Sex and Drugs and Rock’n’Roll (Uke 9 / År 2014)


Mens vi venter på at Krimkrigen Part II skal starte, og vi kan se hva vår tids Florence Nightinggale kan komme opp med. (Den forrige fant jo opp kakediagrammet), har jeg lest «andre nyheter».

For det første stod denne kronikken på trykk i Aftenposten, med en oppfølger i Adressa. Og jeg håper det ikke bare blir en diskusjon om profesjonallitet eller mangel på sådan i frivillighetskulturen. Jeg var aktiv på Samfundet omtrent samtidig med Anita Halmøy Wisløff, og jeg har null problem med å tro på historien. Det var ikke akkurat bare profesjonalitet som kjennetegnet det Runde Røde den gang. Samtidig tror jeg det i like stor grad handler om en uerfaren personalansvarlig, som den tradisjonelle selvreproduseringen man får i alle større frivillige organisasjoner.

Legg til at det er mange vikarierende motiv for hvorfor folk søker (noe de som tar opp nye frivillige må ta høyde for), og tilnærmet null kursing i intervjuteknikk, så kan selvsagt slike ting skje.  Det at hun faktisk fikk denne forklaringen, tyder i alle fall på at den som sa det ikke skjønt hvor grovt overtramp det egentlig er.

(Bilde fra filmen "ALmost Famous")

Kate Hudson som «Penny Lane» fra  filmen Almost Famous (Bilde: IMDB)

Det viktige poenget i kronikken er slik jeg ser det heller at det er en fryktelig skjev kjønnsfordeling i en bransje der det strengt tatt ikke finnes noen gode grunner for at det ikke burde være ca 50/50. En ting er yrker som jernbinder, eller kosmetikkselger,  der ett av kjønnene har et visst naturlig fortrinn, men kulturarbeid og booking?  Det er da like mange jenter som gutter som hører på og interesserer seg for musikk?

Selvsagt er ikke kvotering veien å gå,  det blir som å sette plaster på en kolerapasient,  det eneste som nytter er å få trollet frem i lyset,  og ikke minst fremheve og eksemplifisere de jentene (og guttene) som tørr å gå foran og velge utradisjonelle veier.

Så til den eveige såpeopera om avtroppende museumsdirektør Pontus Kynander.  Mannen som er så til de grader en løs kanon på dekk at han omtrent er flytende.  Når han ikke er opptatt med å æreskrenke Norges tredje største parti og med dem den sjettedelen av befolkningen som støtter dem,  bruker han penger som en full sjømann på landlov.   Det skal nesten ikke være mulig å gå nesten 5 millioner over budsjett når du i utgangspunktet kun har 16 millioner til rådighet.

Fallen engel eller bare full av faen? (Bilde: Maria Passarivaki via kunstforum.as)

Fallen engel eller bare full av faen? (Bilde: Maria Passarivaki via kunstforum.as)

Det var visst særlig en oppussing som kostet over dobbelt så mye som forutsagt som ga pengene ben å gå på.  Jeg skjønner godt at resten av direktørene i Mist (Museumene i Sør Trøndelag), ga sin uforbeholdende støtte til direktør Suzette Paasche.  Jeg kjenner Suzette fra min tid i Velferdstinget, mens hun var velferdsdirektør i SiT (Studentsamskipnaden). Det er en ganske sindig dame,  så for å avstedkomme en SMS som den Pontus fikk som avskjedshilsen, tyder på at han må ha gudegitte nådegaver til å terge på seg stein!

Sist men ikke minst har Høyre begynt en pogrom blant sine unge lovende. For Jern-Ernas fast møtende vara ble tatt med buksene nede, billedlig talt, når han henfalt til jazztobakk på et nachspiel. Det virker ikke like hårreisende når man vet at Stortingsrepresentanten det gjelder er 24. Hvis vi skal ha en målsetning om å ha en representativ aldersspredning blant våre folkevalgte, så kan vi ikke belage oss på kun å ha dydsmonstre.

Det er ikke fare på ferde før Unge Høyre konsekvent begynner å legge landsmøtene sine utenlands...

Det er ikke fare på ferde før Unge Høyre konsekvent begynner å legge landsmøtene sine utenlands… (Bilde: Wikipedia)

Selvsagt bør politikere forsøke å holde sin sti ren, men ærlig talt, det er snakk om en fillesak, som påtalemessig i verste fall hadde endt med en bot i det «sivile» liv. Så forhåpentligvis kommer unge Erik Skutle til fornuften, og sørger for å holde liv i en lovende politisk karriere.  Det blir for dumt om en norsk varamann skal holdes til strengere kriterier enn en amerikansk president. (Bill Clinton innrømmet både det ene og andre fra ungdomstiden sin, selv om han på sine eldre dager divergerte fra narkobrudd til seksuelle eskapader.)

Jeg innser at overskriften kanskje ble litt misvisende siden groupiebeskyldninger er endel av rock’n’roll og Kynander ikke er hverken sexy eller særlig rocka  (men godt mulig han er tungt medisinert…)

Så vi runder av med noe hyggeligere, som i samme slengen betyr at overskriften blir litt mer sannferdig. Nemlig Katy Perry som gjorde alvor av sin første hit-låt når hun var på Miley Cyrus konsert nylig:

"I kissed a girl // and I liked it"  (Bilde via Daily Mail)

«I kissed a girl // and I liked it» (Bilde via Daily Mail)