Om Knausgård, guttejenter og «kaster som ei jente»


Typisk guttejente:  Kraftig make-up, og plettfri dentalhygiene! (Stella/Bonniers)

Typisk guttejente altså: Kraftig make-up, og plettfri dentalhygiene! (Stella/Bonniers)

Jenny Skavlan er smartere enn hun vanligvis får kreditt for.  (Og nei, jeg den oppfattningen er ikke farget av tidligere erfaringer…)

Så når hun sier at det er noe iboende urettferdig med begrepet «guttejente» har hun helt rett.  Hvorfor er det slik at bare fordi ei jente er sterk, tøff og kapabel er hun «guttete»?

Samtidig tror jeg Jenny har en feil.  Jeg tror begrepet «en av gutta» heller spiller på det Knausgård snakket om tidligere i år. Altså når det er et aseksuelt felleskap. Enten det er som kolleger, eller av andre grunner. (For stikk i strid med myten: Menn tenker ikke på sex hvert tiende sekund.  Det stemmer kanskje i et matematisk gjennomsnitt for alle menn, men da må vi huske at Russel Brand inngår i utvalget, og han trekker opp snittet…)

Hvorfor «en av gutta«?  Vel brukes det ikke stort sett om grupper der det er en majoritet hankjønn?  Jeg tror jeg har hørt begrepet «en av jentene» også i motsatt tilfelle, selv om det kanskje ikke er like vanlig.   Men det igjen kan kanskje komme av at det ikke ville bli oppfattet som en positiv merkelapp. Eller er det den gamle myten om at alle jenter egentlig er bifile? (Meningene er delte.)  Who knows for sure!

Så er det likevel slik at kjønn ikke bare er en biologisk inndeling, men også tillærte adferdsmønstre. Et enkelt bevis er for eksempel om du ser for deg en typisk norsk jente som hadde forsøkt å innynde seg ved å oppført seg som en japansk kawaii jente.  Altså,  ekstremt lyst toneleie, mye fnising og en hang til å slå over i babyspråk.  Hun hadde blitt innlagt, ikke sant.

Et annet eksempel får du om du ser en av de mange «reality»-seriene til Discovery og History og desslike, enten det er Ax Men, Ice Road Truckers, Big Rig Bounty Hunters eller Finding Bigfoot. For det er vel ikke helt kjønnsnøytrale fremstillinger av alle hovedpersoner?

Når Lisa Kelly returnerte til sesong 7 av IRT var ikke media vanskelig å be...

Når Lisa Kelly returnerte til sesong 7 av IRT var ikke media vanskelig å be…

...mens ingen forsøkte å ikle Hugh Rowland fra samme serie en snasen smoking!

…mens ingen forsøkte å ikle Hugh Rowland fra samme serie en snasen smoking!

Okay,  la oss fastslå en gang for alle.  Jenter kan være minst like tøffe som gutter. Og det gjør dem ikke «guttete» for det.  Hashtagen #likeagirl fikk ny relevans etter at Always viste en forkortet versjon av sin  «like a girl» reklame fra i fjor under årets Superbowl.  Det var selvsagt delte meninger om det, men jeg skal la akkurat det ligge. Men det gir meg anledning til å poste WWE sin respons, kongen av å «hive seg med på lasset».

Det tok ikke lang tid før de stengte kommentarfeltet der.  For en god andel Youtube-kommentator er troglodyter, og en god andel wrestling fans er troglodyter og troglodyte² er ikke et vakkert syn.  Dessuten, er det ikke hyklersk at en business med et såpass frynsete likestillings-rykte trekker frem en slik hashtag?  Vel, når CCO HHH ble intervjuet av Stoen Cold Steve Austin forrige uke ble han spurt om hvilke to ting han først hadde endret når han blir sjef.  «Reduser RAW til 2 timer (et show som i dag er 3 timer etter ønske fra TV-kanalen det går på, og som med rette beskyldes for å inneholde mye langhalm og fyllstoff), og gi jentene mer tid på skjermen«, var svaret hans. Så kanskje det er det som trengs, en sjef med stort selvbilde og kun døtre! 😉

Men skal vi snakke om tøffe jenter  så kommer vi ikke utenom superheltinner.  Marvel har ikke ligget på latsiden der.  Ikke nok med at de har annonsert at i kjølvannet av Secret Wars historien er det duket for en rent kvinnelig utgave av Avengers,  døpt A-force. Serien skal også skriver og tegnes av kvinner.  G. Willow Wilson og Marguerite Bennett står for manus mens Jorge Molina har spisset blyanten. På filmfronten har det heller ikke vært helt stille,  i fjor høst kunne omsider presidenten i Marvel, Kevin Feigne annonsere at 6. juni 2018 er det premiere for Captain Marvel, og det blir Carol Danvers versjonen av henne. I Feignes ord: » Her adventures are very earthbound, but her powers are based in the cosmic realm.” Eller sagt med andre ord,  hun får de fleste eksisterende film-marvelene til å bleke.  OK, hun er kanskje ikke en ekte, levende gud som Thor, og Hulk er sterkere enn henne, siden han styrken hans bare er proposjonal med hvor sint han er, uten noen øvre grense Men sammenlikner vi henne med for eksempel Iron Man får hun han til å se ut som en guttunge i et halloween-kostyme.

Og når Carol etablerte seg som "Captain Marvel" ble det gamle dekknavnet hennes ledig, og overtatt av en  fan.  Vips var Marvels første kvinnelige, muslimske tenåringsheltinne født....

Og når Carol etablerte seg som «Captain Marvel» ble det gamle dekknavnet hennes ledig og overtatt av en fan hun hadde inspirert. Vips var Marvels første kvinnelige, muslimske tenåringsheltinne født….

En Captain Marvel-film er i hvertfall noe Josh Whedon applaudere.  Han har tidligere klaget over hvor misogynisk Hollywood kan være. Hans lakoniske kommentar til bekreftelsen av Carol Danvers på filmlerretet understreker vel det:

“Honestly, you know, Guardians [of the Galaxy] might have helped it, just because that was outside what was considered to be their box and did so well that— Well, let’s put it this way: If a raccoon can carry a movie, then they believe maybe even a woman can.”

Det passer vel kanskje som avslutning på en morsdag-bloggpost?