Tegnet magi 19: Beasts of Burden – Animal Rites


Ikke uventet var det noen tegneserier om gjemte seg under julegrana i år. Det betyr igjen at det kommer nye utgaver av Tegnet Magi fremover.  Jeg begynner med en skikkelig godbit, i stive permer intet mindre!

Først en liten innrømmelse: På tross av at jeg er, i hvertfall i forhold til gjennosnittet, en storforbruker av tegneseriere abonnerer jeg ikke på en haug serier.  Jeg har faktisk kun ett abonnement, på Nemi. Til gjengjeld har jeg hatt det siden starten, og når du har en komplett samling er det en viss terskel for å avbryte det.  I tillegg har Nemi bladene en evne til å plukke ut interessante biserier.  To gode eksempler er Fables(Fabler)  og temaet for denne utgaven av Tegne Magi, nemlig Beasts of Burden, eller «Hundevakta» som den ble døpt i norsk oversettelse.

(Dark Horse Comics)

(Dark Horse Comics)

Beasts of Burden, vol. 1 – Animal Rites

Av Evan Dorkin og Jill Thompson. Dark Horse Comics . ISBN13: 978-1-5958-2513-1 Utgitt 2010 ( hardcover) Wikipedia – Julegave (143,- på adlibris)

Noen tegneserier har en trangere fødsel enn andre, og noen har pussigere opprinnelser enn andre. Beasts of Burden begynte som en one-shot. I 2003 ble nemlig Evan Dorkin invitert til å skrive en historie til antologien The Dark Horse Book of Hauntings. Han hadde lyst til å skrive om et hjemsøkt hus. men for å få en fersk vri på det gamle klisjeet skrev han om et hjemsøkt hundehus. Og da sa det seg selv at også historiens protagonister måtte være hunder.

Han fikk Jill Thompson til å tegne historien, fordi han mente hennes unike stil ville kle fabelkarakteren til historien.  Thompson jobber nemlig kun med akvarellfarger, (du kjenner kanskje igjen stilen hennes fra Neil Gaimans Sandman.)  Det er i alle fall et visuelt uttrykk jeg har forelsket meg i, og det er åpenbart at Thompson kan sine hunder.  Alle som er vokst opp med en eller flere hunder i familien vet hvor utrolig uttrykksfulle de er i mimikk og kroppsspråk, noe Thompson fanger perfekt i tegningen (eller skal vi si maleriene) sine.

Jill Thompsons stil er umiskjennelig

Jill Thompsons stil er umiskjennelig

Etter den første antologien ble det flere enkelthistorier, og for hver at historiene har mer og mer av mytologien blitt avdekket.  Det var først når Dark Horse bestilte en miniserie  de to serieskaperne måtte bestemme seg for et navn på serien. Etter litt frem og tilbake endte de opp med ordspillet «Beasts of Burden», som de unnskyldte ved å døpe nabolaget handlingen foregår i «Burden Hill».

Hva handler så serien om?  Kort fortalt: En gjeng hunder som bekjemper paranormale problemer i sitt eget nabolag. Det er ikke uten grunn serien litt spøkefullt har blitt kalt «Hellboy, bare med hunder».  Kjernen består av huskyen Ace, dobermannen Rex, beagelen Jack, jack russel-terrieren Whitey,  pugen Pugsley samt katten Orphan.

Hovedrolleinnhaverne, fra venstre: Pugsley, Ace, Jack, Whitey og Rex med Orphan mellom bena.

Hovedrolleinnhaverne:  Pugsley, Ace, Jack, Whitey og Rex med Orphan mellom bena.

I tillegg har de jevnlig kontakt med «vise hunder», omreisende shamaner og mentorer, som vet det meste om det overnaturliges gang.

Dette er med andre ord en serie som ikke bare burde fange interessent til hundeelskere, men også de av oss som er oppvokst på en diett av X-Files og spøkelseshistorier i barndommen! Men dette er nok ikke en serie mindreårige dyrevenner burde lese helt uten videre,  siden noen av temaene hundene i Burden Hill må kjempe mot kan være litt urovekkende.  (Da tenker jeg ikke på kattetilbedende satanister, varulver eller rottekonger, men mer på ondskapsfulle dyremishandlere…)

Varmt anbefalt, med den prisen Adlibris tar er det absolutt ingen grunn til ikke å kjøpe denne!