Julefilmer, ja visst, men Love, Actually?


Hei, dere vet vi bare har tatt med denne scenen så det skal være litt ukomfortabelt å se filmen sammen med pripne grandtanter og små barn?

«Hei, dere vet denne scenen bare er med så det skal være litt ukomfortabelt å se filmen sammen med pripne grandtanter og små barn?»

Det finnes en del filmer som hører hjemme i jula, men som de færreste ville funnet på å se resten av året.  Tre nøtter for Askepott for eksempel. Hvor ofte ser du tsjekkisk-østtyske samproduksjoner av folkeeventyr?  Eller fransk/rumensk/russiske rockeballetter? Jeg snakker selvsagt om Ma-Ma fra 1977,  bedre kjent som Rockeulven  eller Med Grimm og Gru her på berget.  Skal jeg fortelle deg en hemmelighet?  Jeg elsker den filmen.  Den er så 70-talls nostalgi. Den engelske dubbingen er faktisk veldig bra. (Sikkert fordi de spilte inn en engelsk versjon der skuespillerne bare mimet.)  Soundtracket inneholder en rekke låter som smyger seg inn øregangen og biter seg fast i hjernebarken. Kullisene er som en overdådig opplevelsespark. Og så er det Rada da… Definisjonen på en MILF!

Hubba-hubba!

«Jeg skjønner hvorfor Storeulv er svak for henne, gutter, hubba hubba!»

Hvis du som meg liker denne lille perlen der både den sovjetiske statlige balletten og statsirkuset får svinget seg, så ligger den tilgjengelig på NRKs nettsider frem til 2017.

Tilbake til Askepott og prinsens nøtter, Sjarmen ligger nok delvis den teatralske dubbingen til Knut Risan som både er fortellere og alle rollene, uavhengig av kjønn og alder. Han dukker også opp i en annen juleslager: Reisen til Julestjernen.  Tidlig norsk fantasy,  ikke helt Ringenes Herre, men du vet, for noen er det ingen jul uten!

For ikke å glemme det episke skjegget!

Og så levde de lykkelig alle sine dager, helt til barnevernet kom og det ble væpna revolusjon i riket!

Men alt er ikke eventyr.  NRK hadde lenge tradisjon med å sende Norges viktigste bidrag til verdens filmbibliotek hver julaften.  Nå har TV2 overtatt rettighetene, og de sender gjerne filmen lille julaften eller første juledag. Jeg snakker selvsagt om Flåklypa Grand Prix. Reodor Felgen og kompanjongene hans må måle krefter med Rudolf Blodstrupmoen (med copilot Mysil Bergsprekken), og  utenlandske racerførere som tyske Heinrich Von Schnellfahren, svenske Ronny Medelsvensson og Carlos Fandango fra Argentina.

Det er en tour de force i animasjonskunst, og hylles fortsatt, nesten 40 år senere, som en av verdens beste racingfilmer, uansett medium.  Så  OK,  dette er en film man trygt kan se også på andre tider av året.  Mer forunderlig er det at den knyttes mot jula, siden plottet er kjemisk fritt for julestemning!  Og hvordan i alle dager klarte et lite tettsted som Bøverdalen i Lom å finansiere en FIA-godkjent racerbane?

I anledning flmen ble der laget en fullskalakopi av Il Tempo Gigante. I utgangspunktet var den bare utstyrt med en  V8er på 260 hester, men takket være Niki Lauda har den nå en motor som yter i overkant av 500 hester. bilen veier over 2 tonn,  bruker 5 liter på mila og er vistnok forbausende behagelig å kjøre, men noe ustabil i hastigheter over 200 km/t.

Det er laget en fullskalakopi av Il Tempo Gigante. I utgangspunktet var den bare utstyrt med en V8er på 260 hester, men takket være formel1-føreren Niki Lauda har den nå en motor som yter i overkant av 550 hester. Bilen veier over 2 tonn, bruker 5 liter på mila og er visstnok forbausende behagelig å kjøre, men noe ustabil i hastigheter over 200 km/t. Toppfarten er dermed: Fortere enn du tørr kjøre.

På animasjonsfronten er det og verd å nevne A Nightmare Before Christmas.  Den er jo bare søt! Kombinasjonen Tim Burton og Danny Elfman er ikke å kimse av i julestria!

For andre blir det ikke jul før John McClane har fått brølt «Yippikay-ey Motherfucker!» til utspekulerte monetære terrorister av ubestemmelig mellomeuropeisk opprinnelse i Die Hard, eller Die Hard:Operasjon Skyskraper  som den egentlig heter på norsk! (True story!)   Andre er avhengig av Siv Jensen Tante Pose for å komme i rett julestemning. Home Alone var også en fast traver på TV, men visningene er sunket gradvis i takt med Mackauley Culkins tur nedover skråplanet.

"Drugs are a hell of a drug!"

«Drugs are a hell of a drug!»

Til slutt er det filmen som rikskringkastingen satte sine kort på i går:

Love Actually fra 2003 (nei, det er ikke komma i tittelen.)  Nå er det jo en liten farsott i å fortelle hvorfor dette er en elendig film, som undervurderer kvinner eller gir ubrukelige råd om kjærligheten.  Den beste versjonen over det temaet kommer fra Jezebel.  Det skal sies at filmen med minst mulig margin klarer Bechdel-testen, men det er mye søtsuppe kokt på 2. sorterings spiker.  Jeg har aldri sett filmen hele veien gjennom, men kjenner mange nok med et lidenskapelig forhold til den, til at jeg kjenner plottet.

Vi kan nok overser små detaljfeil som at i filmen kan en roman skrives på 3 uker, det lokale språket i Marseille, Frankrike er portugisisk, den britiske statsministeren har baller og Martine McCutcheon er åpenbart tjukk.

"Holy crap, it's the Lard-Beast!"

«Holy crap, it’s the Lard-Beast!»

Og jeg ser også sjarmen i at det er så veldig mange kjente skuespillere med i de ulike rollene, ensemblefilmer er alltid gøy.   Severus Snape er utro, Qui-Gon Jinn som hjelper en ung Jojen Reed med kjærlighetssorg. Kong George VI, uten stamming, men fortsatte med kommunikasjonsutforinger.  Rick Grimes som har lagt vekk sheriff-stjerna og slipper å tenke på zombier for en stakket stund…

Elisabeth Swann og Davy Jones i samme film, 3 år før Pirates of The Caribbean!

Elisabeth Swann og Davy Jones i samme film, 3 år før Pirates of The Caribbean: Dead Man’s Chest? Nice!

Men det som for meg oppsummerer denne filmen er en enkelt scene som har blitt flittig referert det siste, ikke overraskende når vi vet hva som går på kino i disse dager:

Bilbo Baggins får en blowjob

*Bilbo Baggins får en blowjob*

God jul!