H#1:AD 169A – Lucha Underground, nå med 85% med Lucha


Lucha Underground

Lucha Underground Episode 3

I mange år har wrestlingfans i USA gremmet seg over at TNA gang på gang på gang beviser at de ikke har hva som trengs for å gi realistisk konkurranse til WWE.  De drømmer seg tilbake til «mandagskveldskrigen» mellom WWE RAW og WCW Nitro, som la grunnlaget for Attitude-æraen, av mange sett på om wrestlingens gullalder i moderne tid.  (Om enn ikke like sagnomsust som de andre gullaldrene,som for eksempel årene mellom århundreskiftet og første verdenskrig).

Men kanskje de har lett feil sted hele veien.  Løsningen er kanskje ikke å drømme om en ny WWE-klone. Ikke når det rett over grensen er en nasjon der Lucha Libre alltid har holdt stand som et massefenomen.   Lucha Underground er mexikansk Lucha, smaksatt for et amerikanks publikum.  Og selv om El Reys målgruppe er engelsktalende hispanics, så har de helt sikkert registrert med glede den oppmerksomheten de har fått blant andre wrestlingfans alt etter tre episoder.

Innen spillkonsoller snakker man om killer apps, de unike programmene som kun finnes på det systemet så det tvinger alle som vil spille det å investere i det. For TV-kanaler er det litt samme greia.  Klarer du å finne på en programkonsept som mange vil se, og du er den eneste som leverer det,  tvinger det seere til å skaffe seg din kanal som del av sin pakke. El Rey kan de ha skutt en gullfugl.

Det fortjener de, for det er unik blanding lucha libre, men akkurat nok amerikanske bidrag til at det er lettfordøyd, de presenterer. I USA har Lucha ofte hatt en ferniss av tull og tøys.  Mye klare farger og barnevennlige superhelt-vibber.   I og for seg greit det, men lucha er mye mer, og kan lett være like mørkt, voldelig og tvetydig som amerikansk wrestling.

Men når det bare er El Rey og deres spanskspråklige søsterkanal som sende Lucha Underground, hvordan kan man da se det?  Vel jeg vil selvsagt ikke oppfordre noen til å søke det opp på fildelingssider eller de mange frie streamingsidene som finnes, selv om det er ganske enkelt.  Men El Rey har og begynt å legge ut noen kamper på sin offisielle Youtube-kanal, og du kan alt finne hele show der på ikke like offisielle Youtube-kanaler drevet av fans, så du vet… umulig er det ikke!

Men nok snikk snakk, la oss ta for oss Episode 3!

Trompetsolo på vent

Dario Cueto starter showet med å annonsere at han har sett klager på for lite lucha i Lucha Underground, og det vil han rette på nå.  La oss bare, for historiens skyld, ikke dvele ved at de filmer disse showene god tid på forhånd, så dette nok ble spilt inn lenge før episode 1 ble vist. Vanligvis er «boksemat» wrestling ikke så gøy siden det altfor lett dukker opp spoilere og slik.  På den andre siden,  LU utnytter de muligheten de har til å sy sammen en ren telenovella-historie,  siden de har den oversikten og langsiktigheten i skript-arbeidet som gjør det mulig.

Vel Darios første funn er en kar han fant rett oppe i gata ved favorittrestauranten sin: El Mariachi Loco.

Løsarbeidere i restaurantbransjen er bare den 4. mest tvilsomme rekrutteringsareanaen for wrestlere (ELRey)

Løsarbeidere i restaurantbransjen er bare den 4. mest tvilsomme rekrutteringsareanaen for wrestlere (ELRey)

Ingen stor overraskelse at et show på en kanal drevet av Robert Rodriguez har en maricahi på lur.  Dario lover at den gærne maricahien vil spille en trompetsolo for oss når han vinner.  Noe sier meg at vi kommer til å vente lenge på den musikken, siden det her roper jobbergimmick.  Er det flere mexikanske klisjeer som kunne vært bakt inn?  Neppe, med mindre han hadde blitt utstyrt med en sombrero.

Motstanderen er den legendariske Mascarita Sagrada, en av Mexicos mest bejublede «minis». I motsetning til Mascarita Dorado som vrikker på hoftene i et oksekostyme for en WWE-lønning, så er ikke Mascarita Sagrada en vits eller komisk karakter.  Han oppfyller alle krac for å være legitim lucha-legende:  Han er 49 år, ingen vet hva han egentlig heter, og nær sagt alle mexikanere kjenner ham igjen.  (Fun fact: En periode når Sagrada forlot AAA var det mannen bak El Torito som brukte gimmicken,  i Mexico er det nemlig promosjonene som eier gimmickene,  litt som når Hunico arvet Sin Cara-gimmicken når Mistico/Myzteziz ble sagt opp.

Ingen overraskelse hvem som vinner her, men Macarita Sagrada har knapt rukket å begynne feiringen når Chavo Guerrero entrer ringen og overfaller ham.  Det bringer oss videre til neste segment.

Sin egen lykke smed

Vampiro har satt seg ned med Chavo for å få klarlagt hvorfor han sendte Blue Demon Jr på sykestua sist, og generelt har oppført seg som en skitsækk i det siste.  Chavo, velsigne ham, drar en fremragende promo, om hvordan han alltid har stått i skyggen av sin far, farfar og ikke minst onkel.  Han var alltid «..and Zoidberg» i Guerrerofamilien. Vel nok, er nok, og nå skal han skape sitt ettermæle, og bevise at det er han som er den minneverdige Guerreroen.  Hvis Dario Cueto vil ha voldelig, skal ha få voldelig.  Og Blue Demon Jr. var det naturlige målet, siden han bare er et kjent navn, hentet inn for å skape oppmerksomhet.

Med andre ord oppfyller promoen mine to hovedkriterier for en bra heel-motivasjon. Den bygger på en kime av sannhet, og den er breddfull av hykleri.  Chavo har alltid vært brukt som en jobber eller mid-carder, brukt i komiske feider, eller som fyllstoff. Mens onkel Eddie var den alle snakket om.  Og ja Chavo har vunnet titler i det fleste selskap han har jobbet i. På den andre siden det er han selv som i stor grad har brukt etternavnet for hva det er verd,  skaffet seg sjanser fordi han er en Guerrero, og hans tributt til onkelen, er innimellom i overkant gjennomtrengende.  Det blir som et tributeband som Bjorn Again eller Dread Zeppelin skulle klage på at ingen tar de på alvor som musikere!

Ett av Chavos mange ansikt! (WWE)

Ett av Chavos mange ansikt! (WWE)

Etter intervjuet er det tid for et videostikk der Chavo først møter Konnan,  som forklarer ham at «familiene i Mexico» ikke ser med blide øyne på hans oppførsel, og at han før eller siden vil få de på nakken. Chavo blir synlig bekymret, samtidig som han vet Konnan er en slu gammel rev, som riktignok har sine forbindelser, men samtidig aldri gir sine råd uten baktanker.

Men det blir ikke bedre når han støter på Mil Mascaras og Catrina.  Hun kan fortelle ham at han tok noe fra Mil Mascaras (sjansen til å skade Blue Demon Jr), og det vil før eller siden straffe seg. «For en dag vil du også *slikk*  tilhøre de 1000 døde»

Historien er altså at Chavo har malt seg opp i ett hjørne.  Han har bevist at han ikke er til å stole på, han har luchador-adelskapet på nakken, og han er på dødslisten til Mil Mascaras.  Som ekstra salt i såret vet han at det er fordi han feilet i sin første kamp Dario hentet dødsguden til Lucha Underground.  Så enkelt, og komplekst kan man sy sammen en wrestlinghistorie.  Tenk om noen i WWEs hovedkvarter tok notater!

Et jordskjelv

Mil Mascaras squashet Ricky Mandel.  Og bortsett fra at han fortsatt har jævlig dumme pysjamasbukser, så var det ganske rett frem.  Det interessante var at vi fikk en vide med opphavshistorien hans.

I 1985 ble Mexico City rystet av et jordskjelvet som målte 8.1 på Ricthers skala.  7-åringen Pasquel Mendoza begravd under ruinene av hjemmet og så hele sin familien dør. Han ble sittende fast der i flere dager i mørket, ventende på døden … og det trøstet ham. Han innså at han hørte hjemme på randen av døden, og da han kom ut fra ruinene, tok han han døden med ham. Fordi det var i kulde og død han fant varmen. Der fant han styrke. Lommetørkle fra forrige uke som han holder i bønn før kampene hans? Det inneholder en stein fra ruinene som forvandlet ham til Mil Muertes. En påminnelse om hans familie.

Boom! Da snakker vi en teatralsk bakgrunnshistorie,  samtidig som det ikke forklarer alt.  Hvem er Catrina? Hvilken rolle spiller hennes dødskyss?  Hvorfor wrestler han i pysjamasbukser?

Mundo mener alvor

Johnny Mundo vil ha en alvorsprat med Dario.  Siden sjefen sjøl bare har satt igjen de ufarlige delene av Crenshaw crewet som dørvakter byr det på få problemer.  Mundo vil ha en kamp med Big Ryck,  og når han er ferdig med ham kommer han etter Dario selv.  Her ser vi verdien av å ansette en proff skuespiller i rollen som sjefsskurk, samtidig som vi ser at selv telenovella-innspillinger av segmentene ikke kan dekke over alle svakhetene Johnny har når han må snakke.

Big Ryck tar med glede utfordringen,  så lenge han får noen bunker med sedlere først.  Han har ikke vært så grovt overbetalt for å befinne seg i en wrestlingring siden han kalte seg Ezekiel Jackson!

«This is AWESOME! *clap, clap, clap*»

Aftenens main event er en Triple Threat mellom AAA-luchadorene Fenix, Pentagon Jr. og Drago.

La meg først ta Matt Striker i en åpenbar feil.  En Triple Threat er IKKE det samme som en Threeway Dance.  (Det siste er en eliminasjonsmatch, i den førstnevte er det først pinfall/submission som avgjør vinneren.) Men bortsett fra det?

Jeg tror kampen bare skal tale for seg.  Så sees vi neste uke med mer Lucha-action!