Tegnet magi 20: Irredemable


I gjennomgangen av årets julegavetegneserier er vi denne gangen kommet til Mark Waids «Irredeemable». Waid er en erfaren forfatter, han skrev blant annet Kingdom Come, om ett postmoderne DC-univers, der Superman & co sliter med å finne seg til rette i en verden som har omvanet nye, mer «edgy» og skrupeløse helter og antihelter. (En strålende historie, som jeg kanskje skal gi en fullverdig omtale i nærmeste fremtid.)

Etter Kingdom Come fortsatte Waid å leke med tanken om å dekonstruere den tradisjonelle superhelt-serien. Her i kombinasjon med Peter Krause, som har lag erfaring som tegner for DC, med både Supes selv, og tre år på serien til «The big red cheese» Captain Marvel/Shazam.

Irredeemable stiller et enkelt spørsmål: «Hva hvis verdens mektigste superhelt bestemte seg for å bli verdens mektigste superskurk?».

Vol 1. (Boom!)

Vol 1. (Boom!)

Irredeemable, vol. 1

Av Mark Waid og Peter Krause. Boom! Studios . ISBN13: 978-1-934506-90-5 Utgitt 2011  Wikipedia – Julegave (81,- på adlibris)

Serien starter in medias res:  The Plutonian, dette universets Superman-expy har gått fra å være den perfekte helt, til å være verdens svøpe.  Han raserte Sky City («Metropolis»), og jakter nå fortløpende sine tidligere kompanjonger, med millioner av liv på samvittigheten.  De gjør fortvilte forsøk på å holde seg ett seg foran mens de vekselvis forsøker å nøste opp The Plutonians fortid, og samtidig finne ut hvilke, om noen, svakheter han har.  For hvordan bekjemper man egentlig Gud?  En usårbar skikkelse med uendelig styrke, som kan fly med lysets hastighet, som også er en omnipotent tankeleser som kan skyte laserstråler fra øynene? Ett menneske(?) som det åpenbart har blitt for mye for, og som nå er en tilsynelatende ustoppelig dommedagsmaskin som langer ut mot alt og alle i raseri og fortvilelse?

«With great power comes great responsibility» er Spider-mans devise, samtidig vet vi at «makt korrumperer, og absolutt makt korrumperer absolutt». Om du vil sammenlikne med Alan Moores magnus opus Watchmen  så er det her ikke Ozymandias som stiller med urent mel i posen, her er det Dr. Manhattan som har stått opp med feil ben!

Irredeemable

(Boom! Studios)

Krause er som sagt en tegner med massevis av erfaring i å tegne flygende superhelter, og det bidrar til effekten av serien.  Hvor hva ville egentlig skje i en verden der det er et slikt supermenneske?  Det settes også i relieff siden de gjenlevende superheltene har «superkrefter» som mildt sagt havner i skyggen av Plutonians.  Det som kanskje ikke er like elegant løst er superheltnavnene deres. De virker ofte i overkant kreative, og jeg tror veldig generiske navn hadde fungert bedre. (Jfr. før nevnte Watchmen)

Om du liker konseptet «superhelter» men samtidig er lei av en Supermann med uklanderlig og urealistiske motivasjoner,  sjekk ut Irredeemable.  I likhet med mange amerikanske TPB-serier får du første album til en latterlig lav pris!

(Boom! Studios)

(Boom! Studios)