Tegnet magi 16: Sex Criminals 1 – One Weird Trick


Som jeg nevnte i min omtale av Rat Queens 1 så kjøpte jeg også vinneren av Eisner Award for Best New Series 2013.  Matt Fraction og Chip Zdarsky snurrige lille serie Sex Criminals.  Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor den trakk det lengste strået!

Sex Criminals

Sex Criminals

Sex Criminals volume one:  One Weird Trick

Av Matt Fraction og Chip Zdarsky. Image. ISBN13: 978-1-6070-6946-1 Utgitt 2014 ( 1. utgave) Wikipedia – 69,- på adlibris

Så hvor skal man egentlig begynne for å beskrive denne serien?  Vel la oss begynne med hovedpersonen: Bibliotekaren Suzie.  Gjennom tilbakeblikk forteller hun om sin oppvekst og sin seksuelle oppvåkning. Du vet,  hele den greia med å oppleve at kroppen forandrer seg,  at det motsatte kjønn plutselig blir veldig interessant, ikke vite hva som egentlig skjer, finne ut at visse deler av kroppen er behagelige å ta på, oppdage at når man får orgasme så stopper tiden opp.  Hmm…  den siste der er visst ikke noe alle oppdager nei.  Suzie innser at ikke alle andre opplever «The Quiet» som hun kaller det.  Hun slår seg til ro med at hun er unik… helt til hun møter Jon.  En mislykket skuespiller som mistrives i sin bankjobb, og tilfeldigvis har akkurat den samme evnen.  Girl meets Boy osv. Vel, de er jo som skapt for hverandre,  men i motsetninge til Suzie har Jon (mis)brukt de mulighetene det å stoppe tiden mer eller mindre når du selv vil gir.  Igjen krydret med mange komiske tilbakeblikk til hva en sexfiksert fjortiss som har fri tilgang til «Cumworld»  (som Jon har kalt tidsstoppsonen).

Suzie (da og nå)

Suzie (da og nå)

Så når Suzie forteller om utfordringene hun har (banken Jon jobber i vil overta biblioteket hun jobber i, og rive det for å selge tomten) skal det ikke så mye fantasi til for å legge 2+2 sammen…  Men er de to virkelig de eneste i verden med denne evnen..?

Matt Fraction skrive gode dialoger,  og særlig Suzie fremstår som både sympatisk og morsom, ikke akkurat en ulempe siden det er hun som er fortelleren.  (Selv om hun kanskje krysser av i litt for mange bokser for å være helt troverdig: En smart, søt, boklig nerd med en litt tung oppvekst og en stor appetitt på sengegleder.) Fraction er ingen nybegynner og har skrevet for  Marvel på seriene The Invincible Iron Man, The Immortal Iron Fist,Uncanny X-Men og Hawkeye

Kanadiske Chip Zdarsky er sånn sett ett mer ubeskrevet blad.  I tillegg til sine egne prosjekt jobber han primært for aviser og magasiner i tillegg til noen samarbeidsprosjekt for Dark Horse Comics, Sex Criminals er den første «ekte» månedlige tegneserien han har utgitt.

Zdarsky’s tegninger er velkomponerte, og han faller ikke i fellen med å overdrive muligheten digitale tegninger gir. Stilen er «indy» realistisk, og det er fremragende driv i historien. Samspillet tekst/tegning er påfallende godt innarbeidet til å være det første prosjektet de har sammen, og de bor i hvert sitt land.

En meta-gag i en sekvens er at Suzie synger "Fat Bottom Girls" av Queen, men Fraction/Zdarsky og Image fikk ikke ordnet rettigheten til å trykke dem, så de kamufleres med "yellow notes"

En meta-gag i en sekvens der at Suzie synger «Fat Bottom Girls» av Queen, er at Fraction/Zdarsky og Image fikk ikke ordnet rettigheten fra plateselskapet til å trykke dem, så teksten må kamufleres med «yellow notes».

Dette er et godt eksempel på den nye trenden med «voksne» tegneserier som hverken bruker det som en unnskyldning for utmalt vold, eller overdrevet sexfiksering (ironisk for en serie med tittelen Sex Criminals, jeg vet.) Historien er vekselvis søt, trist, sjarmerende og pinlig (på en god måte) og Suzie og Jon er ikke ufeilbarlige og perfekte, samtidig som de ikke er overdrevet karikerte.

Anbefales!