99 Problems: 13 – Vaksinemotstandere


ulykkestallet

13 til bords

Vi kjenner alle noen raringer.  Du vet,  de typen som lever litt i sin egen verden, og enten av ignoranse, eller dumskap, har dannet seg et eget verdensbilde lykkelig løsrevet fra alle fakta og saklig kunnskap.  Du vet,  de som tror på en skjeggete mann i skyene som sender lysvesener for å passe på oss,  eller er overbevist om at WiFi eller mobiltelefoner fører til udefinerte muskelsykdommer. Eller at staten egentlig er styrt fra Moskva, eller Washington DC, eller Brussel kanskje? At alle muslimer er medlemmer i en hemmelig klubb som planlegger å overta verden. (Overta den fra den jødiske konspirasjonen antagelig.)

De som er godt gammeldags gærne! I gamle dager var det ikke så farlig at vi hadde noen landsbyidioter som stullet og stellet med sitt,  men i internettets alder så har de mulighet til å knytte kontakter med idiotene i de andre landsbyene rundt om i verden.  Det blir en selvforsterkende effekt, der de magiske egenskapene til rent vann,  de skumle sprøytemidlene alle verdens flyselskap er pålagt å spre i atmosfæren og ikke minst de hemmelige meldingene romvesenene fra Lunas mørke side gjemmer i corn-flakes pakkene flittig diskuteres.

Men noe av det mest skremmende med disse er ikke at det er overbevisst over at Osama Bin Laden ble styrt av George W. Bush, eller at Paven er i slekt med Jesus.  Det er de tilfellene der de kan skade oss andre, normale, rasjonale mennesker.

Den patologiske frykten for vaksiner er en av dem.  Det er så enkelt som at hvis ikke en viss majoritet av befolkningen immuniseres via vaksiner, vil de resterende (gærningene og deres stakkars barn)  være et fertilt drivhus for alskens sykdommer vi skulle tro vi var kvitt i 2014.  Ting som polio og meslinger for eksempel. Det er dårlige nyheter, ikke bare for gærningene, og barna deres, men også de andre av oss som av ulike grunner ikke kan motta vaksiner.

"Why won't somebody think of the CHILDREN!"  (via rb.no)

«Why won’t somebody think of the CHILDREN!» (via rb.no)

Ingeborg Senneset har skrevet en utmerked artikkel om denne problemstillingen i Aftenposten i dag.  Det fører selvsagt til at alskens konspirasjonsteoretikere, antivaksinister og resten av gærningene kommer tumlene ut av treverket.  Har du lagt merke til noe morsomt i den forbindelse?  Der de aller fleste av anti-vaksinistene i beste fall er halvstuderte røvere. (Brevkurs fra Marthas engleskole teller ikke som akademisk utgangspunkt i denne forbindelse.)

På den andre siden har vi enten fagfolk eller opplyste dilletanter som Gunnar Tjomlid, som er nøye og etterrettelig med kildehenvisningene sine, så man kan gå ham etter i sømmene på påstandene han kommer med.

Er det ikke dypt ironisk at mens verdenssamfunnet strever intenst med å utvikle en vaksine mot ebola, så er det noen raringer som sitter på kammerset og skumler om legemiddelindustri og storkapital og hva det nå måtte være som er konspirasjon du jour. «Skitt la gå,  ebola kan vi jo kurerer med homeopati!» tenker de kanskje? Som forventet fungerte homeopati akkurat like lite i Afrika som det gjør alle andre steder i verden. Kjære gærninger, «alternativ medisin» som fungerer har et navn: Medisin.

Og vaksiner er en del av vår medisin, fordi det fungerer. Ferdig snakka.