10 filmer (og 1 tv-show) som faktisk oppfyller Bechdel-testen


Vet du hva Bechdel-testen er? Ikke?  Ok, det er en «test» utviklet at den amerikanske vitsetegneren Alison Bechdel.  Hun er lesbisk, uten at det egentlig har så mye å si i denne sammenhengen.  Men hun er også feminist.  Eller som hun selv sier: «The secret subversive goal of my work is to show that women, not just lesbians, are regular human beings.»

Hva går så testen ut på?  Den er ganske enkel: Den krever at to navngitte kvinneroller i filmen har en samtale (altså dialog frem og tilbake) om et annet tema enn mannfolk.  Ganske enkelt ikke sant?  Men det er forbausende mange filmer som stryker.

Ganske pussig ikke sant,  at Hollywood tydligvis mener kvinner egentlig egner seg best som staffasje, og om de på død og liv må prate sammen bør det være om menn. Litt som at kun en tredjedel av alle roller med tekstlinjer er kvinner.  (Eller det var slik i 2007, men jeg tviler på at det har vært en massiv forbedring de siste 5 årene.)

Men helt dyster er det likevel ikke,  under er 10 filmer fra de siste årene som klarer Bechdel-testen.

10. The Hunger Games

Ingen stor overraskelse, siden hovedrolleinnehaver Katniss Everdeen er en jente som har mye annet å bekymre seg om enn kjæresterier i  store deler av filmen

9. Iron Sky

Litt mer overraskende av en tøysete scifi-actionkomedie om månenazier passerer med glans,  men når presidenten er en krigslysten Sarah Palin-parodi, og hennes fremste spin-doctor og er hunkjønn så blir det slik.

8. Prometheus

Det er jo bare passende siden den opprinnelige Alien var en film som ble brukt som eksempel av Bechdel på at ikke kun «jentefilmer» kunne passere testen,  snarere tvert i mot.

7. Snow White and the Huntsman

Igjen en kvinnelig protagonist som til tider har hendene fulle.  Det hjelper selvsagt også at filmes skurk har pupper…

6. The Awakening

Igjen en kvinnelig hovedrolleinnhaver.  Og når Florence Cathcart er på spøkelsesjakt er det snarere påfallende i hvor stor grad hun styrer unna temaet menn (noe vi etterhvert forstår årsaken til.)

5. Red Riding Hood

Filmen fikk en del kjeft for sin fremstilling av kvinner, og seksualitet. (Men alle som kjenner Grimm’s orginal vet at det knapt rørte i overflaten.)  Men Rødhettes prat med bestemor sikrer at filmen passerer testen.

4. Lesbian Vampire Killers

Jadda,  filmen med det dummeste navnet filmskaperne kunne komme på, passerer testen med flagget til topps.

3. Watchmen

Silk Spectre I og II har en lengre prat om oppvekst og å følge sin skjebne.

2. Iron Man 2

Pepper Potts og Nathasha Romanoff diskuterer business i minst tre scener.

1. En hvilken som helst porno med girl-on-girl action

Ok, så er Bechdel-testen kanskje ikke noen god lakmusprøve på feminisme i filmer…

Til slutt må jeg ikke glemme min egen lille guilty pleasure:


0. Wrestling-show!

Der divaene stort sett er mer opptatt av å love hverandre grisebank, gi hverandre grisebank eller diskutere sine sjanser på å kapre Diva’s tittelen, enn å skravle om mannfolk…