Tegnet magi 15: Rat Queens vol 1 – Sass and sorcery


Sommerferie er lesetid, og det var gått alt for lenge siden jeg hadde fått fatt i noen nye smakeprøver. Så jeg benyttet litt av feriepengene på en bestilling hos ad libris. (Fri frakt betyr at prisene er svært konkurransedyktige selv sammenliknet med utenlandske nettbutikker.)

Og jeg åpner med en rykende fersk serie.  (Den startet i september i fjor).  Forfatter Wiebe hadde opprinnelig planlagt det som et Kickstarterprosjekt, men Image comics signerte hele prosjektet noen uker før kickstarteren skulle begynne.

At de gjorde et godt valg er vel ingen i tvil om. Serien ble kåret til Best New Comic Series 2013 av IGN, og ble nominert til en Eisner Award for Best New Series,  der den tapte hårfint for Matt Fraction og Chip Zdarsky sin Sex Criminals (Også et Image-produkt, som jeg selvsagt også bestilte.)

Rat Queens Vol. 1 (Image)

Rat Queens Vol. 1 (Image)

Rat Queens volume one:  Sass and Sorcery

Av Kurtis J. Wiebe & Roc Upchurch. Image. ISBN13: 978-1-6070-6945-4 Utgitt 2014 ( 2. utgave) Wikipedia – 69,- på adlibris

Wiebe har beskrevet serien som sitt «kjærighetsbrev til mine år med Dungeon & Dragons og fantasy».  Historiens hovedpersoner er de fire eventyreren Hannah, Violet, Dee og Betty.  Hannah er en rocka alvisk magiker som har rømt hjemmefra i et forsinket ungdomsopprør og stadig plages med overbeskyttende foreldre, og hun er de facto leder for gjengen.  Dee er en ateistisk prestinne som gikk lei av kulten hun vokste opp i, en kult som tilbad det blodtørstige akkarmonsteret N’Rygoth.  De øvrige medlemmene av gruppen er stadig like forundret over det faktum at hennes nye livsyn tilsynelatende ikke har påvriket hennes evner som magiker.  Violet er en hipster-dverg som tok skjegget før det ble kult, og generelt sliter med alle fordommene som er klistret på dverger (hun er for eksempel ikke særlig glad i mørkt øl). Siste dame ut er tyven Betty,  en «smidgen»  som er settingens svar på hobbiter og lignenede.  Hun tar livet som det kommer,  og lever på en diett av kraftig dop og enorme mengder sukkertøy.

Fra venstre: Hannah, Violet, Dee & Betty (Image)

Fra venstre: Hannah, Violet, Dee & Betty (Image)

Med andre ord, det er kun jenter!  Noe som er riktig så forfriskende!  Det er samspillet mellom de fire,  rølpete, sarkastisk, men også intenst lojalt som driver historien fremover, og skaper friske variasjoner i en ganske traust og tradisjonstung genre.  Upchurchs  tegninger er nydelige, og han er en mester på å få frem nyanser i ansiktsuttrykk, samtidig som det ikke blir for polert og utstudert.  Det er svært langt mellom ringbrynjebikiner og utspekulert fanservice,  samtidig som de fire er akkurat like glad i alle livets gleder, inklusiv det motsatte (og for alteteren Betty det samme) kjønn, som mannlige fantasy-figurer.

Jeg skal ikke røpe for mye av plottet,  men kan si det så mye som at i første blad får eventyrerne i byen Palisades utlevert oppgaver av Kaptein Sawyer  (en blanding av Vimes og Vetinari i Ankh-Morpork), men de viser seg å ikke være hva de utgir seg for: Hvem er det som ønsker alle eventyrere i byen døde?

Et eksempel på Upchurchs tegnestil.(Image)

Et eksempel på Upchurchs tegnestil.(Image)

Den første trade paperbacken kom nylig i 2. opplag, og samler de 5 første bladene.   TPBen kapret imponerende nok 1. plass på NYTimes salgsstatistikk når den kom ut. Utgivelsestakten er tenkt ca 10 blader i året, med noen måneders pause mellom hvert volume.  Den første paperbacken samlet altså utgivelsene fra  #1 i september i fjor frem til #5 som kom i februar i år,  mens neste serie begynte i mai, og nummer 8 kommer nå i august,  noe som skulle bety at neste paperback dukker opp rett før jul om vi er heldige.

Det er absolutt en serie som fortjener livets rett,  det er godt å se at en litt sliten sjanger fortsatt kan gi grobunn. Dessuten er det flott med en kvinnelig persongalleri. Tegneserier, særlig «voksne» tegneserier har et ikke helt ufortjent rykte som til tider ganske misogynisk, enda det er logisk sett burde være minst like mange kvinnelige lesere.

Liker du «D20-fantasy»  «Sterke kvinneskikkelser»  eller bare litt sømløs og veltegnet  gla’vold blandet med forviklingar og viderverdigheter: Løp og kjøp!