Tegnet magi 22: Witchblade


Alle serieforlag har noen «superstjerner» i stallen.  DC har Superman og Batman,  Marvel har Spider-Man og Wolverine, Dark Horse har Hellboy.  Top Cows nærmeste ekvivalent er nok Witchblade.  Helt siden hun ble skapt av Top Cows redaktører  Marc Silvestri and David Wohl, for ganske nøyaktig 20 år siden har denne serien vært Top Cows kanskje mest kjente seriehelt.  Trade Paperback serien begynner riktignok ikke med issue #1, men derimot med serien miniserien «Witchhunt» i 6 deler, som gikk i #80 til #85 fra november 2004 til juni 2005.

Det virker kanskje litt rart å starte paperback-samlingen 10 år ute i serien, men det betyr også at den hadde fått satt seg skikkelig.  I tillegg er det en bra avsluttet historie som presenterer hovedpersonene og settingen.

Coveret avslører at i god amerikansk tradisjon selges første samlingen av serien med lav "smakeprøve" pris

Coveret avslører at i god amerikansk tradisjon selges første samlingen av serien med lav «smakeprøve» pris

Witchblade, vol. 1

Av Ron Marz og Mike Choi. Top Cow Productions . ISBN13: 978-1-5824-0906-1 Utgitt 2008 (samler utgave 80-85) Wikipedia – Julegave (81,- på adlibris)

Witchblade handler om den kvinnelige politidetektiven Sara Pezzini som er bundet til det intelligente, mytiske våpenet «The Witchblade»  som bruker henne til å bekjempe overnaturlige trusler.

Det er ett av tretten gjenstander av denne typen (hvorav fem har blitt navngitt så langt i serien), og de er ale avkommet av The Darkness og Angelus (henholdsvis personifiseringen av mørket og lyset). The Witchblade er et maskulin aspekt, skapt for å balansere med en kvinnelig bærer. En uverdig bruker som prøver å bruke det vil miste armen, men når en verdig vert blir funnet, danner det et symbiotisk forhold med henne, slik at hun kan høre og føle dets tanker. Når våpenet aktiviseres, utvider det seg over brukerens kropp, flerrer vekk klær og erstatte dem med rustning i direkte forhold til den umiddelbare trusselen. Det kan også danne separate våpenkomponenter, som sverd, piler, og kroker, og det kan brukes i så ulike situasjoner som å dirke opp låser eller helbrede skader. Det kan gjenopplive de døde, vise scener fra fortiden, og tillate brukeren å gjenoppleve minner fra tidligere brukere.

Miniserien Witch Hunt starter med Sara i koma. Når hun våkner opp må hun forsøke å nøste opp hvordan hun havnet der. På veien avslører hun en tusenårig katolsk konspirasjon, som ønsker å bringe frem en «ekte gud».  Det er vanligvis ikke et godt tegn! Hun får hjelp av Patrick Gleason, en NYPD-detektiv, som presenterer seg som utsendt av en bekymret venn av hennes far.  Det faller ikke i god jord hos Jake McCarthy, hennes partner. Det er selvsagt litt komisk hvordan de to, som begge åpenbart har et godt øye til Sara, kniver om hennes oppmerksomhet, samtidig som de forsøker å holde kortene tett til brystet

Jeg skal ikke avsløre hva hun finner ut på sin leting etter sannheten, eller hvordan det går  men det er kanskje ikke en spoiler å avsløre at jorda ikke går under denne gangen heller?

Side fra serien

En side fra serien: Mike Chois strek er lett å kjenne igjen

At TPB starter med #80 henger nok også litt sammen med at det var da Ron Marz overtok som forfatter.  Tegneren for denne miniserien var Mike Choi,  som du antagelig har vært borti om du har lest noe X-men det siste tiåret. Stilen er klassisk amerikansk «moderne» superheltserie, og Choi faller ikke for fristelsen til å overdrive Witchblades utvilsome fanservice-potensiale.

I løpet av sin karriere har Witchblade vært omarbeidet til en  tv-serie, en anime-serie, en manga-versjon, en haug cross-overserier (alt fra Top Cows egen seier The Darkness, til Lara Croft og Wolverine) og det ble gjort forarbeidet til en film som ble lagt på is i 2009.  Og selvsagt et hovedpersonen et alltid like populært valg for lettere ekshibisjonistiske cos-playere.

Ikke så vanskelig å forstå hvorfor...

Ikke så vanskelig å forstå hvorfor…

Om du liker litt cheesy amerikanske serier med en dash såpeopera og et touch av det overnaturlige, hører Witchblade hjemme i samlingen din.