Tegnet magi 8: ShannaVanligvis leser jeg (og skriver om) engelskspråklige tegneserier. Men ingen regel uten unntak! Hva får du om du blander en lettkledd og muskuløs jungelkvinne, en gjeng amerikanske soldater, ett av det tredje rikets overlevde forskningsinstallasjoner og et metrisk tonn dinosaurer? Hjelper det om jeg sier at vi slipper løs «Monkeyboy Cho» i egen lave person på det hele? Svaret er i alle fall Shanna – hunndjevelen.

US Edition (Marvel)

Shanna

Av Frank Cho. Marvel ISBN13: 978-82-509-5677 Utgitt 2005  (Norsk utgave 2006 – Schibsted)
Wikipedia – Kjøpt på Mammut-salg for 69,-.


Dette er en hardcover i storformat, og samler hele Shanna the She-Devil: Killing Season miniserien. Shanna ble skapt hos Marvel første gang i 1972, men det her er Frank Chos enmannsprosjekt.

Cho er kanskje mest kjent her hjemme for humorseriene Reservatet og University² der han mikser funny-animals med mer eller mindre realistiske skildringer av hunkjønn, aper og dinosaurer… Så Shanna var som skapt for han, gitt hans favorittobjekter å fylle stripene med. Han fikk ganske frie tøyler av Marvels redaktører og skapte ett nytt opphav for henne.

Shanna er kort fortalt den eneste overlevende prototypen etter et forsøk på å skape et idealmenneske. Hun blir frigjort fra forskningsstasjonen av en gruppe amerikanske (leie?)soldater som er strandet i området. Det er ikke kun de vanlige farene jungel og villmark eller forlatt naziforskning har å by på som er problemet. For det kryr av dinosaurer…  Her snakker vi tegneseriens svar på en real C-film fra det glade 50-tallet.

(Marvel)

Cho er en bedre tegner enn forfatter, men det sier ikke så veldig mye om historien, siden han har en eksepsjonell tusjpenn… Om jeg skal sammenlikne med noen er det kanskje Steve Dillon.  Men ikke tro at dette bare er en miniserie laget for å kunne tegne vovede situasjoner. Det er mer en tour-de-force for en av amerikansk tegneserie mest ettertraktede forside-tegnere.  Ikke at han baaare tegner omslagstegninger.  Det var Frank Cho som fikk ansvaret for tegningene i hele #0 når Marvel skulle sparke i gang årets miniserie Avengers vs. X-Men.