Romeo og Juliet’s Arbeiderparty


Fritt etter Black Debbath: ''Det er problemer innad i AP" (Troms Arbeiderparti, via Flickr)

Fritt etter Black Debbath: ‘‘Det er problemer innad i AP» (Foto:Troms AP, via Flickr)

Helgas store snakkis har vært at AP-politikeren Roger Ingebrigtsen fra Troms trekker seg som statssekretær og stortingskandidat at det kom for en dag at han i ca 2 år hadde et forhold til den 20 år yngre tidligere lederen i Troms AUF og varafylkesordføreren i Troms, Kristina Torbergsen.

Det hadde neppe vært en like pikant tabloidsak om det ikke er fryktelig lett å mistenke at det er på grunn av en pågående maktkamp om nominasjoner foran Stortingsvalget saken kom offentligheten for øret akkurat nå.  Det ville ikke vært første gang en AP-politiker lot seg friste av litt ungt lammekjøtt, men Ingebrigtsen hadde i hvert fall vett nok til å holde seg (såvidt) over den seksuelle lavalderen i motsetning til sin partifelle i Vågå.

For mens Torbergsen kjemper om en 4. plass på lista, var Ingebrigtsen i duell om den sikre 1. plassen på lista mot tidligere AUF leder Martin Henriksen.  Han er samboer med Tonje Brenna,  ansatt i Stoltenbergs administrasjon, som tilfeldigvis var den Torbergsen kontaktet.  Hun og Martin Henriksen er heller ikke akkurat ukjent for hverandre.

Martin Henriksen og Kristina Torbergsen  (Troms Arbeiderparti, via Flickr)

Martin Henriksen og Kristina Torbergsen (Troms Arbeiderparti, via Flickr)

Dermed er det fryktelig lett å mistenke at det var snakk om en såkalt drittpakke. En drittpakke som muligens eksploderte med større kraft enn forventet, siden backlashen nå kan koste Henriksen og Torbergsen deres nominasjoner også. Troms Arbeiderparti har i alle fall et solid problem.

Så er spørsmålet om maktforholdet tilsier at det blir etterforskning.  Jeg tviler sterkt på at man klarer å bevise straffeskyld etter paragraf 193, så det ender nok kun med en politisk karrieredød for Ingebrigtsen. Det skal nemlig mye til for at det kan pådømmes etter 193, noe mange popstjerner med sansen for groupies skal være glad for.

Fra Lovdata » § 193. Den som skaffer seg eller en annen seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, straffes med fengsel inntil 6 år.

       På samme måte straffes den som skaffer seg eller en annen seksuell omgang ved å utnytte noens psykiske lidelse eller psykiske utviklingshemming.» (Og nei, jeg skal ikke komme med en flåsete vits om at man må ha en psykisk lidelse for å stemme AP.)

Det hjelper selvsagt ikke at det lokale politiet var lovlig tidlig ute og kategorisk slo fast at ikke noe var galt her, og ingen etterforskning skulle igangsettes.

Det er kanskje ikke noe straffbart som har skjedd, men moralsk urent trav er det utvilsomt.  Burde ikke en godt voksen mann som Ingebrigtsen (som var 37 når de innledet forholdet) spurt seg hva i alle dager en 17 årig ungdomspolitiker skulle se i ham, utover en erfaren autoritetsfigur?

Hans røffe, gutteaktige skjarme?  (Foto: Tor Farstad/ITROMSØ via VG)

Hans røffe, gutteaktige skjarm? (Foto: Tor Farstad/ITROMSØ via VG)

Det er også  kommet for en dag at Ingebrigtsen sørget for at «venninnen» ble håndplukket til et utvalg satt ned av fylkesrådet i Troms.  Tilfeldigvis et utvalg med en del reisevirksomhet,  der han selv var med.  Sneaky!

«Lørdag kveld sa også Ingebrigtsen til VG Nett at han var forberedt på flere anklager. Han sa også at han opplevde relasjonen til jenta som et gjensidig seksuelt forhold. – Men jeg aksepterer at hun, tydeligvis, ser annerledes på det. Jeg så det som et gjensidig ønske om å ha en seksuell relasjon. Når hun ikke opplever det slik, synes jeg det er veldig leit.»

En rørende mangel på gangsyn, selv til politiker å være. Men neppe straffbart.

Ekstra komisk blir det når avisene i dag forsøker å anonymisere Torbergsen, etter i går ha avslørt både alder, at hun var tidligere AUF-tillitsvalgt og det faktum at hun kjempet om 4. plass på Stortingslista. Særlig mindre anonym er det vanskelig å bli, gitt!

Du kan si hva du vil om timingen og eventuelle skjulte motiv for at det som tydeligvis har vært en offentlig kjent hemmelighet innad i AP i fylket, nå er førstesidestoff i rikspressen. Til syvende og sist er det likevel greit at sånn kommer for en dag.  Det at politiske pamper holder seg med «lekekamerater og venninner» fra ungdomspartiene er en tradisjon som det har gått minst 40 år over dato. Foreldre bør kunne være trygge på at ikke en eller annen småsnuskete lederskikkelse utnytter de unge håpefulle, når de sendes avgårde inn i ungdomspolitikken.

I studentpolitikken hadde vi i min tid en tommelfingerregel som litt uhøytidelig ble kalt «samkvemsreglementet».  Kort beskrevet:

  • Sitter du i ledelsen i noen form for politisk organ så skal du i utgangspunktet ikke innlede noe forhold til underordnede tillitsvalgte i samme,  eller i beslektede organer.
  • Er du i tvil, informer din overordnede og rådfør deg med dem.
  • Om forholdet er uproblematisk så bør det være offentlig kjent, så ingen kan påstå at de blir forfordelt.
  • Om man -ikke- er komfortabel med at forholdet blir kjent, bør man kanskje droppe hele greia.

Jeg tror kanskje de levereglene kan innføres andre steder også…

P.S. Bare for å oppklare det (siden jeg har fått noen kommentarer på FB/Twitter  som tyder på at det kan misforstås): Om det har vært urent trav i forbindelse med offentliggjøringen her tror jeg neppe Torbergsen er arkitekten. Det er andre som har langt mer å tjene på å eliminere Ingebrigtsen fra maktkabalen enn henne.  Et mulig scenario er at *noen* har sluppet informasjon nå, og hun (av lojalitet eller vennskap) fremdatere når *noen*  kan ha fått kjennskap til saken. Uansett er det ikke det viktige, men snarere det dårlige signalet det sender når en erfaren politiker avsløres med hånden godt nedi godteposen…