En mørkhudet Johnny Storm? Flame(wars) ON!


Jessica Alba og Chris Evans fra Fantastic Four.  Ser du familielikheten?

Fantastic Four – orginalbesetningen (Marvel)

Det er få ting som matcher ekte nerdrage, og akkurat nå er det store nerdrage-målet ryktene om at 20. Century Fox og regissør John Trank planlegger å caste Michael B. Jordan som Johnny Storm i rebooten av Fantastisk 4.

Jeg kan på sett og vis forstå mange av kritikerne selv om det er et åpenbart minefelt.

Det kom også kritikk når Marvel valgte Idris Elba til å spille Heimdall i Thor-filmene, men jeg så ikke det store problemet.  Marvel var inspirert av norrøn mytologi, der alle gudene er kaukasiske, siden vi skandinaver jo kommer med «blek&blond» som default-setting fargemessig. Samtidig er Marvels pantheon en rase intergalaktiske aliens som spretter mellom dimensjonene der likheten med mennesker er mer et pussig sammentreff.  (For å sitere den gode doktor: «I don’t look human, you look time-lord…»)

Gullfargede øyne er heller ikke spesielt vanlig hos afroamerikanere. (Marvel)

Gullfargede øyne er heller ikke spesielt vanlig hos afroamerikanere. (Marvel)

At det valgte Ultimates-versjonen av Nick Fury i Avengers var og passende, siden han tross alt visuelt sett er basert på Samuel L. Jackson. (Det var en for hod mulighet til å la den gå fra seg.)  På den andre siden,  han og Cap skal jo teknisk sett kjenne hverandre fra andre verdenskrig,  og da var USAs væpnede stryker rase-segregert…

Apropos Ultimates-universet.  Det ble mye styr når Peter Parker døde og Miles Morales,  halvt latino, halvt afro-amerikansk  tok opp hansken som den nye Spider-Man.  Men der var det fremdeles en indre logikk i skiftet.

I motsetning til mye annen litteratur, er tegneserier sterkt knyttet til visuelle uttrykk.  Noen romanfigurer er riktignok mer låst enn andre. Ingen vil se en kort og litt tykkladen Sherlock Holmes for eksempel. Men fra Jeremy Brett til Robert Downey Jr., så lenge han er en intens slusk med markerte junkievibber og en arrogant misantropi i bunn, så har adapsjonene litt slingringsmonn. Tegneserier er i enda større grad låst til et ikonisk uttrykk, og da bør du ha en god grunn for å gjøre endringer.

Med andre ord: En mørk Johnny Storm gir ingen åpenbar mening.  For det første er han og Susan Storm søsken,  ikke halv-søsken eller adoptivsøsken.  Det hullet kan man selvsagt tette med å caste en mørkhudet Susan…  (Ariske Chris Evans og latinske Jessica Alba, med peroxid-blondt hår var akkurat på grensen i de to første filmene.)

Ser du ikke familielikheten? (Fra Fantastic Four and the Rise of the Silver Surfer - 20 Century Fox)

Ser du ikke familielikheten?
(Fra Fantastic Four and the Rise of the Silver Surfer – 20 Century Fox)

I tillegg så er det vel litt tvilsomt at man velger en mørk mann til å spille rollen som den anti-autoritære og rebelske rollen?  Han som ikke er en team-player og gjerne skaper like mye problemer som han løser med overmodig bravado og kort lunte? «Åh, han brenner, da kan han være svart!» 

Hadde det ikke vært bedre med en mørk Reed Richard,  universalgeniet som strekker seg litt lenger enn Laban?  Eller de åpenbare mulighetene en mørk Ben Grimm gir.  Historien om Ben som kjempet seg forbi glasstaket av implisitt rasepreferanser i det amerikanske samfunnet til å bli USAs dyktigste test-pilot, for så å havne tilbake på start som den abnormale og fryktede Tingen, skriver seg jo selv!

Jeg mistenker at Fox bare caster Jordan som en token black guy,  uten egentlig så mye tanker bak det, og det synes jeg lite om. For det er nettopp slike avgjørelser som gjøre rase og hudfarge til et tema, snarere enn å motarbeide tankegangen om at hudfarge er definerende.

Mest av alt handlerlikevel ikke dette om hudfarge, det handler om Hollywood som gjør endringer i grunnlagsmaterialet de skal bearbeide, uten at det er noen god grunn til å gjøre det.  Mest av alt håper jeg «Nye» F4 flopper, så filmrettighetene havner tilbake der de hører hjemme, hos Marvel selv. For de vet i langt større grad hvor grensen for tilpassinger går.  Om om fansen ikke liker det så får de heller avfinne seg med den gamle regelen  George Lucas likte å bruke: «It’s MY world, we do this MY way!»