Ferdigbygget: Airfix Tiger II – Normandie 1:76


Tiger II!

Tiger II!

Det tok nesten 2 uker, men endelig er den siste av årets julegavemodeller ferdigstilt. Det har til tider vært ganske utfordrende, ikke minst siden Airfix bruker belter av semi-elastisk gummi.  Det fører til ganske solid belastning på festepunktet for drivhjulene, og jeg innså at det måtte litt triksing til.  (En runde med en hånddrill og to stålnagler sener og alt så mye bedre ut.)

Teknisk sett ble dette da et multimedium-kit?

Teknisk sett ble dette da et multimedium-kit?

Neste utfordring var maling. Ikke så mye fargevalget. Desert Yellow og Castellan Green fra Citadel,  pluss en egen miks av røde og brune farger fra ymse produsenter for kamo, washet med burnt umber.  Nei utfordringen var å få fargen til å sitte, siden plasten enten var uvanlig «fet» eller bare veldig glattstøpt.  To runder med primer fra Tamiya måtte til,  før 3 tynne strøk med sandfargen før jeg var fornøyd.

Selvsagt fikk krittene kjørt seg når det var weathering til slutt

Selvsagt fikk krittene kjørt seg når det var weathering til slutt

Opprinnelig hadde jeg tenkt å lage en vinterkamuflert maskin, men jeg syntes egentlig det passet med en av de som debuterte i Normandie i et forsøk på å stagge den allierte landgangen.  Heldigvis klarte de bare å forsinke fremrykkingen, men for de amerikanske tank-troppene som støtte på dem var det en dårlig trøst…

Eneste endringen jeg gjorde var å flytte balkenkreutzet opp på tårnet.  Både fordi det var et vanligere sted å ha det enn nede på siden av vogna, men og fordi Airfix’ løsning med påstøpte redskaper ville krevd mye fiksing, kutt og lim for å få det til å se bra ut.

Til slutt var det et tilfelle av butterfingers og overdelen tok en nesestup i gulvet. Vips hadde teppemonsteret  spis både lyskaster og maskingevær, mens kanonløpet led av utpreget impotens.  En runde med superlim fungerte som viagra på sistnevnte, mens et nytt MG-løp lett ble laget av strukket støpetap.  Men lyskasteren?  Vel jeg vurderte å lage en erstatning fra scratch, men jeg så i referansene at slike skavanter var ganske vanlige på maskinene i full skala også.  Når en yndet teknikk var å gjemme seg inni bygninger for så å brase ut gjennom veggen så det hele raste sammen over deg  når du angrep, sier det seg at løse deler ofte ble slått løs underveis.

Jeg ble særlig godt fornøyd med beltene. Jeg studerte beltene på en diger mobilkran som holder på like borti veien for meg, og tok noen referansebilder underveis.

Jeg ble særlig fornøyd med effekten på beltene. Jeg studerte beltene på en diger mobilkran som holder på like borti veien for meg, og tok noen referansebilder underveis.

Det er mye småplukk med panser i Braille-skala,  men et artig avbrekk fra flymaskiner.

Det er mye plukk med panser i «Braille-skala», men et artig avbrekk fra flymaskiner.

Til slutt en liten video som viser en Tiger II som testes av de allierste etter V-E day. Skadene på kanonen ble gjort av mannskapet får å gjøre den kampudyktig når de måtte oppgi maskinen.

For de neste to prosjektene mine skal jeg ta en pause fra landjorda, og komme meg tilbake til et område jeg er mer på hjemmebane, nemlig fly, og intet ringere enn The Battle of Britain.