H#1:AD 168A – 1000 døde i undergrunnen


Lucha Underground - Episode 2 (ElRey)

Lucha Underground – Episode 2 (ElRey)

Når jeg i går kveld skulle sette på litt duggfersk wrestling til aftens  så stod valget mellom to alternativ.  Enten våre venner i Florida, eller oppkomlingene i Los Angeles.  Og det ble faktisk sistnevnte som endte opp på TV.  Det skulle vel si sitt om hvor happy jeg er med El Reys satsing. Seertallene var kanskje ikke så imponerende i rene tall.  Opprinnelig ble det opplyst om 8000 seere, men det var kun i en demografisk gruppe, og de reelle tallene var ca 20.000… altså ikke fler enn hva et litt velvoksent RAW har som live-publikum. Men det er samtidig det nest høyeste for noe program på det splitter nye nettverket.  Reprisene på en spanskspråklig kanal dro etter sigende inn rundt 200.000 seere, og det er faktisk ikke så ille.  Særlig siden pressen stor sett bare hadde lovord, så antall seere bør gå opp.

Uansett er El Rey om bord for en sesong på 39 episoder,  så de har tid på seg.  Wrestling er generelt «billig» å produsere, og får de litt word-of-mouth så er det alltid penger i merch. og eventuelle house show  (eller rett og slett billettinntekter på filmingene.)

Men la oss bare slå fast at Lucha Underground ikke er rendyrket Lucha Libre.  Det er tilpasset amerikansk smak, og er ikke veldig ulikt det indypromosjoner på Vestkysten har bedrevet de siste årene.  De er med andre ord mer texmex enn autentisk meksikansk, men det er helt greit!

Nå blir jo  onsdagen den store wrestlingdagen.  LU sendes alt onsdager. og nå som Smackdown flytter fra fredag til torsdag, dyttes NXT frem til onsdag.

Uansett.  Siden det var LU jeg så først, er det de jeg begynner med.  (Leter du etter NXT-artikkelen finner du her.)

Lucha Underground 5. november 2014

Promotime og nye bestevenner!

LU er ikke akkurat grenseprengende i sine bookingideer. Episode 2 starter med Crenshaw Crew i ringen. En av disse er ikke som de to andre. The Crenshaw Crew består nemlig  av Cortez Castro (Ricky Reyes), Mr. Cisco (Lil Cholo) og Big Ryck (Ezekiel Jackson) som kaller seg «The Boss».

Sorry Ryck,  that position is filled... (via pinterest)

Sorry Ryck, that position is filled… (via pinterest)

Big Ryck forklarer at de er her for å banke opp folk å ta pengene deres.  Lenger kommer han ikke før Johnny Mundo stormer ringen med en stol for å hevne seg fra forrige uke.  Big Ryck tar sigaren sin og forlater ringen, og regner med at de umusikalske dvergene skal klare biffen selv.  Det han ikke tok med i beregningen er at Prince Puma kommer Mundo til unnsetning.  Dario Cueto titter ut av kontoret sitt og formaliserer det som en Tag team match.  Med det er to klassiske wrestling-troper oppfylt; Åpningspromo for å forklare forrige ukes main event og impromptu tag-match når 4 eller fler havner i håndgemeng.  Teddy vlle vært stolt!

Og når jeg sier «titter ut av kontoret» mener jeg det veldig bokstavelig. Cuetos kontor er rett under den ene tribunen, 10 meter fra ringen. Et sånn kontor med stort vindu ut mot produksjonssalen som alle fabrikker har i filmer fra 50-tallet, vet du.  Det vi ikke får en forklaring på er hvorfor denne stormannsgale spanjolen som har brukt millioner på å bygge sitt eget azteker-tempel i en gammel lagerhall i Los Angeles, elsker umotivert vold, og ønsker å eie essensen av Lucha Libre, ikke er fysisk tilstede når de dyrt anskaffede luchadorene hans er i ringen.  Ser han det hele på TV inne på kontoret?

Forresten har jeg bestemt meg for at jeg omtaler de utøverne som har fått tildelt nye navn med det nye navnet fremover,  så nevner jeg heller deres bedre kjente moniker første gang de dukker opp.

All mulig elsk på Matt Striker som omtaler Cueto som «The Beyonder» i referanse til Marvels Secret War cross-over fra 1984-85. Er det rart jeg er glad for å ha ham tilbake på et kommentatorbord? Når Jerry Lawler kommer md 30 år gamle referanser er det som oftest enten sexistisk,  rasistisk eller så obskurt at ingen skjønner det, selv ikke han selv.

Han får ta skrytet mens han kan, det kan fort snu! (ElRey)

Han får ta skrytet mens han kan, det kan fort snu! (ElRey)

Jada,  jeg vet Matt liker å briefe med statistikk og data.  (Vampiro nøyde seg med å kalle ham «Mr Wikipedia» når Striker ramset opp Chavo Guerrero Jr.s familie i 3 slektsledd.) Men greia er at for å kunne utnytte oppslagsverk må du vite hva du skal lete etter.  Du må ha en kime med kunnskap som du så kan lese deg opp på.  Michael Cole kunne holdt på i en måned, og han hadde fortsatt ikke klart å spore opp nok relevant trivia til å fylle fem minutter sendetid.

Double date

Har han tatt henne med hjem for å hilse på Havoc, spør man seg. (ElRey)

Har han tatt Ivelisse med hjem for å hilse på Havoc, spør man seg. (ElRey)

Sist uke gikk Sexy Star på en stygg smell mot Son of Havoc.  Denne uken hadde Havocs sønn (Vampiro rettet på Matt hver gang han glemte seg om omtalte SoH som bare «Havoc»)  tatt med seg Ivelisse  (Ivelisse «The Huntress» Velez, regjerende mester i Shine og kjent fra NXT som Sofia Cortez).  Jeg tror kanskje det  virker som LU har hastverk, når de alt nå gir payoff, men hvorfor ikke, når det introduserer oss for ett nytt fjes.  Sexy Star har tatt med seg Chavo Guerrero Jr.  Han bidrar godt, og setter til slutt SoH ut av spill med et frog splash a’la onkel Eddie.  Siden han plutselig er en gentleman tager han inn Sexy som tar pin-seieren.  Dette kalles foreshadowing, barn.

Etter en video som understreker at Prince Puma slites mellom sitt noble hjerte og Konnans råd om at Mundos krig ikke er Pumas krig, så han må velge sine kamper med omhu, er det tid for aftenens hovedmatch.

1000 Deaths

Blue Demon Jr slo Chavo sist uke.  Denne uken har Dario hentet en ny trussel.  Mil Muertes (Ricky Banderas, kjent fra TNA som Judas Mesias) har i alle fall et illevarslende navn. han har også en illevarslende herald, i form av Catrina (Maxine fra NXT/WWE). En absurd muskuløs luchadore med dødsestetikk?  Jo takk, det kan vi akseptere!

(ElRey)

(ElRey)

Mil Muertes har en fetish (i den religiløse, ikke seksuelle betydningen av ordet) i form av et lite rødt tøystykke, eller er det kanskje rett og slett et horcrux?  Det gir litt assosiasjoner til Undertakers urne, noe jeg ikke tror er helt utilsiktet av skribentene.  Men jeg må si at Catrina er noe mer seksuelt attraktiv enn det Paul Bearer var. Hun har kanskje lagt på seg et par kilo siden Maxine-dagene og de har hun plassert særdeles strategisk.  Kombinert med en kjole tilsynelatende kledd på med airbrush er resultatet besnærende.

Catrina har før kampen gitt Blue Demon Jr dødskysset før kampen, og det går som hun spår.

(ElRey (via Twitter)

(ElRey via Twitter)

Lett seier til Mil Muertes.  Jeg må bare skyte inn her at jeg er usikker på om det er maskene som gjør det, men de fleste luchadorer har en tendens til å se veldig firkanta og firskårne ut. Litt legomann-fasong altså. Muertes har dessuten valgt en meget lite flatterende bukse, ser ut som en pysj som er ett nummer for liten. Garderoben burde prøve å få på plass noe litt mer passende til neste runde med innspilling.  Kanskje Ascension har noen hand-me-downs der man kan lime noe azteker-inspirert pynt over de egyptiske hieroglyfene.

Etter seieren fortsetter Muertes angrepene på Demon,  men Chavo Guerrero stormer til ringen med en klappstol.  Muertes trekker seg tilbake, og Demon takker Chavo… og får brettet stålstolen over hodet.  LU har tydeligvis ikke tro på WWEs forbudslinje mot ubeskyttede stolslag mot kraniet.  Et par dommere løper til ringen,  og blir raskt lagt flate,  så et par NPC-luchadorer  som møter samme skjebne.  Til slutt kommer Sexy Star som var Chavos tag team partner i forrige kamp…

Man slår da vel ikke jenter, Chavo? Å ja, "Guerrero" var etternavnet ja...

Man slår da vel ikke jenter, Chavo? Ok, det gjør man visst…

Bare synd LU filmet slaget fra en vinkel så det ikke skulle synes at hun dekket hodet så stolen traff underarmen,  og så klippet til en annen vinkel et halvsekund for fort.

Så alt etter to episoder har vi fått et heel-face-heel turn…  Chavo lever jaggu opp til Guerrero-navnet.  Aldri stol på en Guerrero, i hvertfall ikke en Guerrero som har snust på det magiske lommetørkle til en mellomamerikansk dødsgud i Luchadormaske!

…og så over til noe helt annet.

TNA er et håpløst prosjekt. Inge diskusjon der.  Opplest og vedtatt.  De klarer å samle alle de verste fordommene om wrestling i ett hendig format som taper penger som en strippeklubb i Kabul. Selv om det er litt artig å lese oppgitte og sarkastiske referat fra Impact, har jeg stort sett latt være å følge med de siste årene.  Men nå sendes sesong to av TNA British Boot Camp på den britiske kanalen Challenge.  Det er et realitykonsept litt a’la Idol  bortsett fra at dommerne er tre TNA-utøvere (Al Snow, Gail Kim og Samoa Joe) og de håpefull er britiske indywrestlere.

Reglene

Reglene (Challenge)

De får altså sjansen til å dra en promo,  får mulighet til å vise dine ferdigheter, og de beste får gå videre til en britisk finale der de 6 beste får dra til USA og kjenpe om en kontrakt i TNA.  Ok, så det er som Idol, om førstepremien i Idol var kontrakt for å gi ut en plate sammen med et danseband ingen liker.

Jeg har sett en episode (nr 3), og det er snodige greier.  Kvaliteten på de håpefulle varierer veldig. Fra helt håpløse nybegynner, til ringerever som Martin Stone (Kjent fra NXT som Danny Burch)  og Joel Redman (som under navnet Oliver Gray sammen med Adrian Neville var den første til å holde NXTs Tag-team tittel, før han ble langtidsskadet og Adrian tok av). Dommerne har en tendens til å gi solide, grunnleggende gode råd,  som er stikk i strid med det de får vist frem i TNA.   I tillegg har vi Grado (GFGI).  Og ikke minst Rockstar Spud som intervjuer deltakerne før og etter.  Spud er antagelig det beste TNA har skapt de siste 5 årene  (ja han er enda bedre enn EC3), og han er absolutt elskelig her.

Spørsmålet er bare at når TNA kan lage noe så underholdende som dette, hvorfor stinker Impact som en gjedde som har ligget for lenge i sola?  Forskjellen i kvalitet er enda mer iøyenfallende enn forskjellen på WWEs vanlige program og NXT.  Makan!