5 gaver alle snille barn burde finne under treet i år


Det er 4. søndag i advent. (Av latin: adventus, «det kommende».) Og de fleste er sikkert ferdig med å handle julegaver om de ikke har planer om å handle alt på Esso mens ribbeins-steken av Sus scrofa domesticus godgjør seg i ovnen…

Siden jeg er i julestemning tenkte jeg å rangere det jeg satte mest pris på som liten, når det kommer til de harde pakkene som ikke er bøker. (For bøker er bra, men jeg mener at du aldri skal gi bort en bok du ikke selv har lest.  Altså, et annet eksemplar da, men du skjønner. Eneste unntaket er hvis noen helt spesifikt har ønsket seg en tittel.) Selvsagt passer alle ideene like godt for gutter som jenter!

Så har du vært et snilt barn i år, kanskje noe av det følgende ligger under edelgranen i år:

1. Lego

Mini Cooper Sett nr 10242.  1077 biter. Veil. pris 949,-  (LEGO)

Mini Cooper Sett nr 10242. 1077 biter. Veil. pris 949,- (LEGO)

Åkei, vi begynner med plankeoppgaven. LEGO har holdt stand i over 60 år, og later ikke til å gi slipp på tronen som verdens mest suksessrike leketøysmerke med det første.  En stadig strøm av nye film og tegneserierettigheter  sikrer at samlermarkedet holdes fornøyd. De utgir premiumsett og spesialutgivelser i begrenset opplag, og takket være internett har kreativiteten og idetilfanget aldri vært større.

Så finner du ikke det du har lyst på, er det bare å pønske ut din egen konstruksjon.  Kun lommeboka setter grenser.

...og plass da. (via wired.com)

…og plass da. (via wired.com)

2. Meccano

Meccanos katalog for 1954 (via Google)

Meccanos katalog for 1954 (via Google)

Meccano,  eller som det kalles i USA «Erector Sets», er nivået over LEGO når det gjelder kreativitet og muligheter.  Det er også ikke like nymotens som LEGO, som først kom på markedet i 1947.  Meccano solgte nemlig sine første sett i 1901! Så hva er så facinerende med skruer, muttere, metallbjelker, aksler, tannhjul og slik?  Doh!  For det første er det gøy å bygge ting,  gjerne ting som fungerer som i virkeligheten.  For det andre,  i likhet med modelljernbaner eller bilbaner (Scalextric takk!) er det leker som ikke er upopulære hos mor og far heller.

Om du gikk lei av fagverk kunne du jo bygge et chassis.

Om du gikk lei av fagverk kunne du jo bygge et chassis.

De settene som er i salg nå er en del mer forseggjort enn de jeg hadde, men prinsippet er det samme. Men det er vel som det shal være, de fleste leker har det naturligvis vært en  viss utvikling de siste 25 årene.

..og som for LEGO, er det noen som går "above and beyond" (via Flickr)

..og som for LEGO, er det noen som går «above and beyond» (via Flickr)

Jeg oppdaget også, når jeg lette frem bildene til denne artikkelen, navnet på den «tremeccanoen» jeg husker fra jeg var liten.

Den het tydeligvis BILOfix, selv om det kan hende den ble solgt under et annet varemerke her til lands? (my-meccano.blogspot.com)

Den het tydeligvis BILOfix, selv om det kan hende den ble solgt under et annet varemerke her til lands? (my-meccano.blogspot.com)

3. Byggesett

Okay,  det her er vel knapt en overraskelse at jeg har på lista?  Er det en hobby jeg fortsatt har mye moro med er det denne.  Jeg husker fortsatt følelsen av å gå inn i Hobbybua i Asker, der det var esker stablet fra gulv til tak. Det var like spennede hver gang enten det bare var for å kjøpe inn noen små bokser med Humbrol emaljemaling (dette var før akrylmalingen kom, så litt løsemiddelskader hørte vel med), eller om det var tid for å velge seg ut et nytt prosjekt.  Det var stort sett Tamiyas «Military Miniatures» serie, eller flybyggesett fra Matchbox,  med ett og annet byggesett fra Italeri eller Revell innimellom.

Etter en liten nedgangsperiode er det nå en ny gullalder for denne hobbyen.  En lang rekke nye produsenter, særlig i Øst-Europa og Kina har meldt seg på, og gir de gamle storhetene kamp til døra.  Fra utstuderte og absolutt historisk korrekte sett som i hendene på den rette byggeren bokstavelig talt er museumsmodeller etter noe måneder med arbeid,  til enklere byggesett som en 10 åring kan lime sammen på en formiddag, og male samme kveld.

Og utvalget har aldri vært større enten du liker:

Fly (Britmodeller)

Fly (Britmodeller)

Biler (Meng)

Biler (Meng)

Panserkjøretøy

Panserkjøretøy (Meng)

Eller kanskje mennesker

Eller kanskje mennesker er din greie? (Cybermodeler)

4. Kjemisett

Naturvitenskap er gøy, og den skal tidlig krøkes som god krok skal bli.  Det var  ingenting som var like spennede som et splitter nytt kjemisett.  (Jeg tror minst en finskjorte fikk ett litt uheldig møte med bromfenolblått.)

Forbered deg på mange rare lukter!

Forbered deg på mange rare lukter første juledag!

Heldigvis var opphavet forutseende nok til å ha en grov voksduk og trekkpapir i nærheten av spisestuebordet, så ikke møblementet skulle få et ublidt møte med diverse syrer og baser.  Eikemøbler og kjemikalier er ikke alltid en heldig kombinasjon. For ikke å snakke om hver gang den lille rødspritbrenneren måtte etterfylles.  For som det heter i tegneserien Viggo: All kjemi begynner med å blande to ting sammen, varme det opp og se om noe felles ut!  (Du kan like godt første som sist lære deg at det er umulig å se forskjell på romtempererte  og glovarme reagensrør.)

Det har vært en utvikling her,  men jeg føler dagens unger har tapt litt.

Det har vært en utvikling her og, gitt. I gamle dager tok produsentene sikker for gitt at de som var nerdete nok til å ønske seg kjemisett, alt brukte briller fra naturens side!

Det fantes en avlegger av kjemisettet,  elektronikksettet.  Jeg hadde et slik også,  men jeg syntes ikke det var like gøy å lage elektriske kretser.  For det var ikke så lett å feilsøke om det plutselig ikke fungerte som du hadde planlagt! Av en eller annen grunn er det alltid det siste du tenker på å sjekke som viser seg å være feil.

Et amerikansk elektronikkforsøk-sett

Et amerikansk elektronikkforsøk-sett

5. Luftgevær

Etter fire eksempler på innendørsaktiviteter har vi til slutt kommet til noe du må bruke utendørs: Den gode gamle plinkerten!  Det er noe med det,  når du er 8-9 år så er et luftgevær og en tollekniv…

...eller enda bedre, en ekte Victorinox!

…eller enda bedre, en ekte Victorinox!

…alt du trengte for å motstå kommunister, indianere, zombier, nazister, orker, villdyr og annet utøy! Dommedag kunne bare komme,  du var klar!

Luftrifla mi var av sovjetrussisk fabrikat, av knekkpumpe-typen, og det var kun et grovt siktekorn,  så noe skarpskyttervåpen var det ikke. Men lell: Med en boks 4,5 mm pellets  fra Sportshuset på Slependen, og noen pappblinker, så kunne jeg forsvinne bak garasjen og bli der i timesvis, mens blyhaugen samlet seg opp under kulefangeren.

Og gikk jeg lei av å skyte på blinker, var det særlig om sommeren lett å finne en haug med nedfallen eplekart i hagen man kunne sette opp på en plankehaug  ved kjellerlemmen og bruke som mål.  Traff du de riktig så formelig eksploderte de i tusen biter.  De lokale skjærene mesket seg når de skjønte at banen var klar og skytteren hadde gått. (Ikke at det ville finne meg inn å skyte på fugler, jeg er da ingen barbar heller!)

En moderne luftgeværpakke,  igjen er det litt mer forsegjort enn det jeg hadde på 80-tallet (Lagt merke til en trend her).

En typisk moderne luftgeværpakke, en Umarex Perfecta luftgevær 45, til 799,- hos XXL. Igjen er det litt mer forseggjort enn det jeg hadde på 80-tallet (Lagt merke til en trend her).

Hadde ikke norske våpenlover vært så rare, så hadde den naturlige progresjonen vært en .22 kaliber salongrifle i 14-15 årsalderen.  (Det amerikanerne gjerne kaller en «varmint gun».) Slik som det var ble det heller til at man fikk bli med opphavet på skytterbanen for å få prøveskyte familiearsenalet der.

Men det er en annen historie!

Hva har du tenkt å gi bort til de små i år?  Del dine gavetips i kommentarfeltet da vel!