Myndige krydderier


Scary, Baby, Sporty, Ginger & Posh

Scary, Baby, Sporty, Ginger & Posh

I sommer var det nøyaktig 18 år siden verden ble gjort oppmerksom på at UK ikke hadde overlatt pophegemoniet til den gamle kolonien i vest for godt.

For den 8 juli 1996 ble det sluppet en singel i England, en singel som hadde blitt remikset to ganger før plateselskap og artistene var nogenlunde fornøyd, en singel som var resultat av den første felles låtskrivningsmøte de fem håpefulle sangerne og de to plateprodusentene deres, en singel som gikk hen og nådde 1. plass i 31 ulike land, solgte 7 millioner enheter i løpet av et år, og fortsatt er verdens mest solgte singel fra en kvinnelig artist eller gruppe.

Singelen var Wannabe,  artistene het Spice Girls. Den åpnet opp et fenomen som britisk musikk ikke hadde sett maken til siden 4 lurvete gutter fra Liverpool kom hjem fra Hamburg. De traff midt i blinken med tanke på at Tony Blair hadde vunnet valget med et valgskred noen måneder før etter 18 år med konservativt styr.  Storbritannia begynte å våkne av dvalen etter en tung finanskrise og grå fremtidsutsikter.  Plutselig var det lov å si at UK ikke var så verst tross alt, og at amerikansk populærkultur kunne ta seg en bolle og vente på gangen.

Cool Britannia

Cool Britannia!

Det har vært skrevet mye om «Girl Power»-tematikken Spice Girls hadde som sitt mantra. At de tok hjem feminismen fra det hårete 70-tallet, og minnet om at man utmerket godt kan være en sexy partyjente og kompromissløs feminist samtidig.  Teksten i debutlåta sier jo i klartekst at må sette krav og at ingen gutt/mann er verd å oppgi sin egen personlighet eller venner for. Det er det kvinnelige motstykket til «Bros before Hoes»  (Blir vel noe som «Sistas before Hunks» eller noe deromkring?)

Det er lett å se dette om vi sammenlikner Spice Girls med den andre massive landeplagen på musikkfronten den sommeren.  Los Del Rio’s Macarena. Der hadde du og en multietnisk samling prakteksemplar av hunkjønnet, som samlet fremstod med like mye personlighet som en pizza grandiosa  der de hoppet og spratt og vrikket på rumpa.

Heyyyy Macarena!

Heyyyy Macarena!

For det er ikke til å stikke under en barkrakk at de fem krydderjentene ikke akkurat var vonde å se på.  De la også grunnlaget for en trend der medlemmene av en slik syngegruppe ikke fremsto som identiske, uniformerte kopier av hverandre.  De fremstod både visuelt og gjennom intervjuer som fem individualister. Bare det i seg selv ett fremskritt.  Rolling Stone journalist David Sinclair: «Scary, Baby, Ginger, Posh and Sporty were the most widely recognised group of individuals since John, Paul, George, and Ringo».

At de helt uhemmet spilte på sex appeal  skadet selvsagt ikke.  Minst to av medlemmene lot det skinne gjennom at de var såpass omniseksuelle at de fort kunne finne på å skifte fil uten å bruke blinklys.  For 18 år siden var det fortsatt litt pirrende, for det var noen år til de russiske tenåringene i t.A.T.u. skulle melke den effekten for hva den var verdt.

"How ya doin'?"

«How ya doin’?»

Etter 4 år var det slutt.  Geri Halliwell takket for seg i 2000 og de fire andre fant ut at å forsette som en kvartett ikke var noe vits.  Men etter 7 år offentliggjorde de at de ville ta en ny turné. Billettene til åpningsshowet solgte ut på 38 sekunder, over en million briter registrerte seg for trekningen om billetter (altså retten til å kjøpe billetter), og tilsammen 16 ekstraforestillinger i den massive O2-arena måtte settes opp. De gav ut noen nye singler, som selvsagt solgte som hakka møkk, og rasket med deg det som var av priser og premier for 2007.   Det ble stille igjen, kun avbrutt av litt arbeid med Spice Girls Musicalen «Viva Forever»  i 2010 , der de ikke selv opptrådde, men på samme måte som ABBA bistod «Mamma Mia» sørget for at musikalen gjenspeilet dem og deres musikk.

Hadde verden så sett Spice Girls for siste gang?  Ikke helt.  OL ble avholdt i London 2012, og i rekken av britiske musikalske og popkulturelle tungvektere som ble benyttet i åpnings- og avslutningsseremoniene var selvsagt de fem.

De ankom i london cabs, hver selvsagt pyntet i de respektive medlemmenes stilbilde.

De ankom i hver sin london cab pyntet i tråd med de respektive medlemmenes image.

Det resulterte i OLs mest twittrede øyeblikk, med 116.000 tweets i minuttet.

Etter krydderet ble lagt på hylla var det ikke akkurat flust med solosuksesser for medlemmene. Victoria «Posh» Adams vant riktignok tabloidsvaret på «Prinsen og halve kongeriket» når hun giftet seg med David Beckham i 1999.  Med det ble hun en av de få som har gifta seg med en fotballproff og landslagsspiller, og hatt med seg størst formue inn i forholdet.  Det er lett å fleipe med at hverken hun eller Becks er mentale tungvektere i den britiske intelligensia,  men de har nå holdt sammen i snart 16 år, har fire barn, og virker tilsynelatende riktig så lykkelige, så noe fornuftig må de ha gjort.

Og angående penger tror jeg nok de fire andre Spice’ne har til salt i maten.  På tross av kun 8 aktive år som artister og 3 studiealbum troner Spice Girls relativt ubekymret på toppen av listen av verdens mest suksessfylte jentegrupper, med 80 millioner solgte album.

Hvem skulle trodd det når denne rullet over skjermen for første gang?