Happy B-day Gillian!


Dengang da: Gillian som Dana Scully i 1993

Dengang da: Gillian som Dana Scully i 1993

Når jeg vokste opp var den særlig en TV-serie jeg bare «måtte» ha med meg,  det var hver torsdag, og serien var X-files.  En fin miks av overnaturlige fenomen, Men in Black og konspirasjonsteorier, i en høk-over-høk setting.  Aldri har amerikanske småbyer virket like creepy,  (om det ikke var mer eksotiske lokasjoner som nordsjøen i episoden «Död kalm»).

Men den viktigste grunnen var skuespillerprestasjonene til de to hovedrolleinnhaverene.  David Duchovny som den plagede agenten Fox Mulder med alltid søvnige øyne og en hel kabaret av indre demoner,  og Gillian Anderson som Dana Scully, hans sidekick, back-up, Watson, venn, sjelesørger og til slutt, store kjærlighet.

Jeg sier ikke at serien var like bra i alle de 9 sesongene, men det er en serie som satte en standard for hvordan TV-underholdning kunne være,  som mange moderne serier burde være svært takknemlig for.

Det hjalp naturligvis av Gillian Anderson var en av de heiteste kvinnene på to ben.  Den uslåelige kombinasjonen av en sårbar personlighet, lynende intelligens og fandenivoldske evner til å takle de fleste utfordringer på strak arm.  Og så klart et fantastisk utseende. (Litt antydning til fregner og intelligente øyne, samt en utsøkt bevissthet om egen fortreffelighet, og jeg er solgt…).

Gillian på Vanity Fairs Oscar fest i 2005.

Gillian på Vanity Fairs Oscar fest i 2005.

Jeg er ikke alene: I 1996 ble Anderson kåret til  «Sexiest Woman in the World» i FHM‘s 100 Sexiest Women avstemning, og 12 år senere i 2008 kapret hun 21. plass i  FHM’s All Time 100 Sexiest Hall of Fame.  Ikke at X-files var særlig «sexy» annet enn i spenningen mellom hovedrolleinnhaverne.  Det var 1 – en – scene i løpet av 9 år med Scully i undertøyet, og det var i Piloten. ( Når serien ble bekreftet fikk hun kontraktsfestet at det ikke skulle være noe uprovosert fanservice, og sikret dermed rollefigurens sex appeal en gang for alle.) Men av Dana Scully ikke ble sett annet enn anstendig antrukket i power suit eller heldekkende obduksjonsantrekk,  betydde ikke at Gillian Anderson skjermet godsakene.

Gillian i FHM,  april 1996

Gillian i FHMs aprilnummer, 1996

Selv ikke når det ble avslørt at hun er bitteliten la det en demper på inntrykket.  Hennes 1,60 meter ble kamuflert på skjermen med kreativ bruk at små kasser å stå på når hun var ansikt til ansikt med Mulder.  (Duchovney er ikke akkurat noen skyskraper han heller, men beskjedne 1,84 meter på sokkelesten.)

Etter X-files rundet av i 2002  har hun spilt alt fra Dickens Lady Dedlock i Bleak House  til Doktor. Bedelia Du Maurier i Hannibal.  I tillegg har hun fått 2 ex-menn og 3 barn. Hun har jobbet innen veldedighet for alt mellom barnekreft og neurofibromyalgi (broren hennes døde av en hjernesvulst i ung alder) til dyrevern, Sør-Afrika og LGBT-ungdom. Det siste er ikke så rart siden hun nylig nevnte at hun en periode i ungdommen hadde en kvinnelig kjæreste. (I tillegg til titalls piercinger og lilla hår…)

Og når jeg nylig var i London så var det mye skriverier i avisene som lovpriste hennes innsats som Blache DuBois i A Streetcar Named Desire på Young Vic.

Gillian som Blanche DuBois 2014 (www.theguardian.com/uk)

Nå: Gillian som Blanche DuBois i 2014
(www.theguardian.com/uk)

Hvorfor denne posten? Fordi i dag, 9. august, fyller hun 46 år. (Ja, det er ikke en skrivefeil, førtiseks!)Det er vanskelig å tro, for hun holder seg uforskammet godt!