og når Aksana knuste øyehulen til Naomi med kneet var det fordi hun var urutinert, ikke ond. Det er slik som kan og vil skje, men grunnregelen er alltid at din egen og andres sikkerhet har første prioritet, uten unntak!

Men noen gang, noen ganger er det noen som ikke vil spiller ball…

Forrige søndag hadde den japanske joshi puroresu promosjonen STARDOM et show i Korakuen Hall i Tokyo.  Kveldens main event var Yoshiko som skulle forsvare sitt World of Stardom Championship mot Act Yasukawa.

Kampen var knapt startet før Yoshiko åpnet egen butikk og startet å banke Act som et rødhåret stebarn. Dommeren forsøkte å få kontroll, men mesteren fortsatte mishandlingen til Act rullet ut av ringen.  Dommeren gikk for å sjekke på henne.  Han likte ikke hva han så,  forsøkte å kommunisere med direktøren for selskapet, men før han fikk tatt en avgjørelse kastet treneren til Act inn håndkle siden hun nektet å lytte på fornuft, men prøvde å klatre tilbake i ringen.

Resultat var at hun skrikende ble fraktet på sykehus, der foreløpig status er brudd på nese og kinnbein, mulig brudd i øyehulen, hjernrystelse og en mulig løsnet netthinne.  På et bilde som har gått runden ser dete ut som høyre kinnbeinet er minst 7 cm ute av posisjon, men samtidig vet vi fra MMA at hevelser kan se ganske spektakulære ut, og bildet gjengitt i ukebladet Shuka (gjengitt under) er ikke like grufullt. (Og vil du seg selv vondt kan du se det første bildet her.)  Det hjelper selvsagt ikke at Act tidligere har fått operert det ene øyet for å få tilbake synet på det, et resultat av Graves’ sykdom, og at begge foreldrene hennes var tilstede.

For å si det sånn, jeg har sett MMA-kamper som var mindre blodige enn det her.  Videoen har naturligvis havnet på Dailymotion, men du bør ikke se det om du ikke har sterk mage.  (Kampen begynner 3:15 ut i videoen).

Normalt sett fører slike hendelser til at den ansvarlige wrestleren blir «blackballet», med andre ord, aldri hyres inn til kamper av seriøse promosjoner.  Men enn så lenge har Stardom nøyd seg med å suspendere henne på ubestemt tid, og ta fra henne tittelen. Ledelsen i Stardom har tatt et frivillig kutt i lønn på 30%, de har innført automatisk diskvalifisering ved bruk av knyttnever, innført obligatoriske ringleger, og utnevnt en av veteranene til ombudsmann for utøverne.

Det alle spør seg om er hvorfor det skjedde, og måten Stardom har reagert på har ikke akkurat stilnet spekulasjonene

Litt bakgrunn for situasjonen:  Puroresu (japansk wrestling) er kjent for å være «stivere» enn amerikansk wrestling eller lucha libre i Mexico.  Og joshi, altså for jenter, er om mulig enda stivere enn for gutta.  Det er heller ikke helt uvanlig at promosjoner bevisst matcher to personer som ikke liker hverandre mot  hverandre i feider, siden det er en enkel måte å sikre nerve og intensitet (jfr. Bret Hart og HBK).

Denne kvelden hadde de overraskende nok bestemt seg for å sette tittelen på spill, noe som visstnok ble bestemt samme dag. Yoshiko har aldri har vært ute med skade eller meldt forfall til show, og på tross av ung alder, 21 år, hadde hun mer rutine i ringen en sin motstander. Act Yasukawa derimot er en omskolert skuespiller som først begynte i bransjen for 2 år siden, i den relativt modne alderen 26 år. Hun har utvilsomt hjertet for wrestling. Blant annet valgte hun å begynne med et medikamentregime som gjør det mulig å wrestle på tross av sykdommen, vel vitende om at hun dermed også ble steril.

Siden det er Japan er det naturligvis blitt snakk om Yakuzaen,  denne japanske institusjonen som er allstedsnærværende.  Både fordi denne typen underhodning er akkurat slik de kan tenkes å satse penger på, men også fordi Yoshiko har usedvanlig mange tatoveringer.  I Japan betyr det gjerne at du enten har tilknytting til organisert kriminalitet, eller i det minste ikke er bekymret for om andre antar det.

Yoshiko.  Gimmicken hennes er som medlem av den erkejapanske "yanki" subkulturen

Yoshiko. Gimmicken hennes er den erkejapanske «yanki» subkulturen

De to kommer videre fra ulike skoler.  Act er en «moderne» wrestler som fokuserer på presentasjon og stil, fremfor teknikk og ferdigheter. Yoshiko er en old school arbeidshest, og henger med veteraner som er av den oppfatning at du bør legge igjen noen tenner og blod i ringen før du er «inne» i gamet. At Act av mange ansees som en outsider som er vanskelig å komme overens med er heller ikke å avfeie. I en dokumentar som nylig ble sluppet står hun ærlig frem med sine problemer med depresjon, og en forhistorie spekket med personlige prøvelser i form av mobbing, seksuelle overgrep, sykdom og tilbakeslag. Hun har bokstavelig kjempet seg opp og frem mot alle odds.  (Tenk Daniel Bryan i n’te potens.)

Act drev en "drunk samurai" gimmcik før hun tok en pause for å operere øyet.

Act drev en «drunk samurai» gimmick før hun tok en pause for å operere øyet.

Det er i utgangspunktet tre mulige forklaringer for det som skjedde slik jeg ser det:

1. Yoshiko var frustert over den populariteten Act hadde, og var frustert over at en relativt nybegynner, med flere skadeavbrekk, ble booket over henne, og skulle ta tittelen hennes med en gang hun var tilbake i ringen med liten oppbygging. Som ung og usikker på egen posisjon tok hun ut frustrasjonen på motstanderen.

2. De to bestemte seg i forkant for matchen å ta ut felles frustrasjonen på hverandre, ved å «stive av» kampen,  men Act ble utklasset. (Alternativt at Act sende et stivt slag først, og Yoshiko ga igjen med renter, renters rente og ekstra straffegebyr.)

3. Det var et «work» som ble et «shoot» (på grunn av fiendskap og/eller fordi Yoshiko fortsatt er forholdsvis fersk), og som Stardom nå fortvilet forsøker å vri tilbake til et «work» igjen.

Et siste alternativ var

4. Noen utenforstående ville sette Act på plass, og Yoshiko var redskapet. 

Det ser jeg som ganske usannsynlig, siden hun var et at Stardoms største stjerner, og de vil merke økonomisk at hun nå er ute av drift i en lang periode.  Det er heller ingenting som tyder på at hun har ytre fiender.

Uansett har hendelsen ironisk nok ført til masse medieoppmerksomhet og en økt interesse for kvinnewrestling i Japan, og japansk wrestling generelt her i vesten.

Det går årevis melom hver gang en joshi er på forsiden av ukebladet Shukan.  Stardom kunne nok tenkt seg en annen overskrift enn "Stardoms katastrofe"

Det går årevis mellom hver gang en joshi er på forsiden av ukebladet Shukan. Stardom kunne nok tenkt seg en annen overskrift enn «Stardoms tragedie»

Spørsmålet er om Stardom tar sjansen på å booke Yoshiko i flere matcher, for det kan føre til en solid backlash. Samtidig er Yoshiko Stardoms desidert største egenproduserte talent, og «Doing what’s Best for Business» er ikke kun et heel-slagord i WWE. Men hvem i alle dager vil ta sjansen på å møte henne?

Jeg tror veien videre er veldig avhengig av om Act kommer tilbake eller må legge opp (og det hadde vært hjerteskjærende.)

EDIT:

Fuka Kakimoto besøkte i dag Act på sykehuset og postet en oppdatering på bloggen sin. Hun fortalte at hevelsen er gått mye ned, og selv om Act ikke klarer å holde øynene åpne kan hun holde de oppe med fingrene.  Act smiler og ler,  påpekte at hun spiste alt for mye, og generelt var sitt sprudlende seg selv igjen. Fuka sa at hun var overvelden over hvor utrolig Act var som kunne være så positiv. Act svarte «Sugoi Mo! No ka bakananoka wakaranai yo!» («Vel, jeg vet ikke om jeg er utrolig eller dum!») før hun svarte selv «Bakanandesu» (tror jeg dum!) og lo. Hun sa hun hadde tre ønsker for fremtiden:

1. En omkamp med Yoshiko.
2. At ingen får sparken i STARDOM på grunn av hendelsen
3. At så mange mennesker som mulig  vil komme se henne når hun returnerer til ringen.

Det er mye mulig Act egentlig er en engel i menneskeham!