With great power comes great responsibility…


Velkommen hjem (Marvel)

Velkommen hjem (Marvel)

Vi har ventet på i åndeløs spenning helt siden Marvel fikk skikk på filmuniverset sitt: Kommer heltene hjem igjen?  Nærmere bestemt de som ble lisensiert ut til filmselskap for å redde forlaget på 90-tallet.

Nå, etter at de har tent en gazillion kroner på en rekke storslagere på filmlerretet, og med «Uncle Walt» i ryggen er det Marvel som i praksis sitter med bukta og begge endene. Fra før vet vi at Daredevil og Ghost Rider er «in house» atter en gang, og i dag slapp de nyheten: Sony og Marvel har kommet til en enighet om Peter Parker. En nyhet som selvsagt har medført en viss oppmerksomhet i dag!

Avtalen legger til grunn at «nye» Spidey først vil dukke opp i en MCU-film (MCU: Marvel Cinematic Universe, eller det universet alle Marvels filmer sameksisterer i) før det slippes en splitter ny Spider-Man film 28. juli 2017.  En film der Kevin Feigne og Amy Pascal, forhenværende direktør i Sony, og ansvarlig for oppstarten av Sonys Spider-Man franchise for 13 år siden, som co-produsenter.«Sony Pictures vil fortsette å finansiere, distribuere, eie og har endelig kreativ kontroll av Spider-Man-filmene», men Marvels dream team, ledet av Feigne skal altså være involvert fra A til Å.

Siden han nå albuer seg plass i MCU betyr det at den opprinnelige tidsplanen til Marvel forskyves for en del av filmene som er planlagt sluppet fra siste halvdel av 2017 og utover. (Mashable har mer om den siden av saken.) Den største skuffelsen der er at Captain Marvel blir forskjøvet med et halvt år eller mer, og dermed vil debutere etter DCs Wonder Woman.

At Marvel gleder seg over anledningen til å intergrere Peter tilbake i Marveluniverset på film er ingen underdrivelse. Marvelpresident Kevin Feige. «Marvel’s involvement will hopefully deliver the creative continuity and authenticity that fans demand from the MCU. I am equally excited for the opportunity to have Spider-Man appear in the MCU, something which both we at Marvel, and fans alike, have been looking forward to for years.»

Spider-Man har vært Sonys mest innbringende franchise, med over 4 milliarder dollar (drøyt 30 milliarder norske kroner) i inntjening. Samtidig har de nok merket utfordringen fra Marvel som har tjent smått utrolige 7,16 milliarder dollar (54,2 milliarder kroner) på sine 16 filmer. Særlig når den nyeste Spider-Man filmen, selv med gode resultat på bunnlinjen, i praksis ble gjort til latter av filmkritikere og fans.

Vil verden tåle enda en Spider-reboot?  Vel,  jeg tror fansen ikke vil klage, hvis dette betyr at vi får en «ekte» Spider-Man.  Marvel har bevist at de tenker langsiktig, og har også lagt av seg ideen om at første film nødvendigvis må være «bakgrunnshistorien» til karaktene.  De er selvsikre nok til å ta for gitt at «alle» vet hvem de store Marvel-karakterene er,  og om de ikke vet det får de plukke det opp underveis!

Det neste spørsmålet er hva 20th century fox vil finne på.  Deres filmer om mutantene har fått mye god ord, men den forestående rebooten av Fantastic Four virker urovekkende svak.  Det hjelper selvsagt heller ikke at Marvel i sine tegneserier har jobbet seg vekk fra «mutasjoner» som stand-by forklaring på tilfeldige superkrefter, til fordel for Inhumans’ Terrigen mist.  (Og jada,  selvsagt har Marvel en Inhumans film på arbeidsbordet.)

I tegneseriene er Wolverine død (eller så død som en superhelt kan være), og det lukter en reduksjon i satsingen på serier som promoterer filmer de ikke selv har kontroll over i kjølvannet av Secret Wars-historiene som pågår nå.

En F4-film som ikke biter solid fra seg vil gjøre det langt mer fristende å revurdere avtalen med Marvel, siden det åpenbart er en franchise som kan revitaliseres etter samme mal som Spider-man.  Det sammen med resulatet av Marvels storrengjøring  i tegneseriene, vil nok avgjøre veien videre.

Uansett,  sjelden har det det passet så godt med litt klassisk Spider-man:

(Og One More Day-historien kan ta seg en bolle.)

(…og One More Day-historien kan ta seg en bolle.)