Lørdagskos fra A-Z i Marveluniverset


(Advarsel: Denne posten inneholder hverken wrestling eller bilder av lettkledde damer. Derimot litt om matlagning, noe om øl og ganske mye om tegnerserier)
Etter å ha kommet i gang med første jobbhelg etter påske, var det deilig å synke ned i sofaen mens middagen lager seg selv i jerngryta på ovnen. Skikkelig bolognese-saus, med karbonadedeig. Så utrolig mye bedre enn kjøttdeig. (For de som ikke husker forskjellen fra heimkunnskapstimene: Kjøttdeig kan inneholde opptil 14% fett og kan blandes ut med svinekjøtt, karbonadedeig lages av renskåret oksekjøtt og innholder maksimalt 6% fett og 5% vann.) Prisforskjellen er klart i karbonadedeigens fordel når man tar utgangspunkt i hva det faktisk er.

Det var en god anledning til å smake på en av importølene jeg fikk til jul. Valget falt på en Gonzo Imperial Porterfra Flying Dog Brewery i Frederick MD, USA.

Nammenam!

Masse karamellmalt, svart som synden og de har latt humla suse der borte i Maryland. Om jeg skal klage på noe er at det ikke er mye til skumtopp som holder seg, selv i et dedikert ølglass som kun vaskes med krystallsoda. Men smaken er det altså ingenting å utsette på.

Fra en gave til en annen. Brodern hadde nemlig lest ønskelista mi nøye før bursdagen, så det ventet en pen samling presanger å meg når jeg dro hjem til påske.

De fleste vet sikkert at jeg har en svakhet for superheltserier, og fortrinnsvis Marvel fremfor DC. Men samtidig liker jeg best serier som beveger seg litt i ytterkantene av de tradisjonelle «superseriene».

De var to ganske ulike serier han hadde gått for, to trade paperbacks fra hver. (Det vil si, den ene boka var i digest-format, altså ca 80 % av formatet til den opprinnelige serien, i motsetning til TPBer som er ca 120%…)

Deadpool

Wade Wilson, bedre kjent som Deadpool. «The Merch with a mouth» ble stygt mishandlet i Wolverine: Origins filmen. I bokform derimot er han som han skal være. Sarkastisk, dødelig og splitter pine gal. Han herjer rundt i en drakt opprinnelig bestilt av Spider-Man. (Men den var for stygg for Peter Parkers smak.) Han har en indre dialog som stadig glir over i munnhuggeri, og gjerne spiller over til ytre dialog. Superkreftene hans er i utgangspunktet kun en helbredelsesfaktor, skreddersydd til en kropp herjet av muterte kreftceller. I praksis betyr det at han er praktisk talt udødelig. Men selvsagt vet vi, leserne, og Deadpool selv, at den viktigste egenskapen hans er at han ikke har en fjerde vegg. Han er klar over at han lever i en tegneserie, og utnytter det for hva det er verdt. Morsomt og fullt av interne vitser. Serien gir et håp om at en Deadpoolfilm der Marvel selv holder i spakene kunne blitt riktig så festelig.

Dark Reign (Bilde: Marvel)

Første bok, Secret Invasion, starter, som navnet tilsier, med Skrullenes angrep på jorden, en cross-over som gikk over det meste av Marveluniverset mens det stod på. I bok 2, Dark Reign, har Harry Osborn sendt H.A.M.M.E.R. sin versjon av Hawkeye, Bullseye etter Wade.Fra en slapstick-leiemorder over til noe helt annet.

Runaways

Her skal vi helt over i andre enden av Marveluniverset. Runaways er historien om en gruppe unge mennesker i California som oppdager at det de trodde var foreldrenes hemmelige veldedige organisasjon i virkeligheten sysler med ting som jakten på verdensherredømme, menneskeofringer og lignende. De gjør det eneste naturlige og rømmer hjemmefra. (Derav navnet på serien.)

Siden foreldrene er alt fra romvesener til ganstere, tidsreisende og medlemmer av en mystisk ninjaklan, skulle man tro at det var rått parti. Men de unge heltene er ikke uten noen triks i ermet, ikke minst siden noen av dem får med seg praktiske ting som en magisk stav, et sett teknologiske laserhansker og en genetisk forbedret og usvikelig lojal velociraptor fra fremtiden. Og som ikke det var nok, oppdager de at yngstejenta i flokken, som hadde klaget over at «kroppen hennes forandret seg», ikke bare var kommet i puberteten. For hva er en Marvel-serie uten en mutant? Molly Hayes var sågar blant de 173 mutantene som beholdt kreftene etter «House of M»-historien (Til Wolverines store irritasjon når han senere støter på rømlingene og prompte blir slått gjennom en kirke av en irritert 12-åring) I 2009 ble hun kåret til den fjerde tøffeste hunkjønnet i Marveluniverset, etter Rouge, She-Hulk og Ms.Marvel. Slett ikke dårlig selskap det.

Runaways (Bilde: Marvel)

Serien ble opprinnelig tenkt som en måte å fange interessen til lesere som i utgangspunktet var storforbrukere av Manga-serier. De holder seg ikke med ting som drakter, kodenavn eller flashy opptredener. De er mye mer oppsatt på å vende seg til å leve med superkrefter de ikke ønsket seg, mens de må holde seg et steg foran foreldrene på hevntokt. TV-serien «Heroes» som debuterte noen år etter Runaways kom ut første gang har klart hentet veldig mye inspirasjon her.

Jeg fikk Vol.1 Pride and Joy, der de oppdager den mørke hemmeligheten om foreldrenes årlige møter og drar på rømmen, og Vol.2 Teenage Wasteland, der de blant annet støter på et par andre rømlinger hjemmefra som har romstert i Marveluniverset en stund: Tyrone «Ty» Johnson og Tandy Bowen, bedre kjent som Cloak and Dagger. For selv om de er i ytterkanten av det etablerte universet til Marvel, så er det likevel en intergrert del av det. Til deres store irritasjon kan de likevel ikke bare ringe Avengers, og få hjelp, siden det er tusenvis av ungdom som ringer Avengers herskashus hvert år. De forkaster ideen om å få tak i kjendisene i Fantastiske Fire, og Xaviers skole for begavede unge tar jo sikkert ikke imot slike freaks som dem…

Du lurer kanskje på hvorfor jeg liker denne serie, jeg som ikke har satt mine ben i en manga?

Om du ikke regner eventyrene til Elissa Megan Powers... (Bilde: Dark Horse Comics)

Vel, en god historie er alltid underholdende. Dessuten er det en liten ting til. Når Marvel er ferdig med den store Avengers-storyarcen i filmene sine, så går ryktene stadig sterker om at det er gjengen i Runaways som står for tur for en filmatisering…

Så er spørsmålet om noen av dinoene som spilte i Jurassic Park fortsatt er i filmbransjen da.