Hva kan jeg veksle disse voksenpoengene i?


Hvis du har Facebook har du utvilsomt vært borti begrepet «voksenpoeng» når folk du kjenner har utført en eller annen bragd; som kjøpe enebolig, gifte seg eller smøre første matpakke til arvingen.

Nå har jeg verken samboer, barn eller boliglån, så jeg har utvilsomt ikke fylt kontoen for disse poengene ennå. (Og det er fortsatt litt uklart hvor mange du egentlig må ha for å omtales som voksen. 100? 1000?  Og hvor mye er for eksempel boliglån på 3.5 millioner verd kontra første penicillinkur etter ferie i Thailand eller innkjøp av støvsuger?)

Ikke at jeg ikke kjenner igjen følelsen: Første gang du tar deg selv i å tenke «Det var fine gardiner, de vil jeg kjøpe.» Eller når du må kontakte skatteetaten før du fyller ut selvangivelsen siden du driver eget firma og plutselig må sette deg inn i reglene for merverdiavgift og avskrivning  av produksjonsmidler. Eller kanskje første gang du faktisk leser gjennom årsoppgaven for pensjonsforsikringen din. Eller så enkelt som første gang du betaler TV-lisensen i ditt navn.

Det var enklere i gamle dager. Var du konfirmert var du per definisjon voksen, og kunne gå med kalosjer, røyke på gaten eller pleie omgang med gledespiker uten at noen hevet et øyebryn. I England sies det at gutter ble til menn når de fikk sine første langbukser. For ikke å snakke om våre stote forfedre. Hadde du først dratt i viking var det greit.  Hadde du skjendet en irsk nonne eller snytt en russisk sølvhandler i tillegg var det selvsagt en ekstra fjær i hatten hjelmen.

Det får liksom gassgrillinnkjøp og barnehagebehov til å virke ganske kjedelig iforhold,  synes du ikke?

Hva synes du gir voksenpoeng? Legg igjen ditt forslag i kommentarfeltet da vel!