Feminist? Javisst!


En usedvanlig tidlig vår og det at det var en  lørdag hjalp sikkert også på oppmøtet. Her Youngstorget i Oslo.  (Bilde: Kjetil Kvist via Facebook)

At det var lørdag, og en usedvanlig tidlig vår hjalp sikkert også på oppmøtet. Her fra Youngstorget i Oslo.
(Bilde: Kjetil Kvist)

Den internasjonale kvinnedagen feires hvert år den 8. mars. Opprinnelig oppstod det en nasjonal kvinnedag i USA for 105 år siden.  Kvinner i andre nasjoner likte ideen og året etter ble det vedtatt på Sosialistinternasjonale i København at den skulle bli internasjonal.  Men det var først i 1977 (samme år som jeg ble født, passende nok) at Kvinnedagen 8. mars kom inn på FNs offisielle merkedagskalender. (Et resultat av suksessen med FNs kvinneår i 1975.)

Hovedparolene har vekslet mellom det viktige,  som stemmerett og retten til kontroll  av egen kropp til mer kuriøse innslag,  som  merking av retursjert (i.e. all) reklame.

I år var det så vidt jeg vet forsvar av abortloven som var hovedparolen, og det bragte ut folk i tusentall.  For enten abortloven angripes av sexfikserte mørkemenn fra bibelbeltet, eller radikalere som frykter «sorteringssamfunnet»  der ikke alle fostre med livstruende skavanker og vanskapninger bæres frem til en naturlig død, så er viktig å fastslå at det kun er et eneste menneske som skal bestemme over en kvinnes kropp, og det er henne selv.

Egentlig ser jeg på kvinnedagen litt som en lakmustest: Så lenge det finnes urettferdige ulikheter, så vil det være behov for en slik dag.  Selv om det selvsagt er litt spesielt at 50 % av befolkningen (enn så lenge) trenger en dedikert dag for å minne om at de ikke er et B-produkt. Men det endelige bevise på at vi har reell likestilling mellom kjønnene vil være at man ikke lenger trenger en dedikert kvinnedag. 

Jeg skal ikke ramse opp de enorme mengdene kulturelle årsaker til at det i nær sagt alle land er slik at «mann» regnes som standard-innstillingen. Men vi burde vel strengt tatt kommet litt lenger?  For er det egentlig noe jenter ikke kan være?

Soldater (Her fra IDF) (Bilde: Wikipedia)

Infanterist? (Her fra IDF) (Wikipedia)

Jagerpilot? (Her representert ved Kaptein Caroline Jensen, USAF) (Staff Sgt. Joshua Garcia/U.S. Air Force Photo)

Jagerpilot? (Her representert ved Capt. Caroline Jensen, USAF) (Staff Sgt. Joshua Garcia/U.S. Air Force Photo)

Racerfører (Her Susie Wolff i DTM) (Bilde: Daily Telegraph)

Racerfører ?(Her Susie Wolff i DTM) (Daily Telegraph)

Statsleder (Her representert med bronsestatuen av "The Iron Lady" Margaret Thatcher i Westminster. (Bilde: Ibtimes)

Statsleder ?(Her representert med bronsestatuen av «The Iron Lady» Margaret Thatcher i Westminster. )(Ibtimes)

Astronaut? (Liu Wang, Kinas første kvinnelige astronaut) (Bilde: The Guardian)

Astronaut? (Her representert av Liu Wang, Kinas første kvinnelige astronaut)
(The Guardian)

Nå kan du sikkert hevde at alle kvinner ikke kan bli piloter, astronauter eller racerførere,  men det kan jammen meg ikke alle menn heller!

Så gratulerer med dagen kvinner,  og vit at selv den mest misogyniske surpompen uten tvil inners inne ikke kan tenke seg en verden uten dere.