Tegnet magi 13: Ferielektyren 2013


Sommerferie er tegneserietid! (For hvorfor skulle sommerferien være et unntak?) Så jeg benyttet meg av Adlibris gratis frakt og slang inn en bestilling på en tegnerserie album og en ting til.  Alt for 352,- Ikke dårlig!

For å ta tegneserie først så var det to album i serier jeg samler på pluss noe gøy fra Marvel.

Deadpool & Thunderbolts: Dark Reign.

The Merc with the Mouth er tilbake, og ute etter Norman Osborn og hans Thunderbolts.  For er det en ting en mentalt ustabil leiesoldater misliker er det når ulver i fåreklær rapper rampelyset og fører til tapte inntekter.  Men kan han takle hele T-bolts helt alene?  Hvis ikke er det jo alltid hjelp å få så lenge man har cash…

Jeg er en stor fan av Deadpools uærbødige innstilling til hele Marvel-universet, og når det i tillegg handler om Thunderbolts, mitt favoritt-team av helter/skurker/false-flag-agenter/heltemodige-kriminelle så er det skøy.  Boka samler Deadpool #8-9 og Thunderbolts #130-131.

Transmetropolitan 2 – Lust for Life

Warren Ellis er et tegneseriegeni, og sagaen om Spider Jerusalem er en fryd å lese.  Det er dystopisk fremtidsutopier en-masse.  Hva er egentlig skjebnen til de som lot seg krygenisk fryse på 90-tallet når de tines opp igjen?  Hvordan bevare menneskelige kulturer, selv de selvdestruktive?  Og hvor mye hat kan en genmanipulert politihund med kastreringsarr egentlig bære på? Det er noen av sakene verdens skarpeste journalist må bale med i dette albumet.

DMZ 3 – Public Works

Brian Woods fortellinger om freelance-journalisten Matty Roth i det demilitaliserte ingenmannslandet tidligere kjent som Manhattan er ikke like galgenhumoristiske. Men de er fordømt gode for det.  Denne gangen er temaet korrupte krigsentreprenører med egne agendaer og private hærer, mislykkede FN-oppdrag og idealistiske selvmordsbombere.

Matty forsøker selvsagt å sikre seg story’en, selv når det betyr å stille spørsmål ved egen moral og overbevisninger.  En ganske gjennomsiktig pastisj over USAs problemer i Irak og Afghanistan selvfølgelig, men som Cory Doctorow skiver i forordet: Dette albumet burde være pensum for alle samfunnsfagklasser i den vestlige verden.

Deadpool. DMZ, Transmetropolitan

Deadpool. DMZ, Transmetropolitan

Den siste boka jeg kjøpet er ikke en tegneserie,  det er faktisk mer nerdete enn som så!

P-47 Thunderbolt with the USAAF – European Theater of Operations

Kagero sparer ikke på dekalene

Kagero sparer ikke på karamellene

Dette er nummer 05 i forlaget Kageros SMI Library av referanseverk.  Ført i pennen av Tomasz Szlagor er dette en monografi over P-47 flyet slik det ble brukt av 8. og 9. luftflåte i USAAF i Europa.  Men det er ikke teksten (forøvrig tospråklig engelsk/polsk) som er det viktige, det er billedmateriale.  Over 100 arkivbilder, inkludert noen i farger, fra 1942-1945.  Dette er med andre ord en bok som både er en inspirasjonskilde, men også kan fungere litt som et oppslagsverk når man sysler med modellbygging.

Eksemple på layouten

Eksemple på layouten

For å gjøre den enda bedre  runder boka av med lekre fargeplansjer av fire enkeltfly.  Planjene viser alle  sider av flyet, og for å gjøre det enkelt, så følger det med dekaler (fra Cartograf) av alle spesielle merker og kjennetegne på flyene. (Så du trenger bare nasjonalitetsmerker og stensiler donert fra byggesettet du tar utgangspunkt i.)

De fire profilene dekker to «razorbacks» og to med «boble»-cockpit:

  • P-47D-22-RE (s/n 42-26293)  ‘UN-L’ Belle of Belmont fløyet av Lt. Armand A. Laflam. fra 63rd FS / 56th FG
  • P-47D-28-RE (s/n 44-20209)  ‘7U-W’ Jeanie fra 23rd FS / 36th FG
  • P-47D-22-RE (s/n 42-26249)  ‘2Z-D’  Kansas Tornado II fløyet av Lt. Howard J. Curran fra 510th FS / 405th FG
  • P-47D-25-RE (s/n 42-26628)  ‘LM-C’ Miss Fire / Rosie Geth II fløyet av Capt. Frederick J. Christensen fra 62nd FS / 56th FG
LM-C Miss Fire / Rosie Geth II

LM-C Miss Fire / Rosie Geth II

Dekalarket dekker skalaene 1:32, 1:48 og 1:72,  alle de tre vanligste skalaene altså.  Og til denne prisen er egentlig boka bare «bonus» på dekalene.  (Ettermarkedsdekaler koster gjerne 10-15$ pr sett av 3-4 profiler)

 

DEADPOOL:DARK REIGN 83,- ISBN 0785140905
TRANSMETROPOLITAN 2 93,- ISBN 1401222617
DMZ 3 93,- ISBN 14012147628
P-47 THUNDERBOLT WITH THE USAAF – EToO 83,- ISBN 8362878509