Tegnet magi 17: Aphrodite IX – Time out of Mind


Etter to rykende ferske utgivelser tenkte jeg det var på tide med et lite tilbakeblikk.  Tilbake i 1992 startet Mark Silvestri forlaget Top Cow Productions som en underavdelingen av Image Comics. Eter en liten periode rundt 1996 der de skilte lag (på grunn av striden med Rob Liefield)  kom Top Cow tilbake, med et større fokus på fantasy/Sci Fi  mer enn de tradisjonelle superheltserien.  En av seriene som ble startet i denne perioden var Aphrodite IX,  en sci-fi serie som kom ut i rykk og napp.  Først som biserier og one shots  fra 1996, før hun i 2000 fikk sin egen tittel. fra september 2000 til januar 2002 kom det ut tilsammen 5 nummer, (inkludert et #0 som oppsummert de to første utgavene).   Så i 2003 kom en TPB ut, som samlet disse utgavene,  og samlet utgjør en (mer eller mindre) avsluttet historie.

Cover 2. utgave

Cover 2. utgave (Top Cow/Image)

Aphrodite XI – Time out of Mind

Av Dave Finch og David Wohl. Top Cow (Image) . ISBN13: 978-1-5824-0372-4Utgitt 2007 ( 2. utgave, første gang utgitt 2003) Wikipedia – 94,- på adlibris

La oss først fastslå at dette er tegneserier i klassisk sent 90-tall, tidlig 00-tall format. Det er «grensesprengende» ruteoppsett, overdådige komposisjoner, og det hele ser ut som det er tusjet med med en mekanisk penn.  Leste du noe som helst tegneserier i denne perioden kjenner du stilen.

Hovedpersonen selv har kvinnesaker som ler av gravitasjon og naturkreftene. (Noe som delvis kan forsvares med at hun tross alt er et syntetisk menneske.) For la oss ta en liten rekapitulasjon:  Vi befinner oss i en gang i fremtiden. Menneskeheten styres av en overklasse med et uendelig ønske om å oppnå udødelighet. Metoden de har valgt er genetisk manipulasjon og syntetiske implantater og kybernetikk.  Aphrodite IX er kronen på verket. Et syntetisk menneske bygget fra grunnen av. For å parafrasere «The Chairman»:

Ladies and Gentlemen of the council. What you see before you is not merely the future of technology, but the future of Humankind!  You may laugh as you wish, I’ll allow it. Incredulity is an understandable reaction. After all, how could machines supplant us? The real question you should ask yourselves is how couldn’t they!  Are you so ignorant of your own bodies? Prosthetic eyes, hearts, genitals, skin grafts and neural recharging, you are already more synthetic than real. Yet you still age, you still die. My young and beautiful Aphrodite will never age, and she will never die!

Markante Blade Runner vibber med andre ord.  Ikke noe galt i det!

Aphrodite IX er den mest kompetente snikmorderen som finnes, og ingen oppdrag er for vanskelige,  men etter hvert oppdrag glemmer hun (nesten) alt og må begynne på nytt med å nøste samme sin forhistorie:  Hvem er hun og hvem kan hun egentlig stole på? Jeg skal ikke røpe hva hun finner ut, men i det store og hele er det ikke så vanskelig å gjette seg til de store linjene.  Det er nesten beundringsverdig hvordan opphavsmennene klarte å holde den samme tonen og fremdriften, når du vet hvor lang tid det tok å produsere de 4 albumene som er samlet her.

Av «ekstramateriale» verd å nevne er en gjengivelse av alle de  alternative forsidene bladet kom ut med.  (På denne tiden «Alternate Covers» en stor greie for å lure pengene ut av seriesamlere med OCD og krav om kompletthet.)

Engelskmennene kaller 00-tallet for "The noughties", Dobbeltbetydningen er ikke tilfeldig... (Top Cow)

Engelskmennene kaller 00-tallet for «The noughties». 
Dobbeltbetydningen er ikke tilfeldig… (Top Cow)

Det sies at ingenting virker så umoderne som vår nære fortid, og denne tegneserien er VEEEELDIG «tidlig 00-tallet» i stilen. Men om det enten trigger nostalgien din, eller du velger å ikke la det komme i veien for velskrevet «pulp fiction»,  kan du absolutt velge dårligere sci-fi tegneserier enn dette.

Var så denne opphavshistorien både starten og slutten på Aphrodite IX?  Rett nok hadde en «søster» av henne, Aphrodite IV dukket opp som en antagonist i Top Cow serien Cyberforce,  men med unntak av et forlatt forsøk på en animert tv-serie i 2005 (det ble bare med en trailer) var det stille i mange år. Før plutselig Top Cow/Image i november i fjor slapp #1 av Aphrodite IX: Rebirth.  Blad #2 kom nå i juli, og det virker som den lettkledde, grønnhårede  assassinasjonsmaskinen er tilbake for godt.