«And now for something completely different»


MiG-21

MiG-21 (Wikipedia)

Med KV-1’en ferdigbygget, trengte jeg et nytt biprosjekt til Bf110-C’en som er underveis. Forsendelsen fra Jadarhobby i Polen ikke er ankommet ennå, så derfor romstrete jeg litt i stashet og fant et byggesett som burde være en passende avveksling fra både tomotors propellfly anno 1940 og røslige panservogner.  Eduards E-day edition av MiG-21MF i skala 1:144!

Flyet

MiG-21 (NATO-kodenavn «Fishbed«) var et russisk 2. / 3. generasjons supersonisk jagerfly designet av Mikoyan-Gurevich. Flyet ble satt i produksjon i 1959, og via ulike oppgraderte versjoner ble det produsert frem til 1985.  Over 50 ulike nasjoner har brukt flyet, og det er fortsatt i operativ tjeneste i nesten 20.  Etterhvert har det også blitt et populært som sivilt sportsfly, siden det er relativt rimelig i anskaffelse. (Nesten 50 fly bare i USA.)

Du kan lese mer om flyet på Wikipedia her og her.

MiG-21 i bulgarske farger (Wikipedia)

MiG-21 i bulgarske farger (Wikipedia)

Denne modellen er av en MiG-21MF («Fishbed-J«) M for Modernizirovannyy (Modernisert). F for Forsirovannyy  (Oppgradert [motor]) Dette var eksportmodellen av MiG-21SM, som hadde den ny R-22 radaren, kraftigere motor og forbedret «avionics» altså elektronikk.

Byggesettet

E-day edition betyr at dette er et byggesett Eduard har utgitt i forbindelse med sin årlige «åpen dag» på fabrikken i Tsjekkia. Det er i praksis et Weekend-kit med et alternativt profilvalg,  logisk nok tsjekkisk, levert i en zip-lock plastpose.  Jeg kjøpte mitt sett via hobbyshop.cz for ca 4,50 Euro.

  • 1st Fighter Air Regiment, Plana Aerodrome, České Budějovice, Tsjekkoslovakia, Sommeren 1980.

Profilen er veldig lik den polske maskinen som er avbildet øverst i artikkelen.

Det er bare snaut 60 deler, men i denne skalaen er mer enn nok.  På tide å pusse brilleglassene og finne frem pinsettene.  Heldigvis er det en ukomplisert malejobb.  Lysegrå flykropp,  mørkgrått interiør, olivengrønne hjulbrønner, mørkegrønne dielektriske områder og hvite raketter.

Delene

Delene

Instruksjonsarket, forenklet ned til et A4-ark, men trykket i farger!

Instruksjonene, forenklet ned til et A4-ark, men trykket i farger!