«Keine Bombe!» – detaljeri


Byggesettet jeg holder på med nå har vært en eksersis i prøving (og potensielt feiling).  En teknikk jeg hadde lyst til å prøve var en metode for å male bensinsøl.  Messerschmitten hadde dropptank, men  jeg tenkte «Hmmmm… var ikke dropptankene til engangsbruk? Ville det være realistisk å gi den en litt småbulkete og slitent uttrykk?»

Vel, internettet kom til unnsetning.  Det viste seg at riktignok var disse tankene designet for engangsbruk,  men samtidig var operativorderen at de ikke skulle dumpes med mindre man kom i kamp.  Ja en periode krevde egentlig Göring at man ikke under noen omstendigheter skulle dumpe tankene. Noe de fleste kommandanter i feltet selvsagt glatt overså, siden ingen hadde interesse av å finne ut effekten av en sporlysrunde gjennom en tynn blikkboks fylt med bensin og bensindamp. (Amerikanske bombefly-avdelinger brukte konsekvent en høy andel sporlysrunder siden skytterne helst brukte «hageslange-metoden» når de åpnet ild.  Men amerikanerne var generelt litt rare på denne tiden,  de prøvde også for eksempel en periode å spare krigsviktige ressurser ved å lage sine dropptanker av pappmaché.)

Uansett: Tyske fly var i stor grad opptatt i forsvar over rikets grenser, så droptankene ble sluppet over vennligsinnet område.  Det var årsaken til de voldsomme stensilene:

Keine Bombe ! 

Achtung !  
Kraftstoff behälter !

Sofort bei nächster Polizeidienststelle oder 
Fliegerhorst Lage melden !  Belohnung RM 10.-

Eller oversatt:  «Ingen Bombe!  Advarsel! Drivstoffbeholder!   Rapporter umiddelbart til nærmeste politistasjon eller militær flyplass. Belønning 10 Reichmark» 

Så at noen av tankene kunne se rimelig shabby ut er med andre ord helt på sin plass, om man gjenbrukte tanker som hadde gått i bakken fra noen tusen meters høyde!

Siden Revells dekaler var mer en antydning av tekst, enn egentlig lesbar brukte jeg noen overskytende dekaler fra et Airfix sett (i.e. Cartografprodukter) og de var absolutt leselige.

Original

Original A

Modellen. Ser ut som Fritz og Hansi har slurvet når de tanket den opp! ;)

Modellen. Ser ut som Fritz og Hansi har slurvet når de tanket den opp!

Original

Original B

Modellen.  Jeg vet den øverste stensilen er motsatt vei av originalen rett ovenfor, men disse tankene kom med teksten begge veier, og dekalen var best tilpasset denne veien.

Modellen. Jeg vet den øverste stensilen er motsatt vei av original B rett ovenfor, men disse tankene kom med teksten begge veier,. jfr. orginal A i det øverste bildet som har stensilen denne veien. Til gjengjeld har den «Keine Bombe» stensilene motsatt vei…

Nerdete?  Javisst!  Det er jo halve moroa med å bygge modeller!  Eneste som mangler nå er å vente til dekalene er helt tørre, og så en kjapp wash for å få frem detaljene!