Historien om et feministisk ikon


Geraldine Doyle

Geraldine Hoff Doyle (Wikipedia)

Navnet Geraldine Hoff sier deg kanskje ikke så mye. Men du har helt sikkert sett henne før.

I 1942 fikk 17 år gamle Geraldine jobb som stålpresser hos American Broach & Machine Co. i Ann Arbour, Michigan. 2. verdenskrig og mobiliseringen hadde nemlig ført til at titusenvis av jobber tidligere forebeholdt menn sto ledige. Siden Geraldine også var en kompetent cellospiller sluttet hun i denne jobben etter noen uker fordi hun var redd for at ulykker på arbeidsplassen ville skade hendene hennes. I stedet begynte hun å jobbe på et serveringssted der hun kort tid senere møtte sin fremtidige mann…

Men før hun rakk å slutte var en fotograf fra UPI på besøk på fabrikken og blant bildene han tok var dette bildet av Geraldine i dyp konsentrasjon over stålpressen.

United Press International

© United Press International

 

Et bilde som litt senere kom tegneren J. Howard Miller i hende.  Han hadde fått i oppdrag av kraftselskapet Westinghouse sin komite for koordinering av krigsproduksjonen å lage motivasjonsplakater for intern bruk i selskapet.  På en av plakatene tok han utgangspunkt i ungjenta ved stålpressen, han tok seg noen friheter og la til litt ekstra muskler, men ansiktet og antrekket var umiskjennelig Geraldine Doyle.

We Can Do It (Westinghouse)

We Can Do It (Westinghouse)

Denne plakaten ble langt senere, på begynnelsen av 80-tallet oppdaget av den gryende feminist-bevegelsen i USA.  Den kjennetegnet jo alt feminismen ville stå for, og var til og med fiks ferdig med en passende slogan! Geraldine, ble først oppmerksom på sin nyvunnede berømmelse i 1984, når et magasin viste plakaten (som hun hadde sett før uten å tenke mer på det) og  bildet som hadde vært inspirasjonen for tegningen.  Et bilde hun aldri hadde sett før,  et bilde av henne…

Så de siste 20 årene av sitt liv moret hun seg litt over at hun på mange måter hadde, helt uforvarende, blitt feminismens ansikt i USA. Særlig når hun i 1999 opplevde noe som egentlig ikke skulle kunne skje. Hun fikk ansiktet sitt på et amerikansk frimerke mens hun fortsatt var i live. Før 2007 var nemlig regelen at man må ha vært død i minst 10 år før man kunne pryde et frimerke, etter 2007 senket de grensen til 5 år, og for 2 år siden ble regelen formelt sett opphevet. (Unntaket var tidligere presidenter, de kunne komme på frimerke bare 12 måneder etter at du gikk under torva.)

© US Postal Service.

© US Postal Service.

Geraldine Hoff Doyle gikk bort i 2010 i en alder av 86 år, og etterlot seg 6 barn, 18 barnebarn og 25 oldebarn.