HobbyBoss KV-1 Model 1941 1:48 – Første inntrykk


Boksen

Etter at jeg ble ferdig med Citroënen fristet det med noe mer i samme skala.  Siden formen ikke har vært helt på topp så ble det til at jeg romsterte litt i «kit-stashet».  Valget falt på litt panser.  Selv om det er samme skala som Citroënen er det et vesentlig større sett.  Dessuten er det en gammel skrekk,  link-and-length tracks.  Kort beskrevet kan beltene på beltevogner og tanks gjenskapes på mange måter.  De enkleste er ferdig støpt sammen med hjul og oppheng. En teknikk som kun brukes i svært små skalaer  (1:72 og nedover). Så er det de klassiske «gummistrikk»-beltene  i myk gummi.  De er enkle å sette på, men den myke plasten ser ikke helt realistisk ut, og den kan være vanskelig å male.  Det finnes en mellomting mellom disse,  belter støpt i tynn, fastere plast som kan varmes forsiktig opp i varmt vann og bøyes til, men igjen, det er primært for småskala.  Nei den mest realistiske måten er med link-and-lenght.  Der hver enkelt lenke i beltet støpes separat, eventuelt med lengre strake seksjoner for der det er spenn i beltet eller det er flatt mot marken.

Slike belter er en utfordring å bygge, men resultatet er gjerne verd det, så det er bare å hoppe i det!

Prototypen

En KV-1 modell 1941, bevart på museum i USA

Med «prototyp» mener en modellbygger den maskinen som det er tatt utgangspunkt i for å lage settet.  KV-1var en tidlig russisk tung panservogn.  «KV» fordi den var oppkalt etter forsvarsminister Kliment VoroshilovVed starten av krigen var det bare snaut 500 i tjeneste (av totalt 22.000  vogner i Sovjets væpnede styrker)  Men med unntak av den Frasnke Char-bis  var det den eneste «tunge» panservognen i operativ tjeneste noe sted i verden.  Dens store styrke var det massive panseret, men det var etter hvert som det kom tyngre og tyngre kanoner KV-1’en begynte å dra lasset.  Så  kom T-34, en mellomtung vogn,  som stort sett kunne brukes til alt.  Med andre ord var det ikke noe stort poeng å fortsette å flikke på KV’en, selv om den ble brukt som utgangspunkt for den senere «Iosef Stalin»  IS-tanken.

En KV-1 modell 1942 som ble erobret under vinterkrigen, og tatt i bruk på finsk side.

Grunndata  KV-1 Model 1941

  • Vekt 45 tonn
  • Lengde 6,75 m
  • Bredde 3,32 m
  • Høyde 2,71 m
  • Besetning: 5 mann
  • Primærbestykning: 76.2 mm langløpet F-34 kanon
  • Panser: Opp til 90 mm tykt

Byggesettet

HobbyBoss er et av de nye dyktige selskapene som har etablert seg i markedet de siste 10 årene.  De kombinerer høy kvalitet, godt utvalg  og lav pris. Det det kan skorte på noen ganger er kvalitetssikring på detaljenivå i forhold til prototypene.  Med andre ord, at de gjør småfeil i forhold til hvilke tekniske løsningene og utstyret en gitt prototype har.  Men for de som i utgangspunktet er fornøyd så lenge modellen ligner på prototypen,  er det mye moro for en bilig penge. Det er  lett og få et bra resultat. Så kan heller de mest detaljorienterte irriterer seg over om radioinnfestningen er feil eller vinkelen på belteskjørtet er 2 grader for steilt. (Og selv da er det gjerne ting som man kan fikse med scratchbygging.

Byggesettet er støpt i mellomgrå, fast styren.  I alt 216 deler skal vi tro boksen. (Jeg har ikke telt.) Tilsammen er det 8 støpetrær,  med 2 x 2 av delene til hjul, oppheng og belter,  3 store trær som utgjør selve overbygning og et lite tre med deler til slepetau.  I tillegg er selve grunnboksen,  et lite ark med Photo-etch  (ingenting som skal bøyes heldigvis)  noen få dekaler og et lite snør til slepetauet. Klikk på bildene for å se de i større format.

Delene ser svært rene og detaljrike ut.  Ikke noe flash eller utstøtingsmerker.  En fin bonus er at det følger med deler for å bygge en jigg til beltene, noe som burde gjøre konstruksjonen av dem enklere.

Byggebeskrivelsen er i svart-hvitt strektegninger, i 14 steg. Lette å tyde, og de inkluderer også litt bakgrunnsinfo om KV-1’en og  en linjal til å måle opp snøret til slepekabelen.

Arbeidstegninger

Skjema 1

Sist men ikke minst er det et ark i fullformat  trykket i farger, med malebeskrivelse.  Det er 3 ulike skjemaer representert:

  1. KV-1 fra 51. Uavhengige tankbattaljon, Leningradfronten, våren 1942
  2. KV-1 fra 123. Panserbrigade, Leningradfronten, vinteren 1941
  3. KV-1 fra «ukjent enhet», Kharkov-området, sørvestlige front, april 1942

I praksis  er det russisk grønn, russisk grønn m/hvit kalkvask og russisk grønn og mellombrun.  Dekalene er sloganen på tårnet til skjema 1 og en kyrillisk bokstav til tårnet til skjema 3.  Jeg har bestemt med for å gå med skjema 1, rett og slett fordi jeg forbinder russiske tanks med kyrrilliske slogans i storformat på ganske anonyme ensfargede vogner.

Gleder meg til å sette i gang med dette byggesettet. Jeg satser på å få det ferdig før juleferien!

Skjema 2 og 3