De syv kuleste filmbilene #Filmweb overså i sin kåring


I anledning den norske råner- og  «Cannonball Run 2»- filmen  Børning  har Filmweb laget en liste på 15 filmrelaterte biler de kaller «De kuleste filmbilene» .  Sier ikke at den er direkte feil, men det er noen åpenbare svakheter.

Jeg skal ikke krangle på hvem de kåret som vinner, men underveis er det noen kjøretøy jeg ikke føler helt hører hjemme i listen. For å komme med på min liste,  så… la meg sitere den gode Jeremy Clarkson kjent som over gjennomsnittelig glad i biler: «Gotta have SOUL!»

Så ingen corny one-offs eller multiple biler i denne lista takk!

Honorable mentions

 A. Chitty Chitty Bang Bang

(Disney)

(Disney)

Fra Chitty Chitty Bang Bang (1968)

Filmen er løst basert på Ian Flemings eneste barnebok.  Historien er i korte trekk en hjelpeløs oppfinner (spilt av Dick van Dyke) som finner opp en flygende bil,  som selvsagt en skruppelløs diktator får snusen i og forsøker å stjele.  Det er veldig 60-talls Disney-film, men den eponyme bilen er  festlig.

B. Doc’s DeLorean

(Universal)

(Universal)

Fra Back to the Future(1985) og oppfølgerne

Doc Brown kommenterer at han valgte en sportsbil fordi det er kulere.  Men i virkeligheten var DeLorean DMC-12 høyst middelmådig. Denne bilen ble skrudd sammen i 1981 og 1982 i Nord-Irland av en bilprodusent med mer optimisme enn fornuft, og det er kun takket være filmene at vi egentlig har noe forhold til den.  De snaut 9000 bilene som ble produsert før John DeLoren gikk konkurs hadde en V6er av fransk-svensk fabrikat. Når denne motoren ble tunet for å oppfylle amerikanske utslippskrav leverte den knappe 130 hester. Med andre ord så bilen raskere ut enn den var! 109 mhp (175 km/t) var toppfart og akselerasjonen fra 0 til 100 km/t tok over 10 sekunder,  ikke rart Doc ble glad når Marty nådde 88 mhp (141 km/t)!  (Et annen morsomt faktum var at bilene ble levert i USA med spedometre som kun gikk til 85 mph, så bilen i filmen fikk et nytt!)

Men disse to er i aller høyeste grad en corny one-offs, så de får ikke være med på den ordentlige lista…

7. ’70 Dodge Challenger

(20th Century Fox)

(20th Century Fox)

Fra Vanishing Point (1971) og Death Proof (2007)

I orginalen var det den selvdestruktive Kowalski, i Tarantinos homage Zoe Bell i rollen som seg selv, som rattet denne ultimate muskelbilen.  Men den må være hvit!

6. The A-Team Van

(Universal TV)

(Universal TV)

Fra tv-serien på 80-tallet og The A-team (2010) 

I orginalserien var den svarte og sølvgrå vanen med den røde stripen  en 1983 GMC Vandura.  For filminnspillingen måtte man velge noe litt nyere,  og valgte å bruke tre 1994 Chevrolet G20 vaner.  Men i praksis er det svært vanskelig å se forskjell.  GM laget mer eller mindre samme bil i over 25 år, og stylingforskjellene på en fra 71 og en fra 95 er omtrent umulig å få øye på med mindre de er side ved side.

5. Rubber Duck’s Truck

 

(EMI)

(EMI)

Fra Convoy (1978)

En svartlakkert Mack RS-712LST med Kris Kristofferson bak rattet, det perfekte symbolet på den lille manns kamp mot en ondsinnet og merkurial autoritet.  En av få filmer basert på en Country & Western hitlåt. Og det fikk CB-radioer til å virke å så kult, og «kallenavn» en greie 20 år før IRC slo gjennom!

4. Bandit Trans Am

(Universal Pictures)

(Universal Pictures)

Fra Smokey and The Bandit (1977)

En svart og gull 1977 Pontiac Firebird Trans-Am Special Edition med Burt Reynolds bak rattet ble grunnlaget for en av de mest berømte amerikanske bil-filmene fra 70-tallet.  For oppfølgeren i 1980 var bilen byttet ut med en 80-modell med turbo, men den var bare nesten like tøff. (Og CB-radioer var fortsatt kult)

3. Herbie

(Disney)

(Disney)

Fra blant annet The Love Bug (1968) og Herbie Fully Loaded (2005)

En 1963-modell folkevognboble med startnummer 53 og en svært sta og oppfinnsom personlighet. Selv ikke Lindsay Lohan klarte å dra all sjarmen ut av den lille rakkeren.

2. The General Lee

(Gary Schneider)

(Gary Schneider)

Fra tvserien på 80-tallet og filmen The Dukes of Hazzard (2005)

Filmweb hadde med en Dogde Charger, men ikke den rette!  Bo og Luke Dukes oransje Charger er en av de mest gjenkjennelige bilene i TV-historien. Over 300 Chargere av årgangen 68, 69 og 70 ble brukt opp i løpet av de 6 årene tv-serien ble produser,  i snitt over én bil pr episode! Så hvis du kjører gjennom sørstatene i USA, ser i speilet to lys komme opp bak deg og hører  åpningstonene av «I Wish I was in Dixie» så er det bare å legge seg til høyre,  noen vil forbi!

1. The Pursuit Special «The Last of the V8 Interceptors»

(MGM)

(MGM)

Fra Mad Max (1979), Mad Max 2: The Road Warrior (1981) og Mad Max: Fury Road (2015)

Det kunne vel ikke vært noen andre på førsteplass på min liste? Særlig ikke siden vi bare er et snaut år unna film nummer 4 om den post-apokalyptiske politimannen og hans ravnsvarte doning.  Bilen er en customisert 1973 Ford Falcon XB GT (en modell kun produsert i Australia, passende nok).  I den første filmen får  Max Rockatansky (Mel Gibson) utlevert  bilen for å kunne ta opp kampen med den sadistiske landeveisbanditten Toecutter i et samfunn i akselererende forfall. Etter at han tok en passende hevn på mannen som etterlot kompanjongen hans i et brennende bilvrak tok han tydeligvis med seg bilen dypere inn i ødemarken og gjorde den til sin for alvor.  Den leverer 600 hester på drivhjulene og er utstyrt med doble forkompressorer, lystgass-injektor, ekstra drivstofftanker og nok sprengstoff til å sprenge ett fjell (som kun han vet hvordan man trygt desarmerer før bruk). Dette den ultimate jernhesten for den ultimate ensomme ulv, og uten tvil den kuleste firehjulingen i filmhistorien!