Tegnet magi 9: Preacher – Gone to TexasJeg har ryddet litt i tegneseriebokhylla, og tenkte jeg skulle gi en del klassiske serier den behandlingen de fortjener. Først ute av disse gamle traverne er serien som for alvor gjorde Garth Ennis kjent: Preacher.  Som vanlig tar jeg utgangspunkt i første bok i serien. (Totalt er den samlet i 9 bøker)

Gone to Texas (Vertigo)

Preacher – Gone to Texas

Av Garth Ennis og Steve Dillon. Vertigo/DC ISBN13: 978-1-56389-261-5 Utgitt 1996
Wikipedia – Kjøpt i England(?) for mange år siden for for £10.99.

Preacher forteller historien om Jesse Custer, en predikant i den lille byen Annville i Texas. Ved en tilfedighet tar skapningen Genesis bolig i ham,  en hendelse som utsletter hele menigheten hans og raserer kirken. Genesis er resultatet av en engel og en demon som brøt alt av regler og forplantet seg.  Genesis består av både ren ondskap og pur godhet, og har kraft nok til å måle seg med Gud selv.  Noe som gjør Jesse til antagelig den mektigste som vandrer på jordens overflate.

Jesse innser at »noen» har tatt tyvperm (Vertigo)

Men han er drevet av en sterk følelse av rett og galt,  så han legger ut på en reise over hele USA i et forsøk på, bokstavelig talt, å finne Gud. Vårherre gikk nemlig i dekning i det øyeblikket Genesis oppstod, og har overlatt hele skapelsen til å seile sin egen sjø.  Med seg på reisen har Jesse sin tidligere kjæreste Tulip O’Hare (der det fortsatt er en gjensidig tiltrekning) og den irske vampyren Cassidy. På sin reise møter de mange fiender og hindringere, både profane og sakrale.  Blant de mer klengete er «Gralen» en hemmelig og svært mektig religiøs gruppe som har voktet Jesu blodslinje i 2000 år, og dets leder, den hardt prøvde Herr Starr. I tillegg har Jesse plenty av skjelett i skapet, i form av en storfamilie fra helvete, ledet av hans blodtørstige bestemor som styrer klanen med hard hånd og skarp klo.  I tillegg er assorterte engler og demoner ivrig opptatt av å fylle det plutselige maktvakumet, og det hjelper ikke at den udødelige Saint of Killers, en dødsengel i form av en usårbar revolvermann som -aldri- bommer, og kun svarer for «han som sitter på tronen»  blander seg inn.  Heldigvis har Jesse også en fantasivenn han skapte som resultat av mishandlingen som barn, selveste The Duke, som gjerne gir råd og veiledning når det kniper som verst.

Serien oser av Americana og western-inspirasjon, og det er ikke måte på hvor mye perversitet, hykleri og galskap som syder under overflaten i samfunnet. Da kan det komme godt med at det er noen frynsegoder forbundet med å ha en ufattelig mektig  skapning bundet til seg, Jesse oppdager blant annet at han kan trekke på «The Word of God»

Saint of Killers (Vertigo)

Nord-irske Garth Ennis hadde syslet med diverse serier før han slo gjennom med Preacher, som fortsatt står som hans viktigste verk.  Han begynte i UK, der han blant annet skrev for Judge Dredd, før han dro over dammen og endte med ansvaret for DCs serie Hellblazer om magikeren John Contantine.  Der begynte han et samarbeid med den engelske tegneren Steve Dillon, som han så tok med seg over på sitt nye prosjekt: Det som skulle bli 66 nummer av Preacher.

Om du liker western-estetikk, road-trips, svart humor, og uærbødig behandling av religion som ide og konsept, bør du sjekke ut Preacher.  Som Kevin Smith (Clerks, Mallrats) sier: Preacher is more fun than going to the movies.