99 problems: 9 – «The Fappening»


En av fordelene og ulempene med å ligge til sengs med feber og hostekuler er at en veldig frt tilbringer (for) mange timer på nettet.  Hey, billig og lettfordøyelig underholdning, judge me not!

Og det betyr selvsagt at jeg ikke har unngått å få med meg det som så søtt har blitt døpt «The Fappening».  Om du har levd offline eller under en stein de siste 24 timene så er det i korte sammendrag som følger:

En hittil uidentifisert «hacker» skaffet seg (etter all sannsynlighet) tilgang til  iCloud-bildearkivet på til en lang rekke amerikanske og britiske kvinnelige celebriteter. Han tok en full NSA-dump av materialet og  slapp så i går enmengde stjålne/frigjorte (avhengig av ditt syn på informasjonsfrihet) nakenbilder og -videoer ut på nettet som en perverst Julian Assange.   Blant de mest kjente ofrene er skuespillerne Jennifer Lawrence og Kate Upton, turneren McKayla Maroney og Jessica Brown Findlay (kjent fra Downtown Abbey). I følge noen kilder var hackerens mål å få bitcoins i bytte mot «resten av bildene», noe som etter sigende fungerte omtrent like godt som forventet.

(Og før noen spør,  nei jeg har ikke tenkt å poste noen av de lekkede bildene  (med ett teknisk unntak, som er gjengitt helt nederst, og passende sensurert red.anm.).  Det er for det første fordi jeg ikke tror internett er i umiddelbar fare for å gå tom for nakenbilder, og for det andre fordi jeg ikke liker å være kjip mot noen, inkludert kjente mennesker. Lesere som er veldig nysgjerrige klarer nok å finne frem til dem om de ikke har skam i livet. :))

De spredde seg raskt fra «infeksjonskilden»  (0 poeng for å gjette hvor det var) via ulike fildelingstjenester.

(via youknowwhere)

(via youknowwhere)

En periode var en zipfil av lekkasjen den mest populære torrenten på Pirate Bay og pågangen var så massiv at selv Reddits servere slet med pågangen på subredditen som var opprettet for å holde styr på rykter, lekkasjer og artikler. Da snakker vi servere som håndterte en AMA med den sittende presidenten i USA uten å anstrenge seg. (4Chans servere er som kjent lokalisert ett visst varmt sted så de er som alltid upåvirket av alle jordiske påkjenninger…)

Det gikk ikke lenge før det begynte å komme mer eller mindre velfunderte tweets fra en del av de som ble utsatt for lekkasjen.  Victoria Justice  prøvde for eksempel med den gode gamle «det er ikke meg, bare en look-a-like».  15 minutter senere ble det selvsagt lastet opp et bilde som med figurer og diagram beviste ved hjelp av bilder fra hennes egen offentlige instagramkonto at bildene som var lekket så absolutt var av henne.  (Se bildet nederst i artikkelen, det er gjort tilnærmet SFW.)  Becca Tobin fra TV serien Glee, som fikk lekket en rekke bilder der hun kun ikledd pelslue og støvler pynter juletre og flørter med fotografen, valgte heller å vinne Twitter:

Uansett,  media kastet seg selvsagt over saken: Den «lette» delen av media prøvde forvirret å komme til bunns i hvem denne mystiske hackeren «4Chan» var, og hvordan Reddit fungerer,  var tech-bloggene i gang med å finne ut hvordan Apples «legendariske sikkerhet» kunne ha blitt kompromitert.  (Akkompagnert at kjendiser som kunne avkrefte at bilder av dem var lekket, takket være et mer fornuftig valg av operativsystem.)

Apple er neppe helt uskyldig her selv om de har holdt klokelig kjeft, siden de omtrent med en gang saken ble kjent lanserte en massiv sikkerhets-patch.

En som brant seg på twitter var Ricky Gervais. Han twittret  «Hvis du som kjendis ikke vil risikerer at nakenbildene dine blir stjålet, ikke la de ligge på mobiltelefonen» , noe han øyeblikkelig fikk noen rabiate tilbakemeldinger på, av folk som tydeligvis leser «kvinner» for kjendiser,  og trodde han hevdet at ingen kvinner burde være nakne noensinne,  eller noe i den dur.  Ricky er en fornuftig man, så han bare slettet tweeten og droppet å svare haterene.

For han har utvilsomt et poeng.  Selv om ingen hevder at det er disse kjendisene sin feil at bildene ble stjålet,  så er det å bruke Apple, (viden kjent for stor omtanke for sine kunder *sarkasme*), sin cloud løsning for å ta backup av nakenbildene dine omtrent som å  parkere den nye Ferrarien din i downtown Detroit og forvente at den står der når du kommer tilbake neste dag.

Når alt kommer til alt,  er det egentlig så mye å lage balade om?  For det første har de aller, aller fleste har visst at også kjente kvinner kommer utstyrt med pupper, genitalia (og i noen tilfeller, kinky fetisher)?

For det andre,  i praksis har internettet siden tidenes morgen vært velfylt med photoshoppede nakenbilder av kjendiser.  (Og en del av disse har selvsagt allerede blitt inkludert i de mange samlingene av «lekkede bilder».)  det kommer heller ikke til å avta fremover, siden det finnes rykter om «de uutgitte bildene»  som fakere selvsagt vil bruke for å legitimere håndarbeidet sitt. Med andre ord, om 3-4 år kommer det til å være en salig røre av «ekte», photoshoppede, look-a-likes, falske, cos-playede og  ekte bilder i sirkulasjon.  Og siden de opprinnelige spredningspunktene allerede er fjernet eller arkivert, så vil det være umulig å bevise  «provenanse».

En morsom avlegger av det hele er at /b/tardene har bestemt seg for å gjennomføre en oppfølger til suksessen #cutforbieber, i form av «#leakforjlaw”. Med andre utnytte det faktum at intenett er tett befolket av folk med lav impulskontroll og lavere kvalitetssikring av de trendene de henger seg på.  Hvorfor jobbe for å få tak i nakenbilder av tenåringsjenter, når du kan få dem til å poste dem selv med en hashtag så de er lette å finne?evil

Litt avhengig av hvor i verden denne hackeren  holder til så kan han se frem til en interessant samtale med lokale myndigheter og rettsvesen,  men det kommer sikkert nye tilfeller.  Om det ikke er penger som driver, så bare for å jævles, eller fordi de er fordømt nysgjerrige. Nettopp derfor tror jeg kanskje flere kjendiser (av begge kjønn) burde følge Gervais tips.  Vil du ta nakenbilder?  Ikke bruk mobilen din, og om du gjør det la de i hvert fall ikke kopieres opp til en cloud-tjeneste styrt av «verdens ondeste selskap».

Ved nærmere ettertanke Victoria,  det var kanskje ikke så lurt å lyve så åpenlyst til et helt forum med datanerder med for mye fritid? (via Reddit/4Chan)

Ved nærmere ettertanke Victoria, det var kanskje ikke så lurt å lyve så åpenlyst til et helt forum med datanerder med for mye fritid? (via Reddit/4Chan)