99 Problems: 16 – Bevæpna politi


Sweet 16

Sweet 16

Forrige uke kunne vi lese at politiets vakttjeneste utenfor Stortinget har byttet ut pistolene sine med MP5, Det vekker naturligvis(?) bekymring hos de som synes bevæpnede politifolk er skummelt.

Nå tror jeg egentlig det ikke er disse vaktmannskapene som er problemet med et væpna politi.  Det er nok langt større risiko forbundet med at en eller annen sheriff i rurale strøk skal løse opp i bråk på den lokale bygdefesten med Glocken på hofta, enn at skarptrente sikkerhetstropper har maskinpistol.

Det er ikke særlig mange land som ikke har væpnet politi.  Du har Island, Irland samt Storbritannia  (unntatt Nord-Irland).  I tillegg er teknisk sett ikke alt politiet i Sveits væpnet, men Sveits har jo en unik organisering av forsvaret, og dermed et land med ett av verdens høyeste nivå av private våpen pr capita. I tillegg har de jo en væpnet, privat eid politistyrke med ansvar for alle tog. Ja og så er det en del mindre britiske dominions, som Pitcairn, Falklandsøyene og slik.

Men det normale er altså at politifolk er bevæpnet.  Ikke så veldig urimelig gitt at de har det legale voldsmonopolet.  Det er altså mulig å ha en ubevæpnet politistyrke, men det blir som med tøybleier, det kan godt hende det finnes gode grunner, men jeg har ikke sett noen som har overbevist meg om at de er allmenngyldige.

I over 50 år har bygningen i den andre enden av gata blitt passet på av nystriglede tenåringer med automatvåpen,  også kalt Hans Majestet Kongens Garde. Er kongefamilien viktigere å beskytte enn en gjeng politikere? Ok, dumt spørsmål. naturligvis er de det, men likevel. Det er jo et symbol på det offisielle Norge, selv om det er dyrt i drift og ikke fyller noen åpenbar praktisk funksjon, Stortinget altså.

Er det ikke egentlig litt bekymringsfullt at så mange tilsynelatende har mistillit til våre politistyrker? Mange tror visst politiet automatisk vil adoptere enn «skyt først, still spørsmål etterpå» holdning.  Hvor har de det fra?

Selv om vi er oppvokst med Thorbjør Egners Liberterianer-logikk i beste Ayn Rand-ånd.

Kanskje fordi vi er oppvokst med Thorbjørn Egners liberterianer-logikk i beste Ayn Rand-stil?

Du skal ikke ha sett mange politidokumentarer fra Norge (som  f.eks. Nattpatruljen på MAX) før du innser at politifolk i Norge må ha en engels tålmodighet.  Herrejemini,  jeg hadde ikke holdt ut en time engang, uten å fylle opp det som var av glattceller og bur med fulle idioter som ikke skjønner at når man får en beskjed fra ordensmakten så er det fryktelig dumt å ikke rette seg etter den.  Så kan man heller argumentere for sin sak når man er edru og klar.

Og så glemmer man behendig nok hvorfor en i disse dager har litt høyere sikkerhetsnivå enn vanlig. Angrepet i Paris viser at det er nok tullinger som mer enn gjerne ofrer seg selv for å blidgjøre sin egen Skybert. Norge er dessuten et lett mål. Vi er små, naive, og har vært med på å svekke OPEC-kartellet gjennom en oljeindustri som har gjort oss usømmelig rike. I tillegg har vi få skrupler med å hjelpe USA når det trengs i en krig eller to, har generalsekretæren i NATO og liker å stikke den sekulære nesa vår i alskens konfliktområder. Det er med andre ord ikke så overraskende at en del rablende gale ekstremister gjerne hadde gitt oss en eksplosiv ørtæv om de fikk sjansen.

Nei,  om væpnet politi er det største problemet ditt, så sier jeg bare: 1. world problems!