«Gratulugen med magen» Beth


Alt for Norge (TVNorge)

Alt for Norge (TVNorge)

I går gikk finalen i årets utgave av «Alt for Norge»,  den 5. sesongen i rekken.  Jeg er vanligvis en skarp motstander av «reality» TV, men det her er noe helt annet enn tøyset på Farmen, idiotene i BB-huset eller raringene som leker skipbrudne i Robinson.

For det første er det en konkurranse som i langt større grad bringer frem det beste i deltakerne,  og du skal ikke lete lenge på sosiale medier før du ser at veldig mange holder kontakten også etter at de er slått ut, eller kameralysene er slukket. Som når Candice, Kent og Leah joinet Travis og Jorgen fra fjorårets sesong på en zombiepubcrawl, i kledd russedressene fra AfN!

Zombiecrawl (via Facebook)

Zombiecrawl (via Instagram)

For det andre er det en konkurranse der det viktigste er å delta.  Javel, så får vinneren et familietreff og et ikke uanseelige pengebeløp men for deltakerne er det opplevelsen av et land de kun kjenner fra fortellinger og film, og ikke minst den berømmelige slektsboka som egentlig er premien.  Og det er en premie alle deltakerne får.  (Og skal vi tro de før nevne sosiale medier så tar brorparten kontakt med «sine» og besøker Norge igjen. For eksempel postet Marshell fra årets sesong video fra når hun besøkte Norge i oktober og møtte 144 nye slektninger på et slektstreff.)

For det tredje er det tydeligvis en solid jobb castingbyrået O’Connor gjør.  Deltakerne er interessante, uten å være psykopatiske karikaturer  (slik det virker som målet er i en del andre realityserier). De oppfyller noen fordommer om amerikanere, men er samtidig veldig lette å kjenne seg igjen i.

Og så er det selvsagt «Norge Rundt» faktoren.  Vi nordmenn er, med rette, stolt av det rare, steinete landet vårt, og vi er veldig svake for smigrende ord om det.  Samtidig som det ikke er så rart at amerikanere får litt bakoversveis av både landskap og kultur.  (Det er ikke uten grunn at Lilyhammer har blitt en seersuksess på Netflix.) Norge er kjempeeksotisk, vi er bare litt blinde for det siden vi bor her!

Noen av årets deltakere ble samlet i Minneapolis for å se sesongpremieren (via Twitter)

Noen av årets deltakere ble samlet i Minneapolis for å se sesongpremieren (via Twitter)

Årets vinner,  Læreren Beth Butala fra «Norsk-Amerikas» høyborg Minnesota, var den yngste jenta i flokken i år,  og fremstod tidlig som en litt vimsete og sprudlende frøken som aldri mistet entusiasmen.  Det at hun tidlig kom i fokus har selvsagt fått noen til å skumle om at det er rigget spill, men jeg tror nok heller produksjonsselskapet sørget for å filme mange stikk med alle, men sikker litt ekstra fokus på de mest TV-vennlige deltakerne,  de som hadde mest utstråling.  Så sørget for å klippe det sammen så vi ble best kjent med de som var lengst med.  Enkel TV-produksjonslogikk!

Hun er jo søt da, selv om norsk er vanskelig! (TVNorge/Youtube)

Hun er jo nusselig da, selv om norsk er vanskelig! (TVNorge/Youtube)

Hun var jo dessuten tilbake i Norge nå i oktober sammen med Breyanne  for å lete opp mer gammel slekt, blant annet på Hadeland,  og følger en henne på Instagram ser vi at hun også har et godt øye til en nordmann.

Så er det naturlige spørsmålet.  Var hun min favoritt?  Ikke egentlig.  Jeg hadde fra starten av krysset fingrene for Norris og Marshell.  I tillegg var skrekkfilm-aficionado Candice naturligvis søt, og jeg hadde så vondt av henne når hun ble eliminert. Breyanne motbeviste alle mistanker om at hun var årets utgave av den litt «enkle» Raquel. (Hun som fikk noia når de spiste hvalkjøtt, om du husker.)  Men nei,  m jeg plukke ut en blir det…

#8 Cornerback Leah Perzichilli på Minnesota Valkyrie i LFL

#8 Cornerback Leah Perzichilli på Minnesota Valkyrie i LFL (grantgoboom/deviantart)

(Hey, jeg har en svakhet for jenter med muskler som driver fullkontakt, right?)  Nå har dessverre MN Valkyrie blitt oppløst, amerikansk ligasport er basert på franchiser som kjent, men den unge damen finner helt sikkert noe annet å gjøre.  Hvem vet, kanskje hun kunne gjort karriere i WWE?

Det ville i såfall ikke vært første gang:  I den første sesongen av Alt for Norge deltok Joseph Ruud  (han var faktisk den nest siste til å bli eliminert).

Her fra de besøkte Svalbard (TVNorge)

Her fra de besøkte Svalbard (TVNorge)

Nå om dagen er han bedre kjent som Erick Rowan…

..som her nettopp har tatt seieren over selveste Daniel Bryan på RAW (WWE)

..som her nettopp har tatt seieren over selveste Daniel Bryan på RAW (WWE)

Så da er det bare å glede seg til neste år, og håpe Henriette ikke gjør alvor av planene om å slutte som programleder denne gangen heller.