99 Problems: 12 – Ferguson


12 edsvorne menn

12 edsvorne menn

De delene av nettavisene som ikke vier seg helhjertet til sosiopatene på «Farmen», Marthas engler eller suicidale Branntilhengere, har hatt en stadig strøm av saker om bråket i Ferguson, Missouri. 

Det hele begynte natt til 10. august i år. En politimann, 28 pår gamle Darren Wilson, på uttrykning til et meldt ran stoppet to unggutter som passet beskrivelsen av de antatte gjerningsmennene.  Han anropte de og stikk i strid med sunn fornuft (siden de var uskyldige, i det minste i ransforsøket han responderte på) begynte de å løpe vekk fra ham.  Logisk nok tok han opp jakten, da en av de unge lømlene brått snudde seg, og politimannen ba vedkommende legge seg på bakken.  Da vedkommende ikke gjorde dette, men, i følge politimannen, tilsynelatende fomlet etter noe i lommen.  Politimannen fryktet dette kunne være et våpen, og løsnet skudd som traff mannen, 18 år gamle Michael Brown, i brystet, og han døde senere av skaden.

Normalt sett hadde dette knapt ført til en notis i dagspressen,  men det startet opptøyer og herjinger USA knapt har sett maken til siden Rodney King-saken i 92.

Det ble krevet en etterforskning, ryktene gkk om at Brown var skutt ned bakfra (noe obduksjonen tilbakeviste) og siden Brown var neger, mens politimannen var hvit  tok det naturligvis ikke mange dagene før noen dro rasismekortet.  Politiet i Ferguson meldte sakene inn via de normale tjenesteveier, og påtalemyndigheten valgte, for å roe gemyttene en åpen rettshøring foran en grand jury.  Etter nøye overveielse kom den frem til at ikke noe straffbart hadde skjedd, og en skulle tro at siste ord var sagt.

Men som kjent er jo ikke mobbmentalitet særlig rasjonell, så det har fortsatt å bluss opp demonstrasjoner, gatebråk og opptøyer.  Ferguson, en søvning og rolig småby med knapt 20.000 innbyggere,  på størrelse med Molde eller Kongsberg med andre ord, ble beleiret av yrkesdemonstranter og oppviglere som luktet blod.  Resultatet har vært at de har måtte forskanse seg som om en tornado er på vei, men innbyggerne forsøker så langt det er mulig å returnere til sine daglige liv.

Juledekorasjonen har kommet opp,  foreldre og barn pynter opp de plywood-dekkede butikkvinduene med fargerike veggmalerier og oppmuntrende slagord,  og politiet forsøker å organisere de frivillige ryddepatruljene så de får gå i fred, samtidig som man hindrer plynding.

En protestant foran en brennende bygning under en av opptøyene i Ferguson (Reuters)

En protestant foran en brennende bygning under en av opptøyene i Ferguson (Reuters)

Det er ikke kun småbyen som merker bråket.  I California ble en viktig hovedvei sperret midt i morgenrushet, til stor frustrasjon for utrykkingstjenester og uskyldige arbeidstagere på vei til jobb.  I anledning «Black Friday»,  den største handledagen i USA, har mange forretninger måtte sikre seg med ekstra vektere for å holde bråkebøtter ute,  og det har vært den typiske vandalismen som spontane «demonstrasjoner» uten noe klart mål, alltid fører med seg.

De fleste er selvsagt skuffet over slik oppførsel. For å sitere President Obama (som neppe kan beskyldes for å ha en rasistisk innstilling):

«Burning buildings, torching cars, destroying property, putting people at risk, that’s destructive and there’s no excuse for it. Those are criminal acts. And people should be prosecuted if they engage in criminals acts»

Hva er det som får presumtivt oppgående mennesker til å oppføre seg slik. Hvis det har vært noe råttent i politiet i Ferguson, så er det metoder for å oppdage og rette opp i dette.  Amerikanske føderale myndigheter har alt tatt steg, og det har lovdekning for å gripe inn om det skulle vise seg at politistyrken i Ferguson har brutt loven.  Det som derimot ikke hjelper er å ødelegge privat eiendom og generelt oppføre seg ufyselig. Da vender man fort opinionen i mot seg.

Burde ikke egentlig en 18 åring være voksen nok til å skjønne at når en politimann ber deg stoppe, ja da stoppe du.  Det er tross alt slik at samfunnskontrakten medfører at voldsmonopolet ligger der, så du er enten dum eller gal om du prøver deg på noe tull.

Tredje mulighet er selvsagt at du er en maskert superskurk. (Marvel)

Tredje mulighet er selvsagt at du er en maskert superskurk. (Marvel)

Jeg vet at mange amerikanere har en generell mistillit til ordnesmakter, men det er lov å bruke hue. Ikke kan de skylde på at de ikke visste at politifolk er bevæpnet, og trent til å reagere hvis deres eget eller uskyldige forbipasserendes liv er i fare.  Det er en grunn til at USA har gitt vokabularet uttrykket «suicide-by-cop».

Det er vel å bra å opponere. Du skal alltid stille spørsmål ved alle lover, regler og forordinger som virker urimelige.  På den andre siden, det er dumt til å by opp til dans, når du ikke har noen sjanse til å vinne.  Er det virkelig noen av disse «demonstrantene»  (og jeg bruker ordet i dets videste betydning, siden jeg mistenker at brorparten kunne brydd seg mindre om unge Browns skjebne), som tror at de ustraffet kan slippe unna med opptøyene?  At amerikanske myndigheter etter å ha sett brennende biler, plyndrede butikker, skadete politifolk og ambulanser sittende fast i trafikkork i timesvis, skal si:

"Hmm, kanskje de har et poeng?"

«Hmm, kanskje de har et poeng?»

Samfunnet fungerer ikke slik.

Jeg håper det snart roer seg, så ikke jula, som jo skal være den fredelige høytiden, blir ødelagt for innbyggerne i småbyen i Missouri, og andre steder i USA.  La rettsvesenet ta seg av saken, ikke selvoppnevnte vigilanter. Selvsagt er heller ikke politiet perfekt, de er tross alt bare mennesker, men jeg har til gode å se en eneste troverdig påstand om at ikke politimannen hadde reagert å akkurat samme måte om de var en asiatisk, kaukasisk, hispansk eller indiansk rømling han trodde trakk våpen etter å ha forsøkt stikke av.

Om du tror du kan rømme fra politiet, enten du er skyldig som synden eller bare har rent mel i posen,  så gjelder regelen: Vil du være med på leken, må du tåle steken.

Munnhellet sier dog ikke noe om hvorfor det skulle være en staff, men nok om det!

Munnhellet sier dog ikke noe om hvorfor det skulle være en staff!